- Flere må frarådes å ta opp gjeld

Gjeldsrådgiver Torleif Kahrs i Oslo kommune møter mange fortvilte gjeldslaver. - Flere burde blitt frarådet å ta opp gjeld, mener Kahrs. Nå vil forbrukerminister Audun Lysbakken stramme inn.

VIL HA INNSKJERPING: Forbrukerminister Audun Lysbakken vil ha skjerpet frarådingsplikt for dem som gir kreditt. Foto: Scanpix
  • Astrid Dalen
Publisert:

I sin stilling som gjeldsrådgiver i Bydel Alna i Oslo kommune møter Torleif Kahrs mange som har havnet i en uhåndterlig gjeldssituasjon.

- For slapp

Hans inntrykk at håndtering av kredittlovgivningen i Norge er for slapp.
- Det er uheldig at det i så liten grad frarådes å ta opp kreditt, dersom långiver ser at personen ikke vil klare å betale tilbake. Ofte vises det bare til at personen selv burde ha skjønt at han eller hun ikke burde ha tatt det opp. Og da er vi like langt, sier Kahrs.

Kredittkortgjeld på millioner

SLAPT: Gjeldsrådgiver i Bydel Alna i Oslo kommune Torleif Kahrs, er oppgitt over at ikke flere blir frarådet å ta opp gjeld. Foto: Privat

Mange av de som oppsøker Kahrs og andre gjeldsrådgivere har tatt opp diverse kreditt- og forbrukslån oppå boliglånet. Dette i et håp om at disse lånene skal sørge for at de får økonomien på rett kjøl igjen.
Kahrs forteller at det hender at det kommer folk til ham som har en kredittkortgjeld på et par millioner i tillegg til boliglånet.
Denne gruppen søker gjerne hjelp som en siste mulighet, når de ikke får flere forbrukslån til å fortsette den onde lånesirkelen med å ta opp nye lån til å nedbetale eksisterende gjeld med.

LES OGSÅ:

Råd fra ekspertene: - Dropp kjøpefesten.

Vil skjerpe fraråding

Ifølge NTB vil Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken nå gjøre det vanskeligere å bli gjeldslave.
Lysbakken vil for det første skjerpe frarådingsplikten for dem som tilbyr kreditt.
Advarselen skal gis muntlig, og kunden må også skrive under på at en slik advarsel er gitt.

LES OGSÅ:

Råd fra ekspertene: - Dropp kjøpefesten

- Ansvaret for å skaffe seg gjeld opp over ørene har folk selv, men det har vært for mye vill vest i denne bransjen. Det finnes mange eksempler på avtaler som er så avanserte at kundene ikke forstår dem, sier Lysbakken til NTB.

Gjeldsregister

I Norge finnes det heller ikke noe sentralt gjeldsregister som viser personers totale gjeld.
Dette er også et mulig virkemiddel, dersom personvernet blir tilstrekkelig hensyntatt, for å unngå at folk pådrar seg mer gjeld enn de klarer å håndtere, ifølge Lysbakken.

Ønsker ikke mislighold

Komunikasjonsdirektør i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), Leif Osland, sier at bankene også i dag gjennomfører kredittvurderinger.
- Ingen er interessert i at folk skal misligholde lånene sine, men de er prisgitt at låntakerne oppgir riktige opplysninger om sin egen økonomiske situasjon, sier Osland til Dine Penger.
Han sier også at bransjen har en åpen holdning til gjeldsregister, men at det vil være problematisk å tilfredsstille kravene om personvern. I tillegg vil det være krevende å holde registeret helt oppdatert til enhver tid, mener Osland.

Behov for rådgivning

Osland påpeker at det statistisk sett er et lavt omfang av forbrukslån i Norge, og at tapene er lave.
- Nordmenn er generelt flinke til å betale tilbake. Men det finnes noen triste skjebner, og da er det behov for rådgivning. Vi mener også at emnet privatøkonomi bør mer inn i skolen, sier Osland.
I Finanstilsynet ønsker man ikke å kommentere forslagene fra Lysbakken på dette tidspunktet.

LES OGSÅ:

Bankene er blitt strengere med lån

Fullstendig økonomikartlegging

Gjeldsrådgiver Torleif Kahrs synes forslagene til Lysbakken i utgangspunktet høres gode ut.
Men han understreker viktigheten av behovet for å kartlegge

hele

økonomien til den som vil ha forbrukslån eller kreditt - ikke bare sjekke om det finnes betalingsanmerkninger.
- Ved opptak av usikrede lån i dag kreves det gjerne ikke annet enn at man ikke skal ha betalingsanmerkninger. Kanskje stilles det ikke en gang krav om fast inntekt, sier en oppgitt Kahrs.

Usikker på gjeldsregister

Han legger til at han heller ikke er imot gjeldsregister, men at han er usikker på om dette er den ønskede snarveien til å få bukt med gjeldsproblematikken.
Hovedvekten må ligge på en grundigere kartlegging av økonomien til låntaker, mener Kahrs.
- Det hadde vært smartere av disse å kontakte gjeldsrådgiver tidligere, slik at de kunne fått råd om å redusere forbruket fremfor å løse gjeldsproblemet sitt med ytterligere gjeldsøkning, mener Kahrs.

Reklameforbud

For en liten stund siden uttalte Kåre Willoch at man burde

vurdere et kredittkort-forbud

. Riktig så langt vil ikke Torleif Kahrs gå.
- Men jeg synes at man burde innføre et forbud mot reklame for usikrede lån. Jeg sier det med Bengt Scheldt i Gjeldsofferalliansen: Reklame for alkohol og tobakk er forbudt. Men reklame for kredittkortprodukter som er lovlig, er vel så ødeleggende for folk som tobakk og alkohol, sier Kahrs.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Privatøkonomi

Flere artikler

  1. - Ikke push kredittkort på unge

  2. - Unge må ta ansvar selv

  3. Kritiske til nytt gjeldsregister

  4. Regjeringen trosser Forbrukerrådet og DNBs råd: Nå vil de ha privat gjeldsregister

  5. Gjeldsproblemer? Du har krav på hjelp