Disse spørsmålene stiller folk om arbeidsledighet og nedbemanning

Svànaug Bergland og Thor-Arne Wullum svarte på spørsmål om arbeidsledighet, oljekrise og hva man bør gjøre for å skille seg ut i jobbsøkerkøen nå.

RAMMET AV OLJEBREMSEN: Både bedrifter og ansatte blir rammet av oljebremsen. Arbeidsledigheten i Norge vil stige til nesten 100.000 innen 2016 er omme, ifølge Nav. Her ligger skip i opplag i Lyngdal.
 • Kristin Norli
Publisert: Publisert:

De siste anslagene fra Nav viser at 95.000 nordmenn vil være registrert som arbeidsledige ved utgangen av 2016. Oljefylket Rogaland kommer til å være hardest rammet, men også i andre deler av landet stiger antallet ledige.

Onsdag hadde E24 nettmøte med HR- og lederekspert Svànaug Bergland og advokat Thor-Arne Wullum.

Bergland er partner i Narum Gruppen og Wullum er partner i Advokatfirmaet SBDL.

Svært mange spørsmål ble sendt inn fra mennesker som føler oljekrisen på kroppen.

En av spørsmålsstillerne skriver dette:

«Jeg er 26 år gammel og fikk dessverre ikke jobbe mer enn 1,5 år etter endt ingeniørutdanning før jeg ble rammet av oljekrisen».

Jobbekspertene sier at det er viktig å skille seg ut i en slik situasjon, og det kan være greit å tenke på seg selv som en merkevare. Den må bygges opp og kommuniseres tydelig til ditt nettverk, potensielle nye arbeidsgivere eller rekrutterere, gjennom CV og søknadsbrev. I tillegg til at du får frem dine faglige kvalifikasjoner, inkludert din erfaring fra de 1,5 årene du har jobbet, må du også få frem relevante personlige egenskaper og din motivasjon for å søke den aktuelle jobben.

 • Se alle spørsmålene og svarene her: Jobbekspertene svarer deg om arbeidsledighet

Her er noen av de andre temaene som ble tatt opp, og hva ekspertene svarte:

Alder

 • Hva skal man gjøre hvis man blir sagt opp eller nedbemannet og får høre at man er «gammel»?
E24s jobbeksperter Svanung Bergland og Thor-Arne Wullum

– Jeg er en sprek kar på 58 år som har mistet jobben i oljeindustrien, har jobbet som leder og snakker fire språk. Nå får jeg høre at jeg er for gammel, skriver en av spørsmålsstillerne.

Jobbekspertene understreker at hverken direkte eller indirekte diskriminering på grunn av alder er lovlig. Dette gjelder i alle faser av et ansettelsesforhold, ved utlysing av stilling og ansettelse og ellers i ansettelsesprosessen, underveis i ansettelsesforholdet og ved opphør.

Men likevel er det vel mange som kan oppleve lignende situasjoner, og dessverre viser det seg at det blir vanskeligere å skaffe seg tilsvarende arbeid når man er begynt å komme litt oppi årene.

Erfaringer tilsier at de fleste i denne situasjonen enten starter egen virksomhet, eller får tilbud gjennom eget nettverk, skriver ekspertene som svar.

Les også

Bruken av personlighetstester og evnetester øker i det norske arbeidsmarkedet

Må man flytte?

Må man flytte dersom man blir tilbudt jobb et annet sted mens man får dagpenger fra Nav?

Det korte svaret på det er ja. Ifølge jobbekspertene må du være reell arbeidssøker for å ha rett på dagpenger. Til dette er det knyttet en rekke vilkår, herunder må du være villig til å ta arbeid i hele landet. Nav kan derfor stille som vilkår for mottak av dagpenger at du flytter dit du tilbys jobb.

Onsdag sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H) til E24 at alle som har jobbet i oljebransjen og som nå har havnet i ledighet, må vurdere å flytte på seg.

Les også

Arbeidsministeren til oljearbeidere uten jobb: – Alle må vurdere å flytte

Sluttpakker

 • Sluttpakker? Take it or leave it, eller kan du forhandle om bedre betingelser?

– De sluttpakkene du kan lese om i media, reflekterer på ingen måte det som er vanlig i norske bedrifter, sier Bergland og Wullum. De mener det er viktig å forså risikoen man tar dersom man forsøker å presse bedriften til en bedre pakke. Det skyldes blant annet at erfaringer viser at dersom man er blitt tilbudt sluttpakke som ikke er tilgjengelig for alle ansatte, og takker nei, er risikoen stor for at man blir sagt opp.

Les også

– Hjelper ikke med de beste testene, dersom rådgiveren er dårlig

Jobbsikkerhet

 • Finnes det trygge bransjer?

Jobbekspertene peker på at selv om det er oljeindustrien og leverandørindustrien som rammes nå, så kan de fort blomstre opp igjen. Gitt den langsiktige utviklingen med stadig flere eldre i samfunnet, er det også klart at de fleste vil hevde at helse- og omsorgsbransjen vil ha høy grad av jobbsikkerhet fremover. Det er også satsningsområder som læreryrket. Med en stor offentlig sektor som vi har i Norge, er det generelt også slik at stillinger i stat og kommune fortsatt vil være trygge yrkesvalg.

Les også

Nå er alle enige: Ola og Kari blir fattigere i år

Les også

Arbeidsministeren til oljearbeidere uten jobb: – Alle må vurdere å flytte

Les også

Se bildene fra «oljekirkegårdene»: Her parkeres oljeeventyret

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Oljebransjen
 3. Lønn
 4. Nedbemanning
 5. Arbeidsledighet

Flere artikler

 1. Send spørsmål om arbeidsledighet til E24s jobbeksperter

 2. – Risikerer jeg nok en gang å bli sagt opp?

 3. Jobbekspertene svarer: Kan vi si opp en vikar før kontrakten løper ut?

 4. – Kan min arbeidsgiver bryte en skriftlig avtale om forfremmelse?

 5. Jobbekspertene: «Kan jeg nekte å jobbe overtid?»