Ikke la deg lure av at det ser fint ut

Skal du på visning i helgen? Ikke bli en av dem som opplever at boligdrømmen har vesentlige feil og mangler.

VÆR PÅ VAKT: Man kan fort bli betatt av boliger man er på visning i, men man bør være på vakt.
  • Lene Drange
Publisert:

Boligfeil. En av fire opplever å kjøpe en bolig med dårligere standard enn forventet. For å redusere denne risikoen må man skaffe seg tilstrekkelig informasjon. Da er det viktig å vite hva man skal se etter på visning og hvilke dokumenter som gir deg den relevante informasjonen.

Flere visninger og mer tid. Boligmarkedet går tregere og mange boliger ligger ute for salg. Dette gir deg muligheten til å bruke god tid på å avgjøre om boligen er verdt pengene. Å bruke lengre tid reduserer risikoen ved kjøp av bolig.

Les også:Flere visningsrunder, færre bud

Seniorforsker i SINTEF

– Vi opplever flest skader på våtrom og disse skadene oppdages sjelden før lekkasjen er et faktum, forteller Dag Are Børresen, informasjonssjef i Help forsikring.

Videre forteller han at en av de vanligste feilene er i overgangen mellom sluk og membran. Kjøpere flest har ingen forutsetning for å oppdage dette.

Feil på bad. Seniorforsker i SINTEF, Johan Gåsbak, som nylig har gitt ut boken "På visning", forteller at boligens alder sier mye om våtrommets standard.

Den største feilen boligkjøpere gjør er å vurdere våtrommet ut i fra badets fliser og design. Dette gir begrenset informasjon om badets egentlige standard.

- Mer sentralt er hvem som har utført arbeid der og når dette ble gjort. Få tak i dokumentasjonen med de formelle byggtekniske detaljene, sier Gåsbak.

Videre forteller Gåsbak at i eldre bygg er det vanskelig å vite hva som skjuler seg under flisene og det finnes sjelden dokumentasjon på utført arbeid. Da er det viktig å bruke sunn fornuft og ta høyde for utgifter til renovering.

Sjekkliste på visning:

Les også:Stadig flere krangler om husleie

Forberedelser. Å forberede seg til visning reduserer risikoen ved boligkjøp. Be om å få informasjon fra megler. Slik får man en god pekepin for hva en skal se etter og spørre om på visning.

Tormod Boldvik leder i Norges Eiendomsmeglerforbunds (NEF)

– I de fleste tilfeller kan kjøper laste ned prospekt, teknisk rapport og bolig-og salgrapport. Dette er dokumentasjoen man trenger for å vurdere er i god stand sier Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund. Det forundrer han at ikke alle gjør dette.

I taksrapporten kan man finne varselsetegn en må være ekstra oppmerksom på. For eksempel, "Området ligger utenfor takstmannens kompetanse og er ikke vurdert" og «Bør undersøkes nærmere»

Slike formuleringer kan brukes mot deg hvis du oppdager feil senere. Står det «fra byggeår» i taksten, forutsettes det at kjøperen selv forstår at noe må byttes ut. Hint om skader gjør at det ikke er mulig å klage i ettertid.

Les også:Denne boligtypen faller mest i pris

På visning. På visning får man ikke tilstrekkelig informasjon om det er et godt kjøp ved ta en kjapp omvisning. Det er vesentlig å se forbi boligens innredning og design. I dagen boligmarked har man anledning til å bruke mer tid i forkant av boligkjøpet.

- Det er viktig at kjøper bruker alle sansene sine på visning, ikke bare øynene, foreteller Boldvik

Fagdirektør i Forbrukerrådet Thomas Bartholdsen mener at boligkjøpere må lese all tilgjengelig informasjon om boligen.

– Bolighandelen bør baseres på fakta. Dessverre har den i Norge kommet til å handle mye om reklame og styling og mindre om kvaliteten og tilstanden ved eiendommen du skal kjøpe, sier Bartholdsen i en pressemelding til SINTEF.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Forbrukerrådet: - Ikke la deg blende av boligstyling

  2. **Meglertopper bekymret **Forbrukerrådet: Dette går seg til: Frykter bud-krøll for boligkjøp fra nyttår

  3. Kjøpte tre år gammelt hus - måtte utbedre for 700.000

  4. Skal du på visning? Dette må du huske å sjekke

  5. – Rystet over situasjonen i Norge