SAS satser videre på USA: Åpner ruter til Miami og Los Angeles

Fra neste sommer vil reisetilbudet til USA øke kraftig fra Skandinavia. SAS håper å fylle én av sine nye ruter med norsk sjømat, cruiseturister og andre reisende.

TROR PÅ VEKST: Eivind Roald, kommersiell direktør i SAS, øker nå buffeten av destinasjoner nordmenn og skandinavere kan velge i når de skal fly til USA. SAS skal fra neste år fly daglig til Miami og Los Angeles.
Publisert:

Fra og med neste år vil SAS tilby kundene sine to nye destinasjoner. Samme uke som Norwegian annonserte at de åpner en rute fra København og Oslo til Boston fra mai neste år kommer SAS med følgende:

  • Oslo – Miami med avgang fire dager i uken. Åpnes etter sommeren 2016
  • København – Miami med avgang tre dager i uken. Åpnes etter sommeren 2016
  • Stockholm – Los Angeles med avgang hver dag (fem ganger i uken om vinteren). Åpnes i mars 2016.

Ifølge SAS vil billettene til Los Angeles og Miami starte på rundt 4.000 kroner.

Disse rutene kommer i tillegg til den nye SAS-ruten fra Stockholm til Hongkong som åpner 10. september, og Norwegians ruter til Las Vegas fra København.

Med denne ekspansjonen vil SAS nå også dekke USAs sørligste stat, noe som er en helt ny region for SAS, som hovedsakelig dekker det nordøstlige USA, gjennom rutene til San Francisco, New York, Chicago og Washington DC.

Fra før av dekker Norwegian Fort Lauderdale, Orlando, New York og Oakland (San Francisco).

SAS øker også frekvensen på ruten mellom Oslo og New York, samt rutene fra Stockholm og København til Chicago, Shanghai og San Francisco. Det betyr at for vinterprogrammet 2015/2016 vil det gå daglige avganger til disse eksisterende destinasjonene.

– Dette er gode nyheter for reiseglade nordmenn, og vi er helt sikre på at denne ruten blir en suksess for SAS, sier trafikkdirektør i Oslo Lufthavn Jasper Spruit, i en pressemelding.

– De siste årene har vi sett en veldig positiv utvikling på trafikken til USA, og ruten til Miami blir den syvende direkte til Nord-Amerika fra Oslo, legger han til.

Cruise og fisk

– Miami er den nest største destinasjonen i USA etter New York, så det har vært helt naturlig for oss å se på Miami, og vi har overvåket den lenge, sier Eivind Roald, kommersiell direktør i SAS, til E24.

I tillegg til de mange som vil feriere i Florida og områdene rundt, er det to viktige drivere for en rute til Miami, ifølge SAS-direktøren:

– Det er egentlig to miljøer som virkelig har etterspurt denne ruten når vi har gjort undersøkelsene våre. Det er cargo (flyfrakt, journ.anm.), og da spesielt fisk, samt turoperatørene som skal frakte cruisepassasjerer. Miami er jo verdens største cruisehavn, sier Roald.

Han forteller at sjømataktørene har indikert at de vil kunne fylle veldig mye av kapasiteten over til Miami. Marine Harvest har blant annet et foredlingsanlegg i Sør-Florida, der fisk foredles til ferdige produkter for markedet.

På toppen av ferierende nordmenn, fisk og cruise er Miami også en viktig hub for å reise videre til Mellom- og Sør-Amerika. Dermed vil denne og Norwegians ruter koble nordmenn enda tettere på Latin-Amerika og for eksempel Cuba.

– Jeg fløy selv til Cuba fra Miami i sommer, og vi etablerer nå en bro fra Skandinavia over til det som kanskje er ett av de mest spennende utviklingsområdene for det neste tiåret, sier Roald.

Ikke like lønnsom

På grunn av at man forventer et langt større innslag av feriereisende enn forretningsreisende på Miami-ruten, innrømmer SAS at marginene trolig vil bli lavere enn på de andre USA-rutene deres:

– Dette er en destinasjon som nok er tyngre på leisure-siden, men vi ser jo at stadig flere vil fly plus eller business også da, og med våre oppgraderte fly har vi flere Plus-seter tilgjengelig enn før, sier Roald.

– Men marginen blir lavere på denne ruten?

– Vi har lagt inn en lavere yield-forventning på den ruten, sier Roald.

Han avviser også at oppdelingen av Miami-ruten mellom København og Oslo er et kompromiss for å blidgjøre det sterke, danske miljøet i SAS:

– Vi står for det vi har sagt, nemlig at vi skal ekspandere ut fra Norge og Sverige på langdistanse. Norge er et stort og viktig marked for oss. Vi har økt frekvensen på New York som nå går hver dag hele vinteren, på samme måte som sommeren, sier Roald.

Han legger til at linjen til Miami blir litt sikrere, når man både kan plukke opp passasjerer fra Danmark, Nord-Tyskland og Norge.

Øker i vest

Årsaken til at SAS har valgt Los Angeles som den andre destinasjonen i det nye løftet er flerfoldig. Flere selskaper opplever kraftig vekst i storbyen.

– Los Angeles er en av de mest ekspansive byer i hele USA. I det svenske markedet ser vi også at det er en veldig ekspansjon innen spill, underholdning og film. Det blir spennende å se om responsen på Los Angeles blir like god som San Francisco-ruten vår, som er den mest lønnsomme vi har, sier Roald.

– Dere åpner nå Hongkong-ruten, men blir det flere ruter til Asia fremover?

– Vi ser flere muligheter i Asia, men ikke akkurat nå. Så innenfor syklusen over de neste 12 til 18 månedene ser vi et større potensial i USA, sier Roald.

Øker flåten med 33 prosent

Det som gjør det mulig for SAS å lansere nye ruter til USA og Asia, samtidig som man opprettholder de eksisterende (og øker frekvensen), er at langidstanseflåten til SAS øker markant gjennom det neste året.

I juni 2013 annonserte SAS at de hadde bestilt 12 nye langdistansefly fra Airbus (fire A330 Enhanced og åtte A350, pluss opsjoner på enda flere). Selv om A350-flyene (som er Airbus sitt svar på Dreamliner), ikke leveres før i 2018, mottar SAS de nye A330-300 Enhanced allerede i de kommende månedene.

I september kommer den første av de fire, og før sommeren neste år vil det fjerde ha blitt levert. SAS øker dermed flåten sin fra dagens 12 til 16, en økning i kapasiteten til SAS på hele 33 prosent.

Som E24 skrev i juni, så har SAS-styret godkjent å øke flåten med tre fly til, på toppen av Airbus-ordren, men disse skal erstatte eldre fly der leasingavtalene til SAS utløper neste år. Ifølge Eivind Roald er man nå i siste fase rundt forhandlinger og en beslutning om det er aktuelt å forlenge leasingen på de tre flyene som skulle ut av flåten, eller om man skal skaffe nye leasede fly.

Uansett vil SAS stille med 16 fly i flåten til neste sommer.

Publisert:

Her kan du lese mer om