Så mye koster fritidsaktivitetene

TROMSØ/OSLO (VG) Synes du barnas fritidsaktiviteter koster flesk? Sjekk den store oversikten over de ulike aktivitene.

FULL FART: Tvillingene Edit (rød drakt) og Monika Machlic i Tromsø bruker det meste av fritiden til fotball, sjakk, musikk og lekser. Her er de på fotballtrening på Alfheim stadion sammen med laget de spiller på: TIL jenter 1997. Foto: Terje Mortensen, VG
Publisert:

Sender du poden på svømming må du ut med opptil 7000 kroner i året.
Velger du ishockey forlanges opptil 4500 kroner pluss utstyr til over 10.000 kroner per år.
Dette viser VGs store prisundersøkelse i fire norske byer.
Tromsø-familien Machlik Lund har valgt å prioritere tid og penger på barnas fritidsaktiviteter foran egen bil, snømåking og husvask.
- Vi prøver å spise middag mellom kl 15 og 16 hver dag, for at kabalen skal gå opp. Det kan vi gjøre takket være at både jeg og Mario har fleksibel arbeidstid, forteller mamma Marianne.
Nordmenn bruker stadig mer tid og penger på fritidsaktiviteter. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn har økt sine utgifter til sport- og fritidsaktiviteter jevnt og trutt de siste årene.
I 2009 brukte vi i snitt i underkant av 3200 kroner per person i året. I 1999 var summen nesten 1000 kroner lavere, justert for prisstigningen.
- Det går i underkant av 20.000 kroner i året til kontingenter og den slags. I tillegg går det med rundt 20.000 til turneringer og reiser, forteller Mario Machlik.

Dugnader

Siden tre av barna spiller fotball i Tromsø IL, er foreldrene pålagt fire-fem dugnader per sesong. Mamma Marianne er i tillegg leder for ungdomsavdelingen i Tromsø Sjakklubb.
- Hver eneste helg frem til sommeren er fullbooket, med unntak av én. Da satser vi på å komme oss ut på tur, smiler firebarnsmoren.

- Hvem bestemmer hva barna skal få holde på med?

- Vi lar dem stort sett bestemme selv. Poenget for oss er at de har allsidige interesser. Fotball, musikk og sjakk er interesser som styrker og utfyller hverandre, mener Lund.
Den ettermiddagen VG er på besøk skal tvillingene Edit og Monika (13) spille i Kulturskolens orkester sammen med pappa (cellist) i forbindelse med en musikal.

Store prisforskjeller

Endres (11) sjakktrening starter kl. 17.00. To timer senere samles alle de fire barna i Tromsø Sjakklubb.
Utfordringene blir ikke færre av at familien ikke har bil. Nærbutikken ligger 1,4 km unna. Når tvillingene skal på fotballtrening i Fløyahallen, må de sykle, gå på ski eller ta buss.

Familien Machlik Lund bruker rundt 40.000 kroner i året på barnas fritidsaktiviteter. F.v.: Edit (13) og Monika (13), Mario Machlik (44), Jon (14), Endre (11) og Marianne Cecilie Lund (44). Foto: Terje Mortensen, VG

Som tabellene under viser, er det store forskjeller i hva det koster for barn å delta i forskjellige aktiviteter landet rundt. Men fritidssysler koster også i form av tid. Den ferskeste tidsbruksundersøkelsen til SSB fra 2000 viste at nordmenn ikke har brukt mer tid på fritidsaktiviteter siden undersøkelsen startet i 1970. Nå tror ekspertene at databruk vil få mye å si.
- Folk i dag bruker mer tid på internett enn tidligere, og det regner vi med vil slå ut på årets tall. Hvor den tiden blir hentet fra, det kan vi ikke si med sikkerhet foreløpig, sier statistikkrådgiver Odd Vaage.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om