Dette skjer denne uken

Resultatsesongen går mot slutten, men fremdeles er det en håndfull spennende rapporter igjen. Uken byr også på en bred makromeny, hvor spesielt shoppingtall følges tett. 

FORBRUK: Shoppingtall fra både Norge og USA er viktige indikatorer på kalenderen denne uken.
 • Nina Tuv
Publisert: Publisert:

Årets siste sommeruke begynner rolig med få kalenderfestede hendelser mandag, foruten den tyske IFO-indeksen for august, som måler stemningen i næringslivet i eurosonens største økonomi.

Utover uken tar det seg imidlertid kraftig opp, og det kommer en rekke nøkkeltall og indikatorer på hvordan det går med verdensøkonomien.

I hjemlige trakter kommer det tall på detaljhandelen, ledighetstall fra NAV og forbrukertillitsbarometer.

Inflasjon og ledighet fra eurosonen samlet står også på menyen, sammen med forbrukertillit fra Tyskland, og inflasjon fra Spania og Tyskland isolert.

I USA står veksten i privat forbruk i fokus, samt kjerneinflasjonen, som er ventet å nå målet på 2 prosent – og dermed vil være på god vei til å etablere seg over 2-tallet for første gang siden finanskrisen.

Av resultater som er verdt å merke seg er SAS' rapport for tredje regnskapskvartal, som kommer fredag.

Venter gode nyheter fra norsk økonomi

– Vi er spesielt interessert i detaljhandelen denne uken, fordi forbruksveksten er en viktig driver i norsk økonomi. Den har vært litt på den svake siden i år, men nå er det forventet at det skal komme en oppgang etter de dårlige tallene måneden før, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

For juli måned venter DNB Markets en vekst i detaljhandelen på 0,8 prosent. Måneden i forveien viste fasiten et fall på 2,9 prosent.

Juli-tallet kommer torsdag morgen.

POSITIV: Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, venter at norske nøkkeltall kommer inn på den positive siden denne uken.

Fredag er det duket for ledighetsraten fra NAV, altså andelen registrerte arbeidsledige, for august måned. Også her er det ventet bedring, med en nedgang til 2,4 prosent.

Ifølge Haugland var juli-tallene preget av en del støy, blant annet grunnet en endring i metoden for hvordan målingen gjennomføres.

– Resultatet av det var at ledigheten steg en del i juli, som ikke var i tråd med forventningene, men det var nok støy. Det er all grunn til å tro at ledigheten skal trekke videre nedover, men den gode veksten i økonomien vi tross alt har, sier sjeføkonomen.

Aller først er det forbrukertillitsbarometeret for tredje kvartal som står for tur på tirsdag. Den vil etter all sannsynlighet også vise seg å holde et bra nivå, ifølge Haugland.

Les også

Knipen Solberg advarer regjeringskollegene

– Det er god grunn til å tro at optimismen ikke har fått seg en knekk, sier hun.

Alt i alt er det dermed ventet å bli en positiv nyhetsuke for norsk økonomi.

Fra våre naboer i øst kommer det for øvrig også detaljhandelstall på tirsdag, hvor det er ventet en vekst på 0,7 prosent – opp fra en nedgang på 1,8 prosent i juni.

Inflasjon på målet i USA

Torsdag ettermiddag kommer det flere interessante indikatorer fra USA.

Kjerneinflasjonen, som er det målet sentralbanken (Fed) følger med hensyn til pengepolitikken, er ventet å komme inn på 2 prosent – nøyaktig på målet.

Samtidig kommer også veksten i privat forbruk, som er en viktig vekstdriver for amerikansk økonomi.

– Den har vært i godt driv den siste tiden, og det blir spennende å se om det fortsetter, sier Haugland.

Hun påpeker også at alt tyder på at inflasjonen skal fortsette å stige.

– For første gang siden finanskrisen ligger den an til at inflasjonen skal etablere seg over målet, sier Haugland.

Les også

BNP-vekst som ventet: – Ikke nok til å endre planene til Norges Bank

Dermed ligger også alt til rette for en ny renteheving fra Federal Reserve i september.

Annet nytt fra USA er handelsbalanse på tirsdag, andre estimat på BNP for andre kvartal onsdag og førstegangssøkende ledighetstrygd (jobless claims) på torsdag.

Ingen tegn til bedring i eurosonens prisvekst

Fredag er det eurosonen som skal i ilden, både med inflasjon og ledighetstall.

Fremdeles virker det som om pengeunionens svært langvarige kamp mot lav inflasjon skal vare litt enda til.

– Dette er jo det største hinderet for å begynne å stramme inn pengepolitikken. Forventningen er at det skal ligge stabilt på et ganske lavt nivå fremdeles, sier Haugland.

Kjerneinflasjonen spås å komme inn på 1,1 prosent, mens ledigheten skal ned fra 8,3 til 8,2 prosent.

Dagen i forveien kommer det inflasjon fra Tyskland og Spania, som ofte er en pekepinn på hva vi kan forvente av eurosonen som helhet.

Les også

Utvalg om statens oljeprisrisiko: – Mer effektivt å selge Equinor

Resultater

Mandag legger Havyard Group, Hofseth BioCare og SoftOx frem halvårsrapport.

Tirsdag får rapporter fra Avance Gas Holding, Flex LNG, Funcom, Norway Royal Salmon, S.D. Standard Drilling og Scanship.

Onsdag kommer det halvårsrapport fra Boa Offshore, Boa OCV, Boa SLB, Byggma, Jinhui Shipping and Transport, Lifecare, Odfjell Drilling, Statnett, Veritas Petroleum Service og Arendals Fossekompani.

Torsdag er det Avinor, Fjordkraft Holding, Havila Shipping, Vistin Pharma, PCI Biotech Holding og InterOil sin tur, samt Awilco LNG, BW LPG, Color Group, Element, og Glitre Energi.

Fredag er det duket for ukens tyngste resultatdag, med rapporter fra Scandinavian Airlines (SAS), Oceanteam, Northern Drilling, Aega, Songa Bulk, Tafjord Kraft, Saga Tankers, BW Offshore Limited, Baltic Sea Properties, B2Holding, The Scottish Salmon Company, WR Entertainment, TrønderEnergi, RomReal, River iGaming, Odal Sparebank, MPC Container Ships, IMSK og African Petroleum Corporation.

Les også

Amerikanere flest mener Trump gjør en dårlig jobb

Les også

SSB måler ledighetsøkning til 3,9 prosent i juni

Les også

Fersk DNB-rapport: Tror norsk oppsving rammes av amerikansk resesjon i 2021

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Forbrukerspørsmål
 2. Inflasjon
 3. Norge
 4. EU
 5. USA
 6. Arbeidsledighet

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken

 2. Dette skjer denne uken

 3. – Fortsatt usikkerhet knyttet til det økonomiske oppsvinget

 4. Dette skjer denne uken: Rentemøte og Europa-tall

 5. Dette skjer denne uken: Norske boligpriser kan påvirke renten