Slik regner du ut markedsverdien

Ved å multiplisere ligningsverdien med 4, kan du finne ut hvor mye skatteetaten mener boligen din er verdt. Men det trenger ikke å være riktig.

REGN UT: Ligningsverdien du får frem i skattetetatens kalkualtor kan du gange med 4. Da får du markedsverdien. Foto: Faksimile fra Skattetatens nettsider/montasje: Dine Penger
  • Ida Aamodt-Hansen
  • Günther Bache
Publisert:

I disse dager må alle boligeiere gi opplysninger om boligen sin for at skatteetaten skal kunne fastsette ny ligningsverdi.
Dette betyr økt formueskatt for noen, og høyere leiepriser for andre.

Les mer om dette her.

LES OGSÅ:

Har du lån? Du slipper boligskatt

SSBs tall danner grunnlag

Ligningsverdien skal nå utgjøre 25 prosent av normal markedsverdi på boligen.
SSB har fastsatt et grunnlag for en kvadratmeterpris for ulike boligtyper i den enkelte sone, som skatteetaten legger til grunn når de fastsetter ligningsverdien.
Du kan selv beregne hvilken ligningsverdi du vil få på din bolig ved hjelp av

denne kalkulatoren

på Skatteetatens sider.

Får ikke vite markedsprisen

Du får imidlertid ikke vite hvilken markedspris de tar utgangspunkt i.
Ifølge Eva Rabben, senior kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet, vil du heller ikke få opplyst dette beløpet noe sted.

Gang med 4

Men det finnes en enkel måte å finne markedsprisen på: Gange den beregnede ligningsverdien med 4.
- Ja, for primærboliger blir dette riktig, sier Eva Rabben.
For utleieboliger må du gange beløpet med 2,5 - ettersom ligningsverdien der blir satt til 40 prosent av markedsverdien.

Kan ha betydning for 30-prosentregelen

Å vite markedsverdien er av stor betydning dersom du mener at den beregnede ligningsverdien er for høy. Ligningsverdien skal nemlig maksimalt utgjøre 30 prosent av markedsverdien.
Men markedsverdien som beregnes ut fra skatteetatens ligningsverdi kan være langt unna sannheten. Innenfor de enkelte sonene kan markedsprisene variere mye, også når boligtypen er den samme.
Hvis du får oppgitt en ligningsverdi på 1 million kroner, og ganger denne med 4, får du en markedsverdi på 4 millioner kroner.
Men boligen din er kanskje ikke mer verdt enn 3,2 millioner. 30 prosent (maksimal ligningsverdi) av 3,2 millioner kroner er bare 960.000 kroner.

Mange spørsmål

Brevene om de nye ligningsverdiene har ført til en rekke spørsmål hos Dine Pengers lesere. Mange opplever at ligningsverdiene går kraftig opp, og lurer på om dette er riktig:

- Utifra beregninger på skatteetaten så øker ligningsverdien fra 733.782 kroner til 1.169.064 kroner. Dette kan da ikke være riktig?, skriver en leser.

- Hei. Har skrevet inn P-ROM på min bolig og ligningsverdien har med den nye ordningen steget fra 507.849 kroner i 2009 til 676.296 kroner, kan dette være riktig? Jeg synes dette var mye. Hadde en verdi takst på huset for 2 år siden så det skal vere målt opp riktig(brukte en godkjent taksmann), skriver en annen.

- Etter å ha sett nærmere på dette ser det ut til at ligningsverdi for vår bolig øker fra 1,3 milloner kroner til ca. 1,8 millioner kroner. En økning på 500.000 kroner - ca. 38 prosent!, skriver en tredje.

Innefor reglene

- En rekke personer kan oppleve at liningsverdiene nå stiger, men for de fleste er man nok innenfor reglene, sier jurist og skatteekspert i Dine Penger, Carsten Pihl.
Årsaken er at ligningsverdiene før sprikte veldig. Noen hadde helt ned mot 10 prosent av markedsverdi, andre opp mot - og i noen tilfeller over - 30 prosent av markedsverdien.
- På denne måten kan man oppleve en dobling i ligningsverdien, og likevel være innenfor det nye regelsettet, forklarer Carsten Pihl.

Bevis med takst

Arne M. Støbakk, administrerende direktør i Norges Takseringsforbund, mener det er bortkastede penger å bruke takstmann til å få målt opp boligen på riktig måte nå i høst.

Les mer:

Boligskattefelle for amatører

- Hvis du mener at den korrekte markedsverdien på din bolig er lavere enn den markedsverdien som fremkommer hvis du ganger ligningsverdien med 4, kan det være lurt å bruke en takstmann til å bevise det, sier Støbakk.

Klag til våren

Men det trenger du ikke å gjøre nå i høst. Det holder å legge frem takst når du leverer selvangivelsen til våren.
Det bekrefter Skattedirektoratet.
- Utover å klage på ligningen, kan man i vedlegg til selvangivelsen for det aktuelle år legge frem dokumentasjon slik at saken kan avgjøres i forbindelse med ordinær ligningsbehandling, sier Eva Rabben i Skattedirektoratet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Bolig

Flere artikler

  1. 1 av 3 får for høy boligskatt

  2. Feil boligverdi kan gi skattesmell

  3. Skatteetaten nedringt av boligeiere

  4. Sjekk din nye boligverdi i dag

  5. Boligskattfelle for amatører