Flere låser boliglånsrenten:
Storebrand: – For mange er dette et godt råd

Storebrand og DNB er blant bankene som har opplevd økt interesse for fastrente. Langsiktig forutsigbarhet er hovedargumentet for å låse renten.

SØKER TRYGG RENTE: Boliglånsrentene har vært rekordlave, men den siste tiden har flere av storbankene varslet at de øker rentene. Nå vil flere ha fastrente på boliglånet.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Storebrand opplevde en firedobling i antall nye lånekunder med fastrentelån fra september til oktober. Det melder selskapet selv.

Usikkerheten i kjølvannet av det amerikanske presidentvalget har utvilsomt bidratt til økt etterspørsel, ifølge kommunikasjonssjef Anthon Andreassen i Storebrand.

– Vi hadde nok forventet at etterspørselen etter fastrentelån skulle ta seg opp, men vi er overrasket over at veksten er så kraftig, sier Andreassen ifølge Finansavisen, som omtalte temaet i papiravisen mandag.

– Det er mye som tyder på at rentebunnen er passert, selv om det å spå om renten er litt som å spå om været. Korttidsvarselet er ganske presist, mens langtidsvarselet er svært usikkert. Hovedargumentet for å binde renten er langsiktig forutsigbarhet, sier Andreassen til E24.

Flere storbanker har økt renten

Bakgrunnen for den økte interessen er at pengemarkedsrentene den siste tiden har økt.

Lovendringer i USA har ført til at amerikanske Libor-renter har blitt trukket opp, noe som igjen har trukket norske Nibor, tremåneders pengemarkedsrente, opp. En stigende pengemarkedsrente gjør at det blir dyrere for banken din å låne penger av andre banker.

Både Nordea og DNB varslet nylig at de gjør boliglånene dyrere for sine kunder.

Sist ute var imidlertid Sparebank 1 SR-Bank, som tidligere mandag annonserte at de nå øker boliglånsrentene med inntil 0,2 prosentpoeng.

Samtidig er det ikke lenge siden eksperter sa til E24 at boliglånsrentene kunne falle til 1,5 prosent. I mars senket nemlig flere av de store norske bankene rentene til historisk lave nivåer.

– Et godt råd for mange

De fleste som binder renten er litt opp i årene og har solid økonomi, opplyser Andreassen.

Én av tre nye lånekunder over 50 år velger fastrente, mens yngre låntakere fremdeles er mer tilbakeholdne.

– Vi ser særlig at generasjonen som har opplevd boliglånsrenter på over ti prosent er mer tilbøyelig til å binde renten, sier han.

– Når det er sagt, så ser også en vekst blant de yngste låntakerne, selv om det er fra lave nivåer. Den siste måneden har omtrent én av ti nye boliglånskunder under 35 år valgt fastrente.

Beste flytende rente i Storebrand er i dag 1,85 prosent. Det gjelder både boliglån for unge (til og med 40 år), samt et nylansert bærekraftig boliglån. Boliglånsrenten kan bindes i 20 år til 3,5 prosent nominell rente. For ti års binding er renten 2,85 prosent hele perioden.

Les også

Nordea øker boliglånsrenten

– Som bank er vi opptatt av å tilby et bredt produktspekter til våre kunder. Fastrente er en forsikring mot høyere markedsrenter, hvor kundene betaler et påslag i forhold til dagens flytende rente for å forsikre seg mot en renteoppgang. For mange mener vi at dette er et godt råd, sier Andreassen.

Han mener fastrentelån bør være aktuelt for flere grupper:

 • De som har lånt mye og ikke tåler en kraftig renteøkning, bør vurdere å binde renten på hele eller deler av lånet.
 • De som er usikre på sin fremtidige inntekt i et turbulent jobbmarked, og som dermed vil kunne få lavere betjeningsevne i en periode fremover.
 • Folk som har kjøpt utleiebolig, og ønsker å matche forutsigbare leieinntekter med like forutsigbare kostnader.
 • De med god økonomi som ønsker trygghet og forutsigbarhet. For eksempel voksne kunder med store lån.

Fordobling hos DNB

Kommunikasjonsrådgiver Marit E. Giske i DNB sier de ikke anbefaler noen å binde renten på bakgrunn av ren spekulasjon.

– Som alltid, så anbefaler vi dem som trenger eller ønsker økonomisk forutsigbarhet, å vurdere fastrente for hele eller deler av lånet, sier Giske til E24.

DNB har i likhet med Storebrand opplevd økt interesse for fastrente:

– Hvis vi sammenligner september og oktober med perioden januar til august i år, så har volumet av nye fastrenteavtaler fordoblet seg.

Les også

DNB hever renten på boliglån

– Salgsveksten har imidlertid i liten grad påvirket samlet volum på fastrentelån fordi det samtidig har vært stort utløp av eksisterende fastrenteavtaler, sier Giske.

Hun ønsker ikke spekulere i videre utvikling for boliglånsrentene.

– Vi følger markedet og konkurransesituasjonen tett. Utover det kan vi ikke si noe om hvor de skal.

Ingen økning hos Handelsbanken

Også Danske Bank har opplevd at etterspørselen etter fastrente har doblet seg, ifølge Finansavisen. Hos Handelsbanken har de derimot ikke opplevd noen markant økning i etterspørselen etter fastrenteavtaler den siste tiden.

– Interessen er moderat nivå, med noen flere henvendelser enn det har vært en periode, sier kommunikasjonsdirektør Lars N. Sæthre.

Heller ikke hos Sparebank 1 SR-Bank opplever de noen økning, opplyser konserndirektør kommunikasjon Thor-Christian Haugland.

– Vi ser ikke noe stemningsskifte nå, men det er ikke utenkelig at hvis folk tror rentebunnen nå er nådd, så vil det kunne bli gradvis større etterspørsel etter fastrente, sier han.

Haugland sier bankens prognoser for styringsrenten er svakt stigende.

– Våre prognoser sier veldig forsiktig stigende styringsrente, og ingen markert endring før vi kommer i 2018, sier han.

Les også

Investeringsdirektør: – Norske boliglånskunder får amerikansk renteregning

Les også

DNB hever renten på boliglån

Les også

Ekspertene uenige: Er det greit om bankene setter opp renten nå?

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bank
 2. Privatøkonomi
 3. Rente

Flere artikler

 1. Flere storbanker merker økt etterspørsel etter fastrentelån

 2. Undersøkelse: 1 av 5 vurderer fastrente

 3. Storbank kutter boliglånsrenten

 4. Flere vil binde renten

 5. Storebrand senker alle fastrentene