Mener Myheritage tar seg «ulovlig store friheter»

320.000 nordmenn har tatt DNA-test hos Myheritage. Nå meldes selskapet til Forbrukertilsynet og Datatilsynet.

Publisert: Publisert:

Forbrukerrådet har meldt inn gentestselskapet Myheritage til Datatilsynet og Forbrukertilsynet for ulovlige vilkår.

Rådet mener DNA-selskapet har tatt seg «ulovlig store friheter» med sensitive opplysninger, og hevder at de bryter både markedsføringsloven og personvernlovgivningen.

Forbrukerrådet begrunner det med en vurdering fra advokatfirmaet Bing Hodneland.

Det kommer frem i en pressemelding.

Her opplyser rådet at over 25 millioner mennesker verden over har brukt selskapet til å teste genene sine. Av disse har 320.000 mennesker testet seg i Norge.

– Umulig å forstå

– Du kan få ny kode til bankkortet ditt, men DNA-koden varer livet ut. Det finnes ikke mer sensitive data enn ditt eget DNA. Da er det så alvorlig som det kan få blitt å bryte loven både når det gjelder personvern og markedsføring, kommenterer direktøren for Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, i meldingen.

Hun mener at selskapet får kundene til å skrive under på en kontrakt «det er umulig å forstå», skriver rådet.

– Kontrakten er på størrelse med en bok på mer enn 200 sider! Og er spekket med ord du bør være både lege og advokat for å tyde. Skulle du orke å lese den norske versjonen, sier Myheritage at den likevel ikke gjelder. Det er det den engelske som gjør, og i den står det noen steder noe helt annet, sier Blyverket, og fortsetter:

– Som om ikke det var nok, gir de seg selv en ubegrenset mulighet til å endre vilkårene etter at du har godtatt dem. De er også tilbakeholdne om hva de vil gjøre med svært intime opplysninger om deg, og hvem de vil gi dem videre til. De garanterer heller ikke for kvaliteten på testresultatet.

Publisert:
Gå til e24.no