Elisabeth (19) ble nedringt av utleiere: Ny trend: Unge lokker boligeierne med bilde

Kampen om utleieboligene er knalltøff, men Elisabeth (19) fikk napp. Hun er en av stadig flere unge som benytter annonse med bilde for å vinne frem i konkurransen om de heteste utleieobjektene.

Populær leietaker: Elisabeth Finstad unnslapp boligmangelen i Oslo. Hun fulgte trenden med å bruke bilde i sin annonse.

Foto: Privat
  • Varg Aamo (tek.no)
Publisert:

Viser seg frem. Leiemarkedet i Norge er inne i en hektisk periode. I Tromsø har byens studentsamskipnad nesten like lange ventelister på studentboliger som ved Universitetet i Bergen, og ifølge avisen Nordlys forventes det at mange studenter vil måtte bo på sovesal rundt semesterstart.

Siden det er mange unge som konkurrerer om utleieboliger på det private markedet er blant annet bilder i annonser blitt stadig mer populære for å stikke seg ut. For noen fungerer det godt, men fenomenet er ikke helt uproblematisk.

Les også: Slik unngår du hybelfellene

Fikk napp på Finn. Hybel.no har lenge vært en populær tjeneste blant unge som jakter etter små hybler og rom i bofellesskap. Nå har også Finn laget en egen startside for hybler og rom til leie. Du starter Finn-søket her.

Kristiansandsjenta Elisabeth Finstad skal studere i Oslo til høsten. Hun er en av de som har fått napp etter å ha lagt ut en Finn-annonse med bilde.

– Jeg ville bo i bofellesskap, og så på flere forskjellige leiligheter med ganske variabel standard. Den jeg til slutt takket ja til var både billigst og best. Det er en fin leilighet med god standard, og det var flotte folk jeg ville bo sammen med som møtte meg på visning, forteller hun.

Selv om Finstad endte på en leilighet hun ble kontaktet om via annonsen, brukte hun den også selv aktivt mens hun søkte på leiligheter selv.

– Jeg følte det hjalp meg veldig mye. Det gjorde det også greiere å sende mail til folk som drev utleie, da jeg bare kunne vise til min egen annonse så de kunne se hvem jeg var, forteller hun.

Les også: Garantert plassmangel

Ikke kontaktannonser. Slik ser annonsene i Nordlys ut under «Bolig ønskes leid». Mange legger ut bilder, tilbyr snømåking og barnepass for å skille seg ut.

Faksimile: Nordlys

Ubehagelig oppringning. Etter at hun la inn annonsen ble Finstad kontaktet av flere utleiere, og sier hun har ikke merket noe til boligmangelen i Oslo og omegn.

Til sammenlikning står det tusenvis av unge på venteliste for studentboliger, og i flere byer tilbys overnatting på sovesal mens man venter på plass hos studentsamskipnadene.

– Jeg har egentlig ikke vurdert å bruke studentsamskipnaden engang, mest fordi jeg ikke har satt meg så mye inn i hvordan den fungerer. Jeg leier privat i Kristiansand, og nå skal jeg leie privat i Oslo. Så jeg er veldig fornøyd med det private markedet, sier Finstad.

– Selv om jeg fikk en ubehagelig oppringning og noen slibrige meldinger ville jeg nok gjort det samme igjen. De tingene brydde jeg meg ikke så mye om, og det viktigste er at jeg har fått et godt sted å bo, avslutter hun.

For flere saker om bolig og studentøkonomi – følg oss på Facebook!

Kraftig vekst. På seks år har andelen annonser med bilde i kategorien «hybel ønskes leid» på finn.no steget fra 11,5 prosent til 52,8 prosent.

Illustrasjon: Dine Penger

Nesten femdoblet. Finstad er langt fra den eneste som bruker bilde i jakten på bolig.

For noen år siden hadde bare omkring hver tiende annonse i «ønskes leid»-kategorien hos finn.no et bilde, men dette har steget kraftig. Det forteller administrerende direktør i Finn Eiendom, Eddie Sjølie.

– Leiemarkedet har endret seg betydelig. I år har over halvparten av annonsene bilde av personen som ønsker å leie bolig, sier han.

– Vi ser at det er stor rift om å få tak over hodet, med få hybler og leiligheter som leies ut. Spesielt i de store byene og i nærheten av studiesteder er det kamp om å få tak i hybel eller leilighet akkurat nå, forteller Sjølie.

Les også: Krisekonto viktigere enn BSU

– Inngå skriftlig avtale. Lars Aasen er daglig leder i leieboerforeningen, og bekrefter at det kan være lurt å prøve å gjøre seg mer attraktiv på dagens leiemarked.

– Å tilby seg å gjøre småting som snømåking, barnepass eller andre typiske «handyman»-oppgaver er helt greit. Slikt kan faktisk være veldig lurt, og er blitt ganske vanlig for å skille seg ut, forteller han.

– Men selv om det kan være en fin måte å gjøre seg mer attraktiv på i et tøft market er det viktig at du blir enig med utleier om hva som faktisk skal gjøres, sier Aasen.

Lars Aasen i Leieboerforeningen tror den økte bildebruken er et tegn på at leiemarkedet fungerer veldig dårlig nå. Han tror dette fører til at mange rømmer markedet og kjøper bolig før de egentlig har råd til det.

Foto: Leieboerforeningen

– Inngå en skriftlig avtale om omfanget av oppgavene, altså om det er eksempelvis en eller to timer med barnepass i uka. Ellers kan du ende med å føle at du jobber fryktelig mye, og får fryktelig lite igjen for det, advarer han.

Les også: Slik vinner du utleieboligen

Opplever seksuell trakassering. Hva angår bilder i annonser er ikke Aasen like begeistret, selv om han har forståelse for at det er blitt mer vanlig.

– Det er spesielt krevende å få en leiebolig på denne tiden av året, og nå er markedet tøffere enn på så lenge jeg kan huske. Da forstår vi at man velger å ta i bruk mer uortodokse midler for å få et sted å bo, forteller han.

– Men jeg synes egentlig det er en uting at det blir så vanlig å bruke bilder i annonser, siden det kan gå mot at man ikke får leid i det hele tatt uten bilde, sier Aasen.

– Vi har hatt noen saker med seksuell trakassering, og man må være varsom med å legge ut informasjon som gjør at man kan bli kontaktet direkte. Man må også være klar over at man ved å legge ut bilder av seg selv vil bli kontaktet av noen som slett ikke er interessert i å leie ut bolig, men bare er interesserte i helt andre ting, advarer han.

Skal du leie ut bolig? Les rådene i Utleieskolen på DP+!

NB: Dine Penger eies av VG, som eies av Schibsted. Schibsted eier også finn.no.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Rekordmange boliger til leie: Sjekk leieprisene der du bor

  2. Tusenvis av studenter i boligkø: Slik unngår du hybelfellene

  3. Eksplosjon i ledige leieboliger

  4. – Leiemarkedet ute av kontroll, mener Leieboerforeningen: Stor kamp om leieboliger

  5. Se prisutviklingen i storbyene: Kraftig fall i leieprisene i Oslo