Posten advarer mot falske pakkevarsler: – De er kjeltringer

Posten advarer mot falske pakkevarsler: – De er kjeltringer.

INGEN PAKKE: Posten advarer mot nok et svindelforsøk. Her sees en trafikktung dag på Postens Østlandsterminal.
Publisert:

Juletid er pakketid. Men det gjelder å se an avsenderen.

Følger du oppfordringen og klikker på lenken i e-posten gjengitt over, risikerer du kun å få en viruspakke til datamaskinen din.

Hundrevis av Facebook-brukere har delt e-posten i et forsøk på å advare andre.

«Folkens! Pass denne mailen her! Når du trykker på linken kommer det opp 1.000 vis av sider med virus», skriver en.

Og Postens kundesenter har fått kjørt seg. Pressesjef John Eckhoff anslår at de til nå har fått et par hundre henvendelser fra folk som har mottatt e-posten, og som lurer på hva de skal gjøre.

Les også

Ikke åpne denne e-posten fra NSB

ADVARER: Postens pressesjef John Eckhoff.

Avkrevd løsepenger

Det er langt ifra første gang. Falske varsler om pakker er i ferd med å bli en svindel-e-postklisjé.

– Det går i bølger. Vi opplevde at slike e-poster ble masseutsendt både i sommer og i midten av oktober. Dette er det foreløpig siste tilskuddet, sier Eckhoff til E24.

Ifølge Postens pressesjef har mange av dem som har klikket på lenkene, fått installert ondsinnet programvare som har låst PC-en deres.

– De har så blitt avkrevd løsepenger for å låse opp maskinen igjen. Vi har ingen oppfatning av hvem som står bak, bortsett fra at de er kjeltringer som sender lenker med skadelig innhold.

– Og de erfarer tydeligvis at metoden er effektiv, sier Eckhoff.

Han viser til at Posten gjentatte ganger har vært ute og advart. Likevel fortsetter henvendelsene å renne inn fra forbrukere som lurer på om de faktisk har en pakke på vei.

Les også

Svindel bidrar til tresifret milliontap for Zalando

Slik sikrer du deg

Om du skulle lure: Nei, det finnes ikke noe selskap som kaller seg «Norsk Post» som leverer pakker i Norge.

Men det er egentlig underordnet: Eckhoff sier andre svindlere både har tatt Postens navn, logo og designprofil tidligere.

Du kan altså ikke stole på at du avslører falske varsler og pakker i selve e-postinnholdet. Eckhoff råder alle til å holde musepekeren over adressefeltet i stedet.

– E-poster fra oss skal alltid ha posten.no etter alfakrøllen, eventuelt bring.no eller bring.com om du er bedriftskunde, sier han.

Du kan også droppe e-post og heller bruke Postens egen sporingsapp om du venter pakker. Da er du sikret at all informasjon er ekte.

Publisert: