Frp-Aina om Oslo-politikernes høyhus-sjokk: – Vil ikke gå med på dette

Bystyremedlemmer vil gjøre alt de kan for å hindre byrådets planer om å bygge høyblokker på Grefsen. – Det er skremmende fra byrådet, sier Frps Aina Stenersen.

SJOKKERT: Leder i Frp i Oslo og vara i Oslo bystyre, Aina Stenersen, kan ikke skjønne hvordan byrådet kan ha lagt frem en slik plan, som i hennes øyne vil gjøre Grefsen ugjenkjennelig.
Publisert: Publisert:

– Jeg reagerer sterkt på planene til byrådet. Her virker det nesten som om byrådet vil ekspropriere (fjerne et stykke privat eiendom fra kontroll av eieren, journ.adm) eiendommene, og det er helt uaktuelt. Vi vil ikke gå med på dette, sier leder Aina Stenersen i Frp Oslo til E24.

Stenersen er også vara i Oslos bystyre.

Søndag skrev E24 om at byrådet ønsker å omregulere slik at det åpnes for bygging av en rekke nye høyblokker på Grefsen – noe som vil kunne gi en tidobling av antall boliger, fra cirka 260 til 2.500 – frem til år 2030.

Planene har skapt oppstandelse i nabolaget.

Røde skilt med påskriften «Ikke til salgs. Nei til rasering» preger gatebildet. Facebook-gruppen «Stans raseringen av Nedre Grefsen» har over 3.300 medlemmer.

Beboerne frykter at dagens nabolag skal kjøpes opp, rives og erstattes med nye høybygg.

– At villaeiere skal få skylden for prisstigninger er helt uakseptabelt, og det er merkelig at man har valgt Grefsen og går til verks med så radikale virkemidler. Det er skremmende fra byrådet, sier Stenersen, som sier hun har bred støtte i bystyret for sitt synspunkt.

Les også

Spår het bolighøst: 12 små leiligheter i Oslo-gryten – dette gikk de for

Åpner for kontroversielle beslutninger

Stenersen mener området Nedre Grefsen er ferdig utbygget.

– Jeg reagerer veldig på byrådets fremtoning, og mener det har vært slurv og svært dårlig kommunikasjon fra Plan- og bygningsetaten. Det går ikke an å omtale et så stort sted ved feil navn. Hadde bydelsutvalget forstått hva dette innebar, hadde man klaget mye tidligere. Det har heller ikke vært noen reell medvirkning fra lokalmiljøet. Dette er rett og slett dårlig håndverk fra byrådets side, sier Stenersen.

– Det sier seg selv at Grefsen, med småhus og villabebyggelse, ikke kan bli det nye Majorstuen, men må håndteres i henhold til småhusplanen. Når det er sagt, så er jeg positiv til slike planer for blant annet Nydalen og Storo, men dette er snakk om et helt spesielt området, noe byrådet ikke tar innover seg.

Til E24 sa byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen (MGD), at de er beredt til å ta kontroversielle beslutninger. Det faller ikke i god jord hos Stenersen.

– Jeg blir overrasket når Marcussen går så hardt ut og sier dette, og jeg er bekymret for at dette innebærer ekspropriering på grunn av boligbygging. Det er kontroversielt, og et standpunkt jeg ikke godtar.

Saken fortsetter under bildet.

VIL SPARE NABOLAGET: Et skilt koster hundre kroner, og stadig flere kjøper et og henger det opp. De fleste i området vil ikke selge boligen sin til en utbygger, sier Benedicte Bull.

Skal voteres i bystyret

Bystyret vil legge frem et forslag om at Nedre Grefsen tas ut av kommuneplanen, som skal voteres over snarlig, ifølge Stenersen.

– Byrådet må snu og legge vekk disse planene, men det ser ikke ut til at de gjør det med det første. Det som er løsningen i mine øyne er å fjerne Grefsen fra denne planen. Veldig mange andre partier reagerer også på planene, så jeg tror det allerede ligger an til å bli flertall.

– Hva om det ikke blir det?

– Om byrådet ikke snur, blir det i verste fall gjennomført. Men jeg ser ikke hvordan de kan gjøre det uten ekspropriasjon. Jeg mener det er viktig at byrådet ikke skaper så mye frustrasjon og uro som de gjør nå. Det er jo folks hjem det er snakk om, og det har generelt vært en helt uakseptabel prosess.

Les også

Høyre refser kommunenes boligbygging: – Vi kan ikke lage en storbyregion med landsbytiltak

Vil varsle alle grunneiere separat

Nestleder i Byutviklingskomiteen i Bystyret, Camilla Wilhelmsen, har laget et privat forslag som skal fremmes for bystyret.

Nestleder i Byutviklingskomiteen i Bystyret, Camilla Wilhelmsen.

– Forslaget har bakgrunn i at de som bor der ikke var klar over at området var omtalt som et utviklingsområde. Jeg fremmer derfor et forslag om at varslingsrutinene endres slik at alle berørte grunneiere varsles separat ved arealendringer i forbindelse med neste kommuneplan, i tillegg til den generelle varslingen i media og på hjemmesider, sier Wilhelmsen til E24.

Hun ber også byrådet sørge for at området som omfatter nedre Grefsen tas ut av kommuneplanen som utviklingsområde.

Wilhelmsen satt selv i arbeidsgruppen som gikk gjennom kommuneplanen, og fikk ikke med seg at Grefsen var inkludert.

– Man har et hefte med en samfunnsdel og et kart. Når det står under samfunnsdelen at Storo skal være et utviklingsområde, så sjekker man ikke på kartet om Grefsen er inkludert. Dette er en stor og omfattende plan, men man må forvente at steder blir omtalt ved sitt rette navn.

– Jeg mener dette er såpass alvorlig i forhold til eiendomsretten, så dette må bystyret stemme over.

Les også

- Alle småhus i Oslo er i faresonen

Les også

Boligbyggere får vann i munnen etter NRK-nyhet: Opptil 1.500 boliger kan bygges på NRK-tomten

Les også

– Vi kan ikke lage en storbyregion med landsbytiltak

Publisert: