Flere finansforetak ligger langt bak fristen for gjeldsregister: - Problematisk, sier departementet

Flere selskaper har ikke rapportert inn til Gjeldsregisteret, to måneder etter fristen.

  • Ola Alsberg
Publisert: Publisert:

Nesten to måneder etter innføringen av Gjeldsregisteret AS, mangler det fremdeles gjeldsinformasjon fra kunder i 14 finansforetak, deriblant American Express, Klarna og American Express.

- Det er naturlig nok problematisk at ikke alle finansforetakene har overholdt fristen, men vi vet at de jobber hardt med dette, og vi forutsetter at de gjenværende snarlig vil starte opp lovpålagt rapportering, skriver Barne- og familiedepartementet i en uttalelse til E24.

Les også

Banker etter ny innstramming: Kredittkort skrotes og forbrukslån avslås

Nesten to måneder over fristen

Tre aktører har fått konsesjon til å drive gjeldsregister i Norge. Gjeldsregisteret AS, som drives av IT-selskapet Evry, ble operativt 1. juli.

Datoen var også fristen for finansforetak å sende inn gjeldsopplysninger til registeret.

Registeret, som inneholder opplysninger om bankkunders kreditt og forbruksgjeld, skal samle inn og distribuere gjeldsinformasjon fra kredittkort og andre former usikret forbruksgjeld.

- Hensikten er å forebygge gjeldsproblemer i private husholdninger ved å bidra til å gi banker og andre kredittytere mulighet til å sjekke hvor mye kreditt og forbruksgjeld en lånesøker allerede har. Dette kan gi bedre beslutninger for finansforetakene, samtidig som lånesøkere kan forvente bedre råd fra långivere om hvilken lånekapasitet deres økonomi tåler, skriver Gjeldsregisteret på sine nettsider.

Les også

«Gjeldsregister» brukes til å pushe forbrukslån

14 foretak mangler

Av de rundt 200 finansforetakene tilknyttet registeret, mangler det fredag fremdeles gjeldsinformasjon fra 14 foretak.

- Rapporteringspliktige finansforetak fikk som kjent frist til 1. juli i år med å melde inn gjeldsopplysninger til gjeldsinformasjonsforetakene. Departementet er kjent med at enkelte finansforetak ikke har overholdt fristen, og disse er nå under oppfølging av Finanstilsynet, som har tilsynsansvaret for både finansforetakene og gjeldsinformasjonsforetakene, opplyser Barne- og familiedepartementet i en uttalelse til E24.

Foretakene som per fredag ettermiddag ikke har sendt inn gjeldsinformasjon til registeret er Ikano Bank, American Express, Klarna Bank AB, Alektum Finans AS, Collector Bank AS, Ekspress Bank, Flekkefjord kommunale pensjonskasse, FundingPartner, Lowell Finans, Sandefjord kommunale pensjonskasse, Skien Kommunale pensjonskasse, ST1 Finance OY, Toyota Kredittbank Gmbh og Qliro AB.

Les også

Banker sier flere nordmenn sier opp kredittkortene sine

Les også

Analysesjef med varsku-anslag om boligkjøp med forbrukslån

Les også

«Usmakelige» gjeldsregister-lånetilbud fjernet

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Crowdfunding-selskapene utestenges fra gjeldsregisteret

  2. Regjeringen planlegger omstridt gjeldsregister-utvidelse

  3. Ber egen regjering snu om utestenging av crowdfunding-selskaper

  4. Banker sier flere nordmenn sier opp kredittkortene sine

  5. Gjeldsregisteret skulle bremse bankene – men i dag sitter enda flere med 20 forbrukslån hver