Se oversikten: Her er det blitt billigere å reise på ferie

Kronen har styrket seg betraktelig siden nyttår, og sterkere kan den bli. Se oversikten over hvor det har blitt billigere å feriere.

MANHATTEN: USA er blant reisemålene som er blitt vesentlig rimeligere det siste halvåret.

Foto: Jewel Samad Afp
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Skal du på svenskehandel eller New York-weekend den neste tiden, har du mer å rutte med enn om du reiste ved nyttårstider eller på samme tid i fjor.

Siden jul har den norske kronen nemlig blitt styrket mot flere valutaer. For eksempel er kronen en av valutaene som har styrket seg mest mot verdens største valuta, dollar, i perioden.

Det gir en hyggelig valutaeffekt i reisebudsjettet. E24 har sjekket hvor mye en rekke valutaer i populære reisemål for nordmenn har svekket seg siden 31. desember 2015.

 • Sverige: Den svenske kronen er blitt 5,5 prosent svakere. Ved inngangen til året kostet 100 svenske kroner 104,50 norske kroner. Nå er den svenske kronen billigere enn den norske, og en svensk hundrelapp koster 98,72 kroner.
 • USA: Dollaren er blitt 4,0 prosent billigere eller om lag 35 øre. Da startskuddet gikk for 2016 kostet en dollar 8,82 kroner, mens den nå koster 8,43 kroner.
 • Eurosonen: Euroen koster nå 1,8 prosent mindre. Euroen har gått fra å koste 9,60 kroner til 9,42 kroner.
 • Danmark: Den danske kronen er blitt 1,5 prosent billigere, og en dansk hundrelapp kostet 128,8 kroner ved inngangen til året og koster nå 126,6 kroner.
 • Storbritannia: Nordmenn nyter godt av brexit-effekten på pundet som er svekket med 14,18 prosent mot den norske kronen, og koster nå 11,16 kroner.
 • Polen: Reisemål som Gdansk og Krakow stiger i popularitet blant nordmenn, med flere flyselskap med direkteflyginger fra Norge. Landet har svært lave priser i forhold til Norge, og i tillegg har den polske valutaen zloty blitt 4,2 prosent billigere mot kronen siden årsskiftet, og koster nå 2,16 kroner, mot 2,25 kroner ved nyttår.
 • Tyrkia: Landet er tradisjonelt en populære feriedestinasjon, men har dalt i popularitet som følge av uroen i landet. Den tyrkiske liren har gått fra å koste 3,04 kroner ved nyttårstider, til å koste 2,82 kroner nå. Det utgjør en svekkelse av liren på 6,17 prosent.
 • Mindre å rutte med i Russland og Japan: Feriemål som Russland og Japan er blitt vesentlig dyrere siden nyttår. Den japanske valutaen yen er blitt styrket med 12,41 prosent mot den norske kronen, mens den russiske rubelen er blitt 8,20 prosent dyrere.
Les også

Økonomer etter tallbonanza: – Norsk økonomi er over det verste

Tror kronen styrker seg ytterligere

Valutastrateg i DNB, Magne Østnor, tror kronen vil styrke seg videre mot dollar utover høsten, i likhet med andre eksperter E24 har vært i kontakt med.

– Hovedårsaken til det, er at vi venter høyere oljepris. Det er også forklaringen vi har sett siden nyttår, etter oljeprisen bunnet i januar, sier han til E24.

Oljeprisen er nært knyttet opp til valutaverdien til den norske kronen, og er hovedårsaken til at kronekursen traff sitt svakeste nivå på 40 år i september 2015.

Frem til nyttår 2015 ble den norske kronen kraftig svekket av oljeprisfallet og rentekutt.

I mai 2015 kostet for eksempel en svensk 100 lapp rundt 90 kroner, men ble 14 kroner dyrere til nyttårstider, mens en dollar gikk fra å koste 7,3 kroner i mai til 8,9 kroner rundt nyttår.

Siden bunnpunktet rett under 28 dollar fatet i januar (brent spot), har oljeprisen steget omtrent 15 dollar til 43 dollar fatet. Siden nyttår er oppgangen på 18,52 prosent.

– Siden februar har det ikke gått helt i takt, men vi ser at kronen svekker seg litt den siste halvannen måneden etter oljeprisen falt fra 50-tallet, sier han.

Kronestyrkelsen vil skje selv om sentralbanksjef Øystein Olsen skulle sette ned styringsrenten fra 0,50 prosent i september, ifølge Østnor.

Årsaken er at markedet har priset inn i kronen at oljebremsen ville ramme norsk økonomi hardere, enn det som faktisk har blitt tilfellet.

SER STERKERE KRONE: Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Foto: Javad Parsa

Utsatt amerikansk renteheving

– Når det gjelder dollaren er den preget av litt andre ting. Der har forventningene til neste renteheving fra den amerikanske sentralbanken (Fed) både steget og falt. Dollaren har fått smake konsekvensen av forventningene til neste heving fra Fed, sier han om dollarsvekkelsen, sier Østnor.

Østnor mener dollar fortsatt skal svekkes noe på kort sikt, fordi han mener den amerikanske sentralbanken vil vente til fjerde kvartal, istedenfor september, med å sette opp styringsrenten. Det forutsetter at amerikanske nøkkeltall blir bedre.

Den økonomiske veksten i USA var på 1,2 prosent i andre kvartal, hvilket er langt svakere enn ventet. I tillegg ble BNP-veksten i fjerde og første kvartal nedrevidert.

I mai var det sjokkerende lav jobbvekst i USA, mens jobbveksten tok seg opp i juni.

Dataene må bedre seg betydelig, før Fed kan sette opp renten, mener Østnor.

– Man må være trygg på at den økonomiske veksten og lønnsveksten tar seg opp, og dermed inflasjonen.

Vil bli «litt» billigere å handle i Sverige

Når det gjelder den svenske kronen, er situasjonen litt vanskeligere å begripe.

– Svensk økonomi fremstår litt snodig. Der har realøkonomien gått så det nesten suser. I 2015 var BNP-veksten i Sverige den høyeste av de industrialiserte landene, med unntak av Irland. Arbeidsledigheten har falt, og Riksbanken mener kapasitetsutnyttelsen er høy, sier Østnor.

Disse faktorene normalt skal føre til høyere inflasjon i økonomen, men det har ikke skjedd. Dermed har svenskene minusrente og den svenske sentralbanken forlenger pengekjøp fordi inflasjonen ikke er på plass.

– At svenskekronen har svekket seg, har å gjøre med at vekstmomentumet i svensk økonomi bremser, med veksttakten er fortsatt veldig god.

– Vi tror ikke det vil være altfor lenge før Riksbanken ikke lenger er i «easymode». De vil heller snu og kommunisere at renten skal opp.

Derfor forventer de fleste valutaeksperter på sikt at den svenske kronen skal styrkes.

– Vil det fortsette å koste under hundre kroner for en svensk hundrelapp i høst?

– Det vil ikke bli vesentlig billigere å handle i Sverige, men litt billigere å handle, sier Østnor.

Her kan du lese mer om

 1. Euro
 2. Dollar
 3. Oljebransjen
 4. Danmark
 5. Valuta
 6. Japan
 7. Sverige
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Eksperter: Svensk rentebeslutning kan gi kronerush

 2. Svenske kroner på det laveste nivået på ett år

 3. Tror kronesjokk er midlertidig

 4. Annonsørinnhold

 5. – Vi holder oss unna

 6. – Nesten alle nøkkeltall har vært svake den siste måneden