Boligprisene

– Prisene skal videre opp. Det er jeg ganske sikker på

Det rapporteres om rekordmange boligsalg foran torsdagens september-fasit. Boligprisene har steget igjen, tross ny renteheving og markant prisvekst i august, ifølge meglersjefer.

 • Karl Wig
Publisert:

– Vi har aldri solgt mer eiendom i én måned enn september. Det er veldig mye aktivitet i markedet. Og prisene skal videre opp. Det er jeg ganske sikker på, sier Nordvik-direktør Martin Kiligitto til E24.

– Hva gjør deg så sikker?

– Det er mange på visning og flere i budrundene, svarer meglersjefen.

Torsdag klokken 11 legger meglerbransjen frem boligstatistikken for september.

Nordvik-kjeden er ikke alene om å snakke om salgsrush. For noen dager siden varslet Privatmegleren-sjef Grethe Meier en «ekstraordinær september» i boligmarkedet, etter at også de har solgt rekordmange objekter.

Les på E24+

Dette sier historien om norske boligprisfall: – Krakk er det mest vanlige

– Kan runde 10.000 boligsalg

Terje Buraas, sjefen i DNB Eiendom, føyer seg etter i rekken:

– Ja, det ser ut til at vi er på all-time high. Vi kan fort se 10.000 boligomsetninger for hele bransjen i september, hvor vi vil stå for rundt 2.500 av salgene, sier han til E24.

DNB Eiendoms internstatistikk viser noe høyere salgspriser enn i august, opplyser Buraas – en måned som i sin tur bydde på en markant oppgang.

– Det er vanskelig å spå hva torsdagens rapport vil vise, siden den vekter salgspriser fra meglere over hele landet. Men hos oss har prisene steget med mellom en halv og én prosent på landsbasis, sier Buraas.

E24-podden: Den perfekte boligstormen: Gjeldsregister, høyere rente og strengere lånekrav

Venter korrigering tilbake

Han tror uansett ikke en september-oppgang vil være førende for den videre utviklingen i høst. Allerede ser Buraas tegn på at pilene snur, kanskje allerede i neste måned.

– Nå i slutten av september har det vært litt færre på visninger, og det gjør oss litt spente på oktobertallene, sier han.

– Normalt sett begynner det jo å flate ut på denne tiden av året. Det tipper jeg skjer også i år, og her kan også renteøkningen fra Norges Bank påvirker noe.

– Kan det føre til boligprisfall?

– Vi tror på en prisvekst i september som deretter vil korrigeres tilbake igjen, slik at høsten samlet sett har flat utvikling, svarer Buraas.

Tror Finanstilsynet kan presse prisene opp

Men sjefen i Nordvik tror prisene kan stige mer denne høsten, selv om årstiden pleier å avkjøle boligmarkedet. Årsaken er Finanstilsynets forslag til nye boliglånskrav fra nyttår.

– Vi tror prisveksten dessverre kommer av at mange boligkjøpere tok Finanstilsynets forslag om innstramming i boliglånsforskriften på alvor, i frykt for at døren til boligdrømmen skal lukkes senere i høst.

Forslagene er bredt kritisert for å være altfor strenge – og Kiligitto tror salgsboomen som de og andre opplever nå, drives av boligkjøpere som vil kjappe seg før de kan rammes av kredittinnstramminger.

– Jeg tror nok at tilsynsforslagene fører til at flere kaster seg inn i boligmarkedet før nyttår, selv om det er høyst usikkert om reglene faktisk strammes inn. Uansett synes jeg tilsynet er med på å skape en uforutsigbar situasjon med disse forslagene, og det er uheldig, sier Kiligitto.

Boligprisene i Norge steg 1,9 prosent i august, etter et uvanlig fall tidligere i sommer. Men på lengre sikt har prisene steget langt mer forsiktig, med en oppgang på kun 2,6 prosent over tolv måneder.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Boligmarkedet
 3. DNB
 4. Nordvik
 5. Eiendom
 6. Privatmegleren

Flere artikler

 1. Boligprisene faller: – Vi ser høsteffekten komme

 2. Kan få fjerde måned med prisfall: – Ikke lenger et «must» å bo i Oslo

 3. Rekordmai for meglertopper: – Måtte klype meg i armen

 4. – Rentehevingene begynner å bite, og de vil fortsette å bite

 5. Boligsalget hoppet: – Villeste jeg har opplevd på 25 år