Norges Bank holdt renten uendret – slik kan du prute likevel

Det finnes flere grep du kan ta for å få lavere boliglånsrente, uavhengig av hva Norges Bank gjør.

EKSTRA PENGER. Om du kutter et halvt prosentpoeng på renten, utgjør det en besparelse på hele 10.000 kroner i året (før skatt) på et lån på to millioner.

Publisert:

Sentralbanksjef Øystein Olsen besluttet å holde renten uendret på dagens rentemøte. Det betyr likevel ikke at du ikke kan få lavere rente.

Det kan være mye å tjene på å ta en telefon til banken din og be om lavere rente.

– Ja det mener jeg du alltid skal gjøre. Ikke hver dag, men innimellom synes jeg du skal gjøre det, sa Tom Staavi, økonomikommentator i VG til VGTV torsdag.

Les også

Norges Bank lar renten ligge

Bankene vil kapre kunder

Konkurransen bankene imellom om å kapre lånekunder er nemlig svært stor om dagen.

– Så uanghengig av hva Norges Bank gjør, så må du sørge for at du har en rente som er konkurransedyktig. Og nå er den på vei ned, fordi bankene krangler så busta fyker om å få deg som kunde, sier Staavi.

PRUT: Økonomikommentator Tom Staavi mener alle bør ta en telefon til banken innimellom og be om lavere rente.

Sara Johannessen/VG

Han tror ikke dette rentemøtet påvirker konkurransesituasjonen i utlånsmarkedet i noe særlig grad.

– Jeg tror heller ikke at det påvirker de rentemarginene som finnes i markedet mellom bankene, som til slutt blir din rente når du går i banken for å få lån, sier Staavi.

Høyere rente på eksisterende lån

Den siste rentestatistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det er stor avstand i bankenes rentenivå på nye og eksisterende boliglån med flytende rente.

I februar måned lå rentenivået på cirka 3,7 prosent for eksisterende lån, mens nye lån hadde en flytende rente på 3,2 prosent. Altså et halvt prosentpoeng i forskjell.

Det viser at det kan være mye å tjene på å prute på renten på ditt lån.

Dersom du får 0,5 prosentpoeng lavere rente på et lån på to millioner kroner, utgjør det en besparelse på hele 10.000 kroner i året før skatt, eller 7.500 etter skatt.

Til sammenligning er styringsrenten i Norges Bank på 1,25 prosent.

Les også

Kraftig kronestyrkelse: – Det siste Norge trenger

Slik pruter du:

En mulig fremgangsmåte for å sjekke om din rente er konkurransedyktig er å gå inn på Finansportalen.no og sammenligne bankenes renter der. Dine Penger-abonnenter kan søke i oversikten over de beste lånene i landet her.

Ser du at andre banker tilbyr lavere rente enn det du har, bør du først ta en telefon til din eksisterende bank og høre om de kan matche tilbudet. Kan de det, slipper du å bytte bank.

Det finnes også tjenester som henter inn tilbud fra ulike banker for deg, som nettstedet Penger.no. Sistnevnte har nylig lansert tjenesten «Rentekartet» hvor du kan registrere din egen rente og sammenligne den med andre i ditt nærområde eller med samme bank.

Sjekk om du har mulighet til å få lavere rente gjennom medlemskap i for eksempel fagforening eller lignende.

Les også

Så mye billigere gjorde Olsen utenlandsferien på én time

Ny verdivurdering

Et godt argument for å få lavere rente på boliglånet, er at boligen din har steget i verdi, slik at banken nå har bedre sikkerhet for lånet.

Enkelte eiendomsmeglere tilbyr gratis verdivurdering. Ellers er det også mulig å trekke fra kostnader til refinansiering på selvangivelsen.

Les på Dine Penger +:Her får du best rente nå (krever innlogging)

Slik bytter du bank

  • Kontakt din nye bank. Det enkleste er å benytte seg av bankens nettsider, men du kan også gjøre det per telefon eller i filial.
  • Bestill de banktjenestene du ønsker. Den nye banken din avslutter kundeforholdet til din gamle bank.
  • Signering og legitimering. Har du kontaktet din nye bank gjennom nett eller telefon, får du tilsendt avtaler til signering og må mest sannsynlig møte opp på postkontoret for å legitimere deg. Det er det hele.
  • Prosessen med bytte av bank starter med at kunden fyller ut et enkelt skjema som leveres den nye banken. Du må opprette kundeforholdet til din nye bank før bytteprosessen settes i gang.
  • Din nye og gamle bank er forpliktet til å hjelpe deg med etablering og flytting av kundeforholdet.

Kilde: Dine Penger

Penger.no og E24 er begge eid av Schibsted.

Her kan du lese mer om