Aksjeskolen #7: Derfor bør du følge innside-handlerne

Kommer det melding om at ansatte kjøper aksjer i eget selskap, kan det være gode grunner til at du også bør gjøre det. – Vær på lag med innsiderne, er ekspertens råd.

INNSIDE-TIPS: Erik Follestad (31) har et mål om å lære mer om aksjer. Etter syv leksjoner med ekspert Linløkken, føler han seg klar til å entre aksjemarkedet.
Publisert:

Mange assosierer innsidehandel med kjøp og salg av aksjer basert på tilgang på selskapsnyheter før de blir offentliggjort i markedet. Slik handel kan gi stor økonomisk gevinst, og er ulovlig.

Det finnes derimot også en lovlig form for innsidehandel, og denne kan det være lurt å følge med på, skal vi tro forskningssjef Geir Linløkken i Investtech. I den siste episoden av «Aksjeskolen med Erik Follestad» forklarer han hvorfor vi bør følge innsiderne.

Lovlig innsidehandel

Når man snakker om «innsidehandel» i børssammenheng, siktes det som regel til handler som direktører, styremedlemmer og andre nøkkelmedarbeidere gjør. Disse handlene må rapporteres inn til Oslo Børs, og kjøpet eller salget blir offentlig informasjon. Denne informasjonen kan være gull verdt, skal vi tro forskningen til Investtech.

– Nøkkelpersoner som direktører og styremedlemmer sitter på veldig mye kunnskap om bedriften. Når disse enten selger eller kjøper aksjer i eget selskap, kan det ses på som et signal til andre aktører, sier Linløkken.

Les også

Dette er topp ti «lottoaksjer» på Oslo Børs

Når innsiderne kjøper, bør du også kjøpe

Linløkken har forsket på innsidehandel og tatt utgangspunkt i over 11.000 rapporterte innsidekjøp i norske og svenske selskaper. Han har sett nærmere på hvordan kursen utviklet seg i tiden etter innsidekjøpet.

– Vi fant at disse selskapene på årlig basis steg med 7,1 prosentpoeng mer enn andre selskaper.

Det kan altså være et godt tips å følge med på innsidekjøp.

Les også

Forvalterens råd til unge investorer

Derfor bør du selge når innsiderne selger

Dersom det tikker inn meldinger om at innsidere selger aksjene sine, er det også lurt å følge nøye med. Investtech har tatt utgangspunkt i over 6.900 slike tilfeller i Norge og Sverige, og gjorde spennende funn.

– I snitt gjorde disse aksjene det 3,0 prosentpoeng svakere enn børsen, sier han.

Linløkken forteller at noen av aksjene kan ha falt for eksempel 50 prosent etter innsidesalg, mens det kan ha gått ganske bra i andre selskaper med innsidesalg.

– Men i gjennomsnitt har disse aksjene gjort det dårlig, fastslår han.

Erik Follestad sier at han synes dette er interessant. Han lurer på om det er slik at om innsidere i et selskap han selv har aksjer i selger seg ut, bør han gjøre det samme.

– Historisk og statistisk sett, har det vært riktig å følge innsiderne og være på lag med dem, svarer Linløkken.

Linløkken sier at Investtech anser innsidehandelanalyse som en forenklet fundamental analyse, altså en analyse av om aksjen er billig eller dyr i forhold til verdiene i selskapet. Har man ikke tid eller kunnskap til å gjøre slik analyse selv, er det et godt alternativ å se til innsiderne.

Les også

Ukevinner i Aksje-NM tjente godt på Havyard-verftets enorme oppgang: – Jeg ble overrasket

Siste episode av Aksjeskolen

Dette var altså den siste filmen i serien «Aksjeskolen med Erik Follestad.» Har du fått med deg de tidligere episodene? Om ikke kan du se dem her!

Aksjeskolen #1: Derfor bør du sette pengene dine på børs

Aksjeskolen #2: Slik sikrer du deg gevinst.

Aksjeskolen #3: Slik reduserer du risikoen

Aksjeskolen #4: Slik velger du «riktige» aksjer.

Aksjeskolen #5: Styr unna taperaksjer.

Aksjeskolen #6: Slik plukker du vinneraksjer.

Les på E24+

Han var Kahoots første storinvestor: – Jeg skjønte ikke helt hva de forsøkte å lage

Publisert: