SSB: Stort hopp i nybolig-klarsignal

Antallet igangsettelser til nye boliger økte med hele 12 prosent fra juli til august.

BYGGEBOOM?: Etter en nedgang fra juni til juli, skyter nå antallet igangsettingstillatelser for boligbygging opp igjen. Her er boliger under oppføring i på Hasle i Oslo.
Publisert:

Det melder Statistisk sentralbyrå (SSB), som la frem fersk statistikk torsdag. Den kraftige oppgangen er sesongjustert.

Igangsettingstillatelser må ikke forveksles med boligbygging som faktisk er igangsatt, men indikerer at boligtilbudet øker på sikt.

– Det betyr antageligvis at det blir et godt tilbud av boliger de fleste stedene av landet, noe som gjør at prisene kommer til å dempe seg, sier Baard Schumann, administrerende direktør i Selvaag Bolig, til E24.

– Vi får ikke samme prisvekst neste år som i år, spår han.

SSB-tallene er i tråd med økonomenes forventning om at tilbudssiden vil styrkes de neste årene. Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror også det vil bremse dagens kraftig boligprisvekst, tross utsikter til vedvarende lavt rentenivå.

VENTER «GODT» BOLIGTILBUD: Unntatt i Oslo da, hvor Selvaag Bolig-sjef Baard Schumann mener det fortsatt gis altfor få igangsettingstillatelser.

Sterk vekst siden 2014

Den kraftige økningen i forrige måned følger riktignok et tilsvarende sterkt fall i igangsettingstillatelsene fra juni til juli på 13 prosent.

Men uansett ligger 2016 an til å få et kraftig løft i bolig-klarsignalene som gis i Norge. Ifølge SSB er det nå gitt 34.569 igangsettingstillatelser i løpet av de siste 12 månedene – en økning på hele 21,9 prosent fra forrige tolvmånedersperiode.

– Den langsiktige trenden viser en klar vekst i antall igangsettingstillatelser til nye boliger helt siden oktober 2014, skriver SSB.

ØKER KRAFTIG: Fra 2014 har antallet igangsettingstillatelser til boligbygging en klar trend opp, viser SSBs statistikk.

... men ingen Oslo-gladnyhet

Når Schumann ser utsikter til et «godt» boligtilbud, er imidlertid Oslo det store unntaket. Boligtoppen mener det reguleres altfor få boliger i hovedstaden og er sterkt kritisk til byrådet og plan- og bygningsetatens håndtering av boligmangelen.

Han tror et krafttak må til før flere reguleringer kan virke særlig prisdempende.

– Vi kommer til å ligge på tre til fire tusen boliger i Oslo neste år, men burde kanskje hatt 6000. De prioriterer ikke volum i reguleringssakene, sier Schumann.

– Er det mulig å bygge nok boliger i Oslo?

– Det er mulig. Man har klart det i Trondheim og man har klart det i Kristiansand. Alle snakker om at det må bygges flere boliger, men det er ingen i Oslo som tør å snakke om volum.

Det avvises kontant av Victoria Marie Evensen (Ap), som leder byutviklingskomiteen.

– Det er stort sett bare volum vi snakker om, kvitterer hun.

LOVER BOLIGFOKUS: Lederen for byutviklingskomitéen i Oslo, Victoria Marie Evensen (Ap), vedgår at Oslo har et bolig-etterslep – men avviser at de ikke prioriterer å få opp volumet.

Lover sterkt boligfokus

– Men vi skal tross alt bygge en by, og ikke bare boliger. Da må vi kunne snakke om kvalitet og en god by å bo i. Det synes jeg Baard Schumann og andre boligprodusenter kunne bruke litt mer tid på å prate om.

Hun fremholder at byrådet har avgitt flere store reguleringssaker i år. Hun lover også at de vil fremme flere større områdereguleringer i nær fremtid.

– Det vil gi tusenvis av flere boliger, sier hun.

– Men det er klart det tar tid å komme à jour. Det er bred enighet om at Oslo har behov for flere boliger, og vi jobber for å ta igjen boligetterslepet etter nær 19 år med Høyre-styre.

– Vil du love et bolig-krafttak?

– Jeg vil love at vi har sterkt fokus på å snu utviklingen og ta igjen etterslepet som har oppstått.

Publisert:

Her kan du lese mer om