Her er ekspertenes syv råd for å bli mer effektiv på jobb

Har du satt deg et nyttårsforsett om å bli mer effektiv på jobb? Sjekk disse tipsene til hvordan du kan kutte bånd med tidstyvene.

TIDSTYVENE: Det er flere ting som opptar unødvendig tid gjennom arbeidsdagen.
Publisert:

I løpet av en arbeidsdag går det fort litt tid med til å svare på Facebook-meldinger, prate med kollegaer ved kaffemaskinen og uforutsette gjøremål.

Rekrutteringsekspert og førsteamanuensis ved Markedshøyskolen, Helene Tronstad Moe tror det kan være lett å miste oversikten over hva man bruker tiden sin på gjennom arbeidsdagen.

Les også

Her må de legge mobilen i hylla når de kommer på jobb

Hun tror derfor nøkkelen til å bli mer effektiv ligger i å kartlegge hvilke oppgaver som er viktige i løpet av en dag, og bruke mindre tid på å finne ut hvilke ting som er unødvendig.

PLANLEGG DAGEN: Helene Tronstad Moe ved Handelshøyskolen.

– Hvis man heller fokuserer på det viktige i arbeidsdagen, forsvinner gjerne uvanene litt av seg selv. Det er bedre å tenke: hva bør jeg gjøre mer av?, sier hun til E24.

– Kollegaer er tidstyver

Seniorkonsulent for lederutvikling i Badenoch & Clark, Kjartan Thormodsæter, sier at han har observert flere typiske tidstyver gjennom sin karriere.

Men én ting ser han oftere enn andre.

– Det mest vanlige jeg ser er folk som spiser opp effektiviteten på møter. Da har man disse berømmelige avsporingene, hvor man snakker om ting som ikke har noe med saken å gjøre.

I tillegg mener Thormodsæter at andre kollegaer ofte kan være store tidstyver.

Selv om det kan føles ubehagelig, synes han det er viktig å tørre å sette grenser for seg selv og si ifra når man ikke har tid til å småprate eller hjelpe en kollega.

Les også

Undersøkelse: Så mye tid kaster vi vekk på dokument-jakt på jobben

Kjartan Thormodsæter i Badenoch & Clark. Foto: Mikael Svensson.

– Det finnes alltid noen som har en elsk for å snakke om ting som ikke er relevant på jobb. De kommer bort og tar seg en prat, også blir de stående. De spør om ting eller skal ha hjelp, og tar ikke ansvar selv. Dette er det mange som har et problem med å si nei til.

Her er ekspertenes syv råd til å bli mer effektiv på jobb:

  • Lag en tidsplan for hver arbeidsdag, slik at du vet nøyaktig hva du skal bruke tid på. Legg gjerne inn en halvtime i planen til uforutsette ting som kan oppstå i løpet av en dag.
  • Bruk hodetelefoner med støyreduserende funksjon. Når du sitter i landskap på jobb er det lett at det oppstår mye småprat. Ved å bruke hodetelefoner sender du et signal til de rundt deg at du jobber. Da kan du lettere jobbe i fred uten forstyrrelser.
  • Ikke ta på deg for mange oppgaver. Hvis du føler at du allerede har nok å gjøre, så ikke nøl med å ta en prat med sjefen dersom du ikke tror du har mulighet til å utføre alle oppgavene.
  • Avtal kaffepauser. Alle setter pris på en pause, men det kan være lurt å vite når de kommer, slik at man kan jobbe effektivt både før og etter. Lag faste avtaler med kollegaer, i stedet for å måtte si nei til eventuelle tilbud som måtte komme i løpet av en dag.
  • Be om å få tilsendt en møteplan. Ikke kast bort tid på unødvendige møter, og tenk igjennom agendaen i forkant slik at du kommer forberedt til eventuelle diskusjoner. Om du er leder i en bedrift bør du tenke over hvor mye tid du vil bruke på hvert punkt i planen.
  • Hold fokuset på én ting av gangen. Hvis du hele tiden løper mellom avtaler og gjøremål får du ikke tid til å sette deg inn i det du skal gjøre, og kan dermed ende opp med å måtte gjøre ting om igjen.
  • Tør å si nei. Det er lett å bli distrahert av kollegaer som vil småprate eller stadig spørre om hjelp, men det er viktig å ta hensyn til din egen konsentrasjon. Si ifra på en høflig måte at du ikke har mulighet til å prate eller hjelpe til akkurat nå.
Les også

Her må de legge mobilen i hylla når de kommer på jobb

Les også

Denne tidstyven er 25 år

Les også

Undersøkelse: Så mye tid kaster vi vekk på dokument-jakt på jobben

Publisert: