Boligprodusentene advarer mot låneinnstramming

Dersom finansminister Siv Jensen følger Finanstilsynets forslag til strengere utlånsregler, kan bråstoppen i boligomsetningen bli kraftigere enn under finanskriseåret 2008, mener Boligprodusentenes Forening.

KOMMER MED BOLIGPAKKE: Siv Jensen har varslet at regjeringen kommer med tiltak for å dempe boligprisveksten. Hun må imidlertid passe seg for å stramme inn for mye, mener boligprodusentene.

Terje Pedersen
  • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

Aktørene på boligmarkedet venter i spenning på den såkalte «boligpakken» som finansminister Siv Jensen har varslet skal komme før sommeren.

Boligprodusentenes forening er nå bekymret for at regjeringen skal ha med noen av Finanstilsynets forslag om strengere krav til låntagere i tiltakspakken for å bremse boligprisveksten.

Les også

Tre av fire boliger gikk over prisantydning i mai: Ser ingen boligprisbrems i sikte for Oslo

– Vil få én mill. mindre i lån

. Adm. dir i Boligprodusentenes forening, Per Jæger.

Terje Pedersen

– Finanstilsynet legger opp til at bankene skal drive med automatikk, og ikke bankhåndverk, sier administrerende direktør, Per Jæger.

Ett av forslagene fra Finanstilsynet er at låntagere må tåle en renteøkning på seks prosent – mot fem prosent i dag.

Boligprodusentenes forening har foretatt beregninger som, ifølge Jæger, viser at en slik innstramming vil føre til at et par med normal inntekt vil få låne én million mindre enn med dagens retningslinjer.

– Bråstopp i boligomsetning

– Går forslagene gjennom, vil vi få en bråstopp i omsetningen på boligmarkedet. Vi mener effekten vil være sterkere enn under finanskriseåret 2008, og da tok det to-tre år å komme i gang igjen, minner Jæger om.

Les også

Tøyen-bolig solgt for én mill. over takst før fellesvisning

Også Boligleverandøren JM Norge er bekymret for at myndighetene skal gjøre innstramminger i boligfinansieringen:

Det er ekstremt viktig at det ikke blir vanskeligere å låne. Dette kan få en betydelig effekt på relativt kort tid, og vil føre til at det bygges færre nye boliger og dermed vil vi få høyere priser, mener direktør for markedskommunikasjon, Kjell Kvarekvål.

Direktør markedskommunikasjon i JM Norge, Kjell Kvarekvål.

JM Norge

– En del av kjeden faller bort

Brukt- og nyttmarkedet henger tett sammen, mener Kvarekvål. Og dersom de unge boligkjøperne med god betjeningsevne på grunn av innstramminger ikke lenger har mulighet til å kjøpe bolig, faller en del av kjeden bort, noe som igjen gir færre penger inn i nyboligmarkedet.

Tidligere har også Obos-sjefen Martin Mæland advart mot å gjøre det enda vanskeligere å ta opp boliglån. Mæland uttalte i mai til VG at skjerpede krav kan føre til at flere tar opp forbrukslån eller bruker kredittkort for å få kjøpt seg bolig.

– Trenger nye tunneler under Oslo

Per Jæger hos Boligprodusentene påpeker at det er helt nødvendig å gjøre noe med tilbudssiden for å få dempe prisveksten, og da spesielt i hovedstaden.

– Legger man befolkningsveksten til grunn skulle man bygd 7000 boliger i året, men det bygges 2000-3000, sier Jæger.

Han mener at en del av problemet med boligprisgaloppen i Oslo kan løses ved å bygge ny jernbane- og T-bane-tunnel under Oslo. Da vil det bli lettere å pendle inn til jobben i Oslo sentrum, og man kan bo litt lenger unna, mener Jæger.

– Men det må også flere byggeklare tomter fra kommunenes side til, slik at de med normale inntekter har råd til å bo i Oslo, mener Jæger.

Les også

Krangler om hvorfor Oslo-boligene er så dyre: - Utbyggerbransjen må skjerpe seg

– Usikker på om tiltakene er kraftige nok

JM Norge mener det er et viktig grep på tilbudssiden å øke tilgjengeligheten på tomter i nærheten av eksisterende infrastruktur.

– Det er også fullt mulig å forenkle planprosesser, men det møter motstand hos blant annet fagpersoner som ønsker detaljerte planer. Jeg tror det kan komme flere tiltak som kan bedre tilbudssiden, men spørsmålet er om disse er kraftige nok, sier Kvarekvål.

– Tiltak vil gi boligprisutflating

Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets.

Berit Roald

Dersom tiltakspakken som Finanstilsynet har foreslått skulle blitt innført i sin helhet, er det grunn til å tro at det ville betydd en betydelig nedkjøling av boligmarkedet, mener seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets:

– En slik pakke ville heller ikke stimulert til nyboligbygging, fordi etterspørselen ville blitt mye lavere. Vi har imidlertid ikke grunn til å tro at alle de foreslåtte tiltakene vil bli innført, sier Haugland.

– Enkelte deler av listen mener vi vil bli innført i en eller annen form. Og det, i kombinasjon med økende arbeidsledighet, kommer til å føre til en utflating i boligprisene fra høsten.

Les også

Her har boligprisene steget 117 prosent på 10 år – nå faller prisene mest i landet

– Tidsetterslep på tiltak på tilbudssiden

Selv om tiltak for å dempe boligprisveksten kommer, tror Haugland at kombinasjonen av lavere boligbygging og lave renter vil holde boligprisutviklingen flat de neste to-tre årene. Seniorøkonomen tror også at regjeringen vil komme med tiltak på tilbudssiden, slik som for eksempel tilgjengeliggjøring av flere tomter og mer strømlinjeformet byggesaksbehandling.

– Men disse tiltakene vil komme med et tidsetterslep, og vi vil ikke se den direkte effekten av disse før om noen år.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. – Dette vil slå ut i boligprisene

  2. Nå kommer Sivs boligpakke

  3. Jensens boligpakke får dommen fra Finanstilsynet om én måned

  4. Spår boligprisfall de neste to årene

  5. Her er Sivs boligpakke