Disse forsikringene må du ha, dropp resten!

Det kan være at både du og sjefen betaler for lik forsikring. En gjennomgang av forsikringspapirene dine kan både avdekke hull og spare deg for tusenlapper.

Har kuttet unødvendige kostnader. Åse Brit Johnsen Dømbe gikk gjennom forsikringspapirene, og kuttet ned på antall forsikringer og er nå bedre forsikret enn tidligere.
Publisert:

Bruk tid på gjennomgang. Forsikringspapirene kan raskt bli mange. Hus, bil, innbo, egen helse og ja til og med barna må forsikres.

Stor papirmengde gjør at jobben med forsikringer og gjerne betalingen av de utsettes til siste stund. Og i mellomtiden ligger papirene der, uten nøyere gjennomgang. Ved å handle etter dette mønsteret, risikerer du både å være underforsikret og/eller betale for mye.

Du bør gå gjennom villkårene minst en gang i året. Så gjør som Åse Brit Johnsen Dømbe fra Grimstad:

– Jeg har gått gjennom alle forsikringene mine med rådgiveren i banken, og jeg har ikke tegnet en eneste ekstra forsikring. Banken prakker ikke på meg rabatterte ekstraforsikringer jeg ikke har bruk for, sier hun.

Fem forsikringer. – Jeg har nå boligforsikring, innboforsikring, bilforsikring, reiseforsikring og barneforsikring i Frende, sier Åse Brit Johnsen Dømbe utenfor hjemmet i Grimstad. (Frende forsikring eies av en rekke sparebanker).

Les også: Disse forsikringene må du ha som student

Færre forsikringer, bedre forsikret. Etter gjennomgangen av forsikringspapirene ble antall forsikringer redusert, og hun er nå bedre forsikret:

– Tidligere hadde jeg ekstraforsikringer kjøpt til rabattert pris. Forsikringsagenter er jo gjerne ivrige, og forsikringen var ikke nødvendig, sier Dømbe.

Hun får støtte av bankrådgiver Bjørg Jortveit.

– Kunden skal ikke kjøpe flere forsikringer enn vedkommende har bruk for. Vi ønsker at kundene skal tegne de forsikringene de trenger, sier autorisert finansiell rådgiver, Bjørg Jortveit, hos Sparebanken Sør.

Autorisert finansiell rådgiver, Bjørg Jortveit.

Hun sier videre at:

– Det er ikke sjelden at kunder går fra møter med oss med færre forsikringer enn de hadde da de kom.

Bjørg gir Dine Penger oppmerksom på at det er flere kunder som får en aha-opplevelse ved en slik gjennomgang. Det er ikke uvanlig at kunder blir overrasket over hvor lite inntekt de får ved eventuell uførhet.

– Blir du 100 prosent ufør, betyr det som regel at inntekten din blir halvert. Folketrygden dekker knapt 50 prosent av lønnen din ved uførhet. Derfor er forsikring utover folketrygden nødvendig, sier Jortveit. ­

Les også: Slik får du god råd som pensjonist

Betalingsevne avgjør. Du trenger absolutt ikke å forsikre for alle små uhell. Har du en liten buffer, står du helt klart rustet bedre selv til å ta de tapene selv.

Dine Penger anbefaler at du har 1-3 månedslønner i buffer for uforutsette utgifter.

En annen god tommelfingerregel er: Tegn forsikring der du kan gå på de største smellene.

– Noen forsikringer er du helt nødt til å ha, andre er greie å ha, mens noen er overflødig. Hver og en må ta stilling til sin egen situasjon for å avgjøre hvilke forsikringer som er helt nødvendig, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø hos DNB.

Du må dermed regne på hva forsikringen koster per måned målt opp mot hva det koster å bygge opp en buffer mot de mindre uhellene.

Les også:Sparer 19.000 kroner i året på å bytte bank

For sent å sjekke når uhellet er ute. – Alt for mange tror de er bedre forsikret enn det de faktisk er, og får seg en ubehagelig overraskelse hvis de plutselig får bruk for forsikringen og oppdager at de er underforsikret, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø hos DNB.

Du kan være dobbelt-forsikret. En rekke arbeidsgiver betaler for forsikringer til sine ansatte. Så, dersom jobben din betaler for reiseforsikring, så trenger du ikke å inngå det samme. Det er å kaste penger ut av vinduet. Men, før du eventuelt sier opp din private forsikring, sjekk betingelsene og eventuelle begrensinger i den forsikringen du får gjennom jobb.

– Personalforsikring er fellesbetegnelsen på ulike forsikringer en arbeidsgiver kan etablere for sine ansatte. Arbeidsgiver kan tilpasse forsikringene ut fra bedriftens ønsker og behov. Yrkesskadeforsikring har standardiserte erstatningssummer. Men for en del av de andre forsikringene kan erstatningssummene variere, sier Dalsbø.

Men, du må være klar over at dette ofte en basisforsikring som gjerne har lav erstatningssum og dekker kun død. I tillegg kan arbeidsgiver endre forsikringsordningene slik at de ansatte får lavere dekninger. En del forsikringsordninger reduserer også gjerne erstatningssummen ved økende alder.

Og hvis du skulle være underforsikret kan du tegne en privat tilleggsforsikring.

Les også:Fikk 120.000 kroner for mangelfullt oppusset bad

Disse forsikringene bør du ha:

Bilforsikring
Det er lovpålagt å ha ansvarsforsikring på bilen.

Uføreforsikring
Den viktigste frivillige forsikringen, blir du ufør blir inntekten din gjennom livet vesentlig redusert.

Bolig
Har du kjøpt en bolig som ikke er forsikret av sameiet, borettslaget eller lignende kan du tape millioner i en brann og bli sittende igjen med gjelden.

Livsforsikring
Forsørger du en familie, bør du sikre familien økonomisk om du dør.

Barneforsikring
Du bør sikre barna dine en bedre økonomi enn folketrygdens minimum om barnet blir ufør.

Innbo

Bil (kasko/delkasko)
Du bør ha kasko på nye eller verdifulle biler som er verdt over 100.000 kroner.

Fritidsbolig

Reiseforsikring
Blir du syk i utlandet kan det raskt koste deg beløp i millionklassen.

Båt
Ansvar på alle båter og kasko på verdifulle båter.

Disse kan du vurdere («kjekt å ha»)

Ulykkesforsikring
Bra å ha hvis uhellet er ute, men prioriter uføreforsikring som også dekker sykdom før ulykkesforsikring.

Kritisk sykdom
Rask utbetaling hvis du får diagnose på noen av de mest kjente sykdommene, men prioriter uføreforsikring og livsforsikring.

Disse kan du droppe

Helseforsikring
Det er ikke helsekø for de alvorligste sykdommene og du kan bruke fritt sykehusvalg hvis det er kø på det lokale sykehuset. Arbeidsgiver bør betale dersom du er uerstattelig på jobb. Kjøp i verste fall operasjon på egen hånd.

Verdisakforsikring
Det blir som regel ikke de store beløpene av smykker, kameraer, klær osv og du har råd til å kjøpe gjenstanden på nytt om den går tapt.

Kjæledyr
Du kan ikke forsikre affeksjonsverdien av hunden eller katten din.

Kjøpsforsikring (trygghet-/uflaksforsikring)
Bruk forbrukerkjøpsloven ved feil på eiendeler.

Kilde: Dine Penger

Les også: Slik kan ferske samboere sikre seg

Forsikring innbakt i kredittkortet. Husk at hvis du betaler mer enn 50 prosent av reisen med kredittkort vil du ha en innebygget reiseforsikring og ha en dobbel dekning. Dette gir deg en ekstra sikkerhet.

NB! Vær obs på vilkårene for avbestilling. Om du ønsker en avbestillingsforsikring som gir deg rett til å avbestille uten noen som helst grunn må du tegne en egen avbestillingsforsikring. Men vær obs på at denne ikke bare har samme vilkår som en vanlig avbestillingsforsikring ved sykdom etc. som ligger inne allerede i helårs reiseforsikring.

Les også:Fikk 120.000 kroner for mangelfullt oppusset bad

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om