Nordmenn styrket i troen på boligprisvekst i 2020

Bare én av tre nordmenn ventet prisvekst i 2019. Men til neste år er det langt flere som tror på dyrere boliger. Ikke alle økonomer er enige.

Illustrasjonsfoto: Visningsskilt
Publisert: Publisert:

50 prosent av spurte nordmenn venter boligprisvekst i 2020, en kraftig økning i troen på dyrere boliger enn på samme tid i fjor, ifølge en ny måling fra Norstat.

De lager årlige undersøkelser av nordmenns forventninger til boligprisene for Nordea.

I fjor svarte 35 prosent, altså betydelig færre, at de «tror boligprisene vil øke» i 2019. De fleste ventet da uendret prisutvikling eller prisfall.

Ved inngangen til desember viste fasiten at boligprisene i Norge har steget med moderate 3,1 prosent de siste tolv månedene.

John Sætre, Nordeas leder for privatmarkedet, påpeker at forventninger i seg selv kan indikere hvordan boligprisutviklingen faktisk blir.

Les også

Venter boligprisvekst på 3 prosent i 2020

– Har tro på egen økonomi

– Vi ser en langt tydeligere tro på prisøkning blant folk flest enn hva vi gjorde på samme tid i fjor. Vi vet at boligmarkedet påvirkes av psykologi, så det er et viktig element å ta med seg inn i det nye året, sier Sætre til E24.

– Det vi hører fra kunder er at de fleste har god tro på egen økonomi, og at man også ser for seg en bedring i årene fremover. Arbeidsledigheten er lav, så det gir jo grunnlag for at man kan ha tro på at prisene vil øke, fortsetter banksjefen.

I tillegg er styringsrenten fortsatt lav på 1,5 prosent, og økonomer ser få tegn til ny renteøkninger med det første.

På den andre siden har boligtilbudet vært skyhøyt det siste året, og høyt utbud ventes også i 2020. Det kan bli prisdempende.

Norstat-undersøkelsene gir ikke svar på hvor mye nordmenn tror boligprisene vil stige.

Les også

Bolig med egen krypt gikk 2,35 millioner kroner over prisantydning

Tror bare prisene stiger litt

Flere eksperter tror også på prisvekst, men kun moderat.

Meglerforeningen Eiendom Norge slapp nye prognoser før jul, hvor de spår at boligprisene vil stige tre prosent i 2020.

Det er knapt mer enn forventet lønnsvekst og i tråd med årets utvikling. Høyt boligtilbud trekkes frem som en prisdemper.

Norges Eiendomsmeglerforbund er langt på vei enige.

– De store makrodriverne tilsier god balanse i boligmarkedet til neste år. Jeg venter nok et moderat boligår, med unntak av Oslo, hvor tilbudet sliter med å matche etterspørselen. Her kan det bli større trykk i prisene, sier direktør Carl O. Geving.

Også Nordea tviler på boligprisbonanza.

– Vår vurdering er at det vil bli en ganske flat prisutvikling fremover, i takt med det vi har sett det siste året, sier Sætre.

Les også

Finanstilsynet: Boligkjøperes gjeld øker videre

Spår bredt boligprisfall

Men Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, spår en større kalddusj for norsk økonomi generelt fra neste år – som heller ikke boligmarkedet vil unnslippe.

– Når folk virkelig tar inn over seg at Norge kan stå overfor fem år med nedgangstider, så tror jeg de vil kjøle seg ned på boligmarkedet også, sier sjeføkonomen til E24.

Han venter boligprisfall i alle områder av landet til neste år – unntatt Oslo.

– De nye tallene fra Boligprodusentene viser en kraftig svikt i boligsalget, og vi går inn i nyåret med stort utbud. Mange nyboliger er usolgte, og mange som har kjøpt seg bolig, har ikke klart å selge sin gamle, sier Andreassen.

Han tror dessuten at Norges Banks renteøkninger – den siste fra september – først begynner å slå negativt inn i boligmarkedet nå.

– I hovedstaden tror jeg vi får prisvekst i 2020, grunnet høy innflytning. Men jeg tror prisene vil synke i resten av Norge med tre prosent, og at prisveksten på landsbasis ender på minus 0,5 prosent, sier Andreassen.

Publisert: