Stiansen har lengst Michelin-rekke i Norden: Champagnebudsjett - «no limit»

I kveld feirer han med kjøkkensjefen, datteren og svigersønnen på Michelin-restaurant i Stockholm.

SAVNER MER GUTS: Statholdergaardens eier, Bent Stiansen, synes det er synd at det kun er fire stjerner i Norge. – Jeg savner mer entrepenørskap i bransjen. Man må våge å satse remmer og tøy, sier han.
  • Line Midtsjø
  • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert:

Bent Stiansen kan skilte med 18 stjerner på like mange år. Det er den lengste rekken med stjerner i Norden.

– Akkurat det er jeg faktisk drita stolt av, tråkker Bent Stiansen til med.

Statholdergaarden har nettopp mottatt sin siste Michelinstjerne, sammen med flere andre restauranter i Oslo og Norden.

– Hadde Statholdergaarden vært der den er i dag, hvis det ikke hadde vært for stjernene?

– Nei, vi hadde ikke det. Vi står på, hver eneste dag. Hver eneste tallerken skal være så bra som mulig. Vi kan ikke kontrollere Michelin, men det vi kan kontrollere er produktet vårt.

Les også

Her er Michelin-stjernene

– No limit

Statholdergaarden med Bent Stiansen i spissen fikk altså sin første stjerne i 1998.

TO ÅR FØR: Bent Stiansen i 1996, to år før sin første Michelinstjerne.

Den Bocuse d'Or-vinnende kokken driver den eneste norske restauranten i Michelin-guiden som kan vise til flere millioner i overskudd gjennom flere år.

Omsetningsmessig slo han Michelin-konkurrentene med full nok restaurant til å selge gourmetmat og edle dråper for 35 millioner kroner i 2013.

Med et par millioner slingringsmonn tilsvarer det omsetningen til Michelin-belønnede Bagatelle (nedlagt), Fauna og Maaemo – til sammen.

Stjernekokken sitter på toget på vei til Stockholm. Der venter bord på Michelin-restauranten Esperanto hvor han skal med datteren, hennes kjæreste og kjøkkensjefen Thorbjørn Forster på Statholdergaarden senere i kveld.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

STATHOLDERGAARDEN: Restauranten har plass til opptil 70 gjester, blant annet i ærverdige Cleopatrasalen.

– Det er klart dette skal feires! Vi skal spise stjernemat og drikke champagne.

–GRATULERER: Eyvind Hellstrøm.

Hvilken årgang og produsent som er favoritten, nevnes ikke, men champagnebudsjettet er visst nok klarert:

– Det blir «no limit», sier han.

Drømmer ikke om å bli tostjerners

Statholdergaardens øverste leder og eier mener det ikke er slik at man etter nær 20 år med stjernedryss begynner å ta litt lett på bransjeutmerkelsen.

– Nei, nei, jeg er alltid spent. Uff, det sitter i magen. Jeg er veldig glad for at det gikk bra, sier Stiansen som ikke kan få skamrost sine ansatte nok.

– Hvor lenge skal du fortsette å sope inn stjerner?

– Vi har et evighetsperspektiv vi, sier Stiansen, som avviser at de sikter på to stjerner.

– Det har vi ingen våte drømmer om.

Stiansen får også gratulasjoner fra en annen med lang fartstid i restaurantbransjen.

– Det er bare å gratulere ham med å være så utholdende, og ønske ham lykke til med de neste 20 årene, sier Eyvind Hellstrøm til E24.

E24 har besøkt stjernerestaurantene i dagene før utgivelsen av den nordiske guiden. Etter at Bagatelle kastet inn kjøkkenhåndkleet i fjor, har Norge i dag fire restauranter med til sammen fem stjerner.

Under kan du se film fra disse besøkene.

Statholdergaarden og Bent Stiansen

Bent Stiansen har hatt en stjerne i Michelinguiden i 17 år, og er den som har hatt en stjerne i guiden lengst i Norge.

Se egen sak fra vårt besøk her.

Ylajali og Even Ramsvik

Ylajali fikk sin første stjerne i fjor. Etter at E24 besøkte restauranten, har kjøkkensjef og eier Even Ramsvik varslet at han stenger dørene og legger ned restauranten den 19. desember.

Se egen sak fra vårt besøk her.

Fauna og Björn Svensson

Fauna fikk sin første stjerne i fjor, på første forsøk. Björn Svensson hadde én stjerne med Restaurant Oscarsgate, som han la ned i 2011 for å åpne Fauna.

Se egen sak fra vårt besøk her.

Maaemo og Esben Holmboe Bang

Maaemo var den første nordiske restauranten som debuterte med to stjerner i guiden i 2012. De har også klart å beholde begge stjernene frem til nå.

Se egen sak fra vårt besøk her.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Hellstrøm om Michelinguiden: – Dette er skuffende

  2. Nå kommer Michelin-stjernene

  3. Dette er Nordens stjernerestauranter

  4. Lettelse og glede hos Maaemo

  5. Lanserer egen Michelinguide for Norden