PENGEKRAV MOT ISLAMSK MENIGHET: Entreprenør tok arrest i moské
Den islamske menigheten betalte ikke byggeregningen. Nå har entreprenøren Vidar Jensen tatt arrest i trossamfunnets moské. De nye lokalene kan i verste fall ende på tvangssalg.
25. mai i år hadde moskeen celebert besøk av dronning Sonja. Men samme dag som dronningen klippet snoren til en utstilling i moskeen, sikret vestfoldingen Vidar Jensen i Jasa Construction AS seg en bit av det religiøse forsamlingshuset ved Tøyenbekken i Oslo. Byfogden stadfestet selskapets arrest i moskeen fra 1. april. Og det var langt fra noen aprilspøk.
Med sine pengekrav etter utført arbeid fikk Jensen og Jasa Construction medhold i kravet om arrest for inntil fem millioner kroner i den nye praktmoskeen og dens bankkonti, og moskeen måtte i tillegg betale motpartens saksomkostninger.
–Vi måtte bare finne på noe når de ikke betaler oss. Jeg håper de tar til vettet. For Allahs skyld håper jeg å slippe å bli eier av en moské, sier Vidar Jensen, daglig leder i Jasa Construction AS.
Sannsynligvis er han den første i Norge som tar arrest i en moské. Han har heller ikke hørt om andre tilfeller rundt om i verden. Det har heller ikke religionsforsker Kari Vogt. Nå kan moskéen i verste fall ende på tvangssalg, men det er det ingen som tror ennå.
–Vi hadde en jobb til 20 millioner. Nå vil de ikke betale, og ingen skjønner hvorfor. Prosessen og samarbeidet har vært godt underveis, men slutten på denne jobben sjokkerer meg. For meg er det forferdelig når de ikke betaler. Vi har store problemer. Jeg kan gå konkurs hvis de ikke gjør opp for seg, sier Jensen, som nå må si fra seg jobber på grunn av økonomisk trøbbel.
–Det har blitt en trend at oppdragsgivere holder igjen penger, sier Jensen.
Førstkommende tirsdag skal partene møtes igjen, men nå gjelder det forberedelser til en sivilrettslig sak. Saken er berammet og skal opp i Oslo tingrett 12. oktober.
Bønn om penger.
Daglig leder og styreleder Rizwan Ahmed Syed i Islamic Cultural Centre ville ikke kommentere konflikten overfor Aftenposten i går. Han henviser til talsmann Ikhlaq Ahmad.
Når du besøker moskeen, er en bønn om penger det første du møter innenfor døren. I en egen folder presenteres det nye bygget, og her understrekes det at man tar imot penger på en egen konto. "Tiden er knapp", står det på forsiden av folderen, og alvoret i budskapet understrekes av et timeglass som renner ut.
Moskeen er blitt langt dyrere enn antatt. Den skulle kostet 45 millioner, men i fjor endte prisen på 62 millioner. På hjemmesiden til Islamic Cultural Centre (ICC) gjentas behovet for donasjoner. Målet har hele tiden vært å bygge moskeen uten å ta opp rentebærende lån, understrekes det. Årsaken er ifølge moskeen at islam forbyr rentebærende lån. Likevel sitter Bolig- og Næringskreditt med pant på 12 millioner kroner på eiendommen.
Innenfor dørene møter vi imam Mehboob ur-Rehman mens han driver tekststudier sammen med en ung mann. Han hilser høflig og ber oss sitte ned. Men snakke om arresten i moskeen vil han ikke gjøre. Han henviser til styremedlem Iklaq Ahmad.
Aftenposten kontaktet også moskeens offisielle pressetalsmann Arslan Mohammed og presenterer ham for arresten hos byfogden. Også han henviser til Iklaq Ahmed.
–Dette vet jeg ikke noe om, sier Arslan.
Vi ringer Iklaq Ahmed, legger igjen beskjed på svareren, men får aldri svar.
Total taushet.
Heller ikke ICCs advokat Lars Christiansen vil kommentere arrestsaken.
–Saken skal opp for retten. Dette vil jeg ikke kommentere, og det vil heller ikke de ansvarlige i moskeen, sier Christiansen. Morten Nilsen har vært prosjektleder for byggingen av moskeen over tre år.
–Jeg vil ikke kommentere dette. ICC må selv si noe om dette, sier Nilsen.
LES OGSÅ: