Markant boligprishopp i august

Salgsprisene på norske boliger bykset 1,9 prosent etter en uvanlig sommer-knekk.

GIKK MOTSTRØMS: Ikke alle steder av landet bidro til den sterke prisveksten på landsbasis i august. I Bergen sank de gjennomsnittlige salgsprisene med 0,2 prosent.
Publisert:

Det viser meglerbransjens ferske august-rapport. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,9 prosent.

August regnes blant de sterkere boligmånedene, men prisveksten overgår likevel økonomenes forventninger.

På forhånd anslo DNB Markets at den sesongjusterte prisveksten ville bli på 0,2 prosent.

– En svak julimåned prismessig ble etterfulgt av en sterk august, sier Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer, som presenterte august-rapporten i Oslo onsdag.

Dreyer mener prisbykset må forstås i sammenheng med juli-fasiten, som viste kraftigere prisfall enn vanlig. Enkeltvis spriker sommermånedene, men sammen viser de en moderat positiv utvikling i boligmarkedet, påpeker meglertoppen.

Han får følge av seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken, som sier han ikke trodde at prisfallet rundt sommerverien ville fortsette.

Les også

«Oslos minste enebolig» solgt for 3,1 millioner kroner

– Boligkjøpere har mye å velge i

– Vi vurderte sist at dette ikke var starten på noen ny negativ trend, men tilfeldige utslag. Balanseindikatorene i boligmarkedet pekte mot at det skulle trekke opp igjen i august, og det ser vi nå, sier han til E24.

Han sier trenden har vært en jevn, men moderat boligprisvekst helt siden juli i fjor.

Snittboligen i Norge har blitt 2,6 prosent dyrere de siste tolv månedene.

På landsbasis ble det lagt ut 12.706 boliger i bruktmarkedet i august, i tråd med volumet fra samme tid i fjor. 9.042 boliger ble solgt, en nedgang på 4,3 prosent fra august i fjor.

– Den høye tilbudssiden skaper en situasjon hvor boligkjøpere har mye å velge i, sier Dreyer.

– Markedet er selektivt, og mange boliger er tungsolgte. Det er etter vårt syn et godt fungerende marked, fortsetter meglertoppen.

Les også

Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser

Meglertopp: Vil fortsette i høst

I snitt tok det 49 dager å selge en bolig i august, noe som er to dager flere enn for ett år siden. Det er imidlertid store variasjoner: I Oslo tar det jevne boligsalg bare 25 dager, mens det tar 79 dager i Stavanger, ifølge meglerbransjens nye rapport.

– Kjøpere har mye å velge mellom og det blir ofte en forhandlingssituasjon med selger før partene blir enige om en akseptabel pris, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving til E24.

Utsikter til moderat rentebelastning i årene som kommer – i kombinasjon med et godt boligtilbud – bidrar like fullt til optimisme i boligmarkedet, fremholder han.

– Slik det ser ut nå vil sannsynligvis trenden med høy omsetning og moderat prisvekst holde seg utover høsten, sier Geving.

Publisert:

Her kan du lese mer om