I disse landene kan du få billig ferie i 2016

Svak norsk krone har ført til at ferieturen har blitt dyrere for nordmenn det siste året, men det er noen land hvor kronen fortsatt står sterkt.

ENDELIG BILLIGERE: Etter et år med svært sterk euro mot kronen kan forskjellen bli noe mindre neste år. Det kan gjøre helgetur til Amsterdam billigere enn på lenge.

Erik Van 't Woud Afp
Publisert:,

I løpet av det siste året har oljeprisen herjet med den norske kronen, som har svekket seg kraftig mot både dollaren, euroen og svært mange andre av verdens valutaer. Det er dårlig nytt for nordmenn som skal på ferietur.

For ett år siden kostet en øl i London, med en pris på 5 pund, rundt 57 kroner. I dag ville den samme ølen kostet om lag 65 kroner. På grunn av valutaen er britiske varer blitt om lag 11,67 prosent dyrere, mens dollaren er blitt hele 16,39 prosent dyrere.

TROR PÅ STERKERE KRONE: Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets

DNB

– Hovedårsaken til at kronen er så svak er at oljeprisen er svært lav, og dette vil skape ringvirkninger i resten av den norske økonomien. Vi tror den vil ramme flere bransjer og skape større ledighet. I tillegg venter vi ytterligere to rentekutt fra Norges Bank, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB.

Hun legger imidlertid til at kronen trolig har en litt høy risikopremie på seg nå, og at den i løpet av året vil styrke seg mot blant annet euroen. Siden i fjor har euroen styrket seg 4,87 prosent mot kronen.

Les også

DNB om norsk økonomi: Spår negativ lønnsvekst neste år

– Over jul tror vi at kronen vil styrke seg, og vi ser for oss at en euro vil koste 8,90 norske kroner neste jul. Vi tror ikke kronen skal være så svak som den er nå, sier Viland.

Dette tilsvarer en nedgang på om lag 6,3 prosent fra dagens nivå, og er svært godt nytt for reiseglade nordmenn. Nordea er enda mer positive og tror en euro vil koste 8,80 kroner neste desember.

(Saken fortsetter under bildet)

NÆRT: Tysklands hovedstad Berlin er et populært reisemål for mange nordmenn. Neste år kan det bli billigere.

John Macdougall Afp

Varmere strøk

Naboene våre i eurosonen er trolig ikke de eneste destinasjonen som vil bli gunstige for nordmenn det neste året. Selv om USA er blitt svært dyrt har nabolandet Canadas valuta svekket seg én prosent mot den norske kronen det siste året.

– Også sør for USA er det muligheter. Den brasilianske valutaen har falt mye, og den argentinske pesoen tok nylig en massiv devaluering slik at den norske kronen har trolig vært sterk mot disse, sier Viland til E24.

For nordmenn i Brasil er turen blitt om lag 21 prosent billigere i løpet av det siste året og den argentinske pesoen har falt 22 prosent mot kronen siden 2014. Viland og DNB tror ikke disse valutaene vil klare å styrke seg mot kronen neste år heller.

– Disse landene er råvareprodusenter, og blir dermed rammet av lave råvarepriser akkurat som oss, sier Viland.

I tillegg har særlig Brasil slitt med korrupsjon i det statlige oljeselskapet Petrobras, og flere internasjonale selskaper har sagt de ikke lenger ønsker å samarbeide med den brasilianske oljekjempen.

Ifølge Star Tour og Ving er landene i Sør-Amerika blitt stadig mer populære blant nordmenn, men Star Tour understreker at dette trolig er på grunn av været.

(Saken fortsetter under bildet)

STORE PROBLEMER: Lave råvarepriser, korrupsjon og politisk uro er bare noen av tingene som har svekket den brasilianske valutaen de siste årene. Her fra et turistområde i Rio de Janeiro.

Erik Johansen NTB scanpix

Kjent for mange

Tyrkia har lenge vært en av nordmenns feriefavoritter, men de siste månedene har urolighetene i landets turistområder som følger av konflikten med IS dempet etterspørselen.

Dette er imidlertid ikke det eneste som er dempet. I løpet av 2015 falt den tyrkiske liren 6 prosent mot den norske kronen, ifølge tall fra DNB.

Les også

Nordmenn dropper IS-nære sydenland

– Det er to fellestrekk ved landene som har fått svakere valuta enn den norske kronen: Mange av dem er råvareproduserende land og de er fremvoksende økonomier, sier valutastrateg Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea.

– Tyrkia er preget av begge disse tingene i tillegg til at det har vært politisk uro i landet. Denne uroen har vært med på å svekke liren.

Han vil ikke spå hvor lavt den tyrkiske valutaen vil legge seg i 2016, men det er muligheter for at ferieturen kan forbli billig. Ifølge tall fra DNB har den tyrkiske liren svekket seg 19 prosent mot kronen i løpet av de siste ti årene.

(Saken fortsetter under bildet)

MANGE NORDMENN: Hvert år reiser mange nordmenn til Tyrkia for å sole seg på strendene eller se bygningene i Istanbul. Her turister foran Hagia Sophia.

Thanassis Stavrakis Ap

Dyrt i Thailand, billig i Malaysia

– Valutaen i Thailand følger i stor grad USA, hvor det har gått helt motsatt enn i Norge. Billig olje er positivt for en oljeimportør som USA og vi venter flere rentehevninger i landet. Det er grunn til å tro at både dollaren og valutaer som følger den vil styrke seg mot kronen, sier Eek- Nielsen til E24.

Dermed kan feriefavoritten Thailand bli mye dyrere for nordmenn neste år. Nabolandet Malaysia ble derimot billigere for norske turister, og det er store sjanser for at denne utviklingen fortsetter.

Les også

Nordmenn planlegger dyre reiser også i 2016

– Akkurat hvordan dette vil utvikle seg kommer mye an på utviklingen i Kina. De små fremvoksende økonomiene, som Malaysia, som har basert økonomien sin på eksport til Kina har ikke hatt et enkelt år fordi etterspørselen fra Kina har falt.

– Vi ser for oss en utflating i den kinesiske økonomien neste år. Det vil nok ikke bli den beste veksten, sier Eek- Nielsen.

(Saken fortsetter under bildet)

BILLIGERE ENN NABOEN: Thailand har lenge vært en norsk feriefavoritt, men naboen Malaysia kan bli billigere neste år. Her fra Kuala Lumpur.

Joshua Paul Ap

Bruker penger

Kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i Star Tour sier at prisnivå i landet og valutakurs ofte er med i vurderingen når nordmenn planlegger ferien, men det er nok været som har den avgjørende faktoren for de fleste.

– Vi nordmenn er reiseglade og på ferie skal vi uansett, sier hun til E24.

Aspengren legger til at nordmenn heller ikke virker å være redd for å bruke litt penger når de først skal ut og reise.

– Vi ser for eksempel at hotellet og hotellets fasiliteter blir mer viktig for folk. Flere og flere velger de beste hotellene, private basseng eller swim-up. De mest luksuriøse tilleggene er blant det som blir først utsolgt, sier hun.

SLITER: Argentina har lenge slitt med høy gjeld og nærmet seg konkurs. Det gjør valutaen billig for nordmenn. Her fra kunstnernabolaget San Telmo i Buenos Aires.

Eitan Abramovich Afp
Les også

Flere reiser til varmen i juleferien

Les også

Nordmenn planlegger dyre reiser også i 2016

Les også

Sjekk Norge på verdensrangering: Så ofte krever vi maks hotelluksus

Her kan du lese mer om