Så mye mer koster det å kjøpe ny heller enn brukt bolig

Frister det ikke å bo i en gammel bygård? Sjekk hvor mye mer du må betale for en rykende fersk bolig i de store byene.

I PRISHARMONI? Her sees forretningsbygg og luksusleiligheter i Barcode ved Bjørvika i Oslo. Sjekk hvor mye mer du må betale for en nybygd kvadratmeter i de store byene.

Terje Pedersen
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Vil du kjøpe en nybygd bolig i hovedstaden, må du i snitt ut med 62.500 kroner kvadratmeteren.

Det viser ECON Nye Boliger, den ferskeste tilstandsrapporten for nyboligmarkedet i de siste to månedene. Rapporten ble lagt frem av Samfunnsøkonomisk Analyse torsdag.

– Det er viktig at nyboligene ikke blir for dyre. Her har utbyggerne lenge hatt en utfordring. For markedsmekanismen er enkel: Er prisforskjellen for stor, viker boligkjøperne unna, sier administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren til E24.

Den nye statistikken er basert på salgsinformasjon for 35.313 nyboliger fordelt på 1508 prosjekter over hele Norge, og er innsamlet mellom 10. og 16 april.

Les også

Lars Håvi hadde aldri trodd han skulle få lov til å bygge leiligheten slik

– MÅ VÆRE PRISHARMONI: For dyre nyboliger er en utfordring – men de siste månedene har salget gått unna, sier Privatmegleren-direktør Grethe Meier.

Foto: Privatmegleren

10.000 ekstra per kvadrat

Samlet har Norges rykende ferske boliger en prislapp tilsvarende 45.100 kroner per kvadratmeter, ifølge rapporten.

Til sammenligning er snittkvadratmeterprisen for alle boliger på Finn.no 34.623 kroner.

Meier sier høye tomtepriser og strenge tekniske byggekrav igjennom TEK 10 er de største pris-utfordringene for utbyggerne.

– Det gjør at mange velger å legge byggeplanene på hylla, og vi har også sett en vedvarende tørke på nybyggprosjekter i de store byene, spesielt i Oslo og Bergen, sier Meier.

Prisharmoni

Denne våren har imidlertid boligetterspørselen vært svært høy. Samtidig har Meier inntrykk av nyboliger nå står i bedre «prisharmoni» med bruktmarkedet enn tidligere.

– Hos oss har i alle fall både nytt og brukt gått unna. Nylig la vi ut 72 leiligheter ut for salg ved Rolfsbukta terrasse, og forrige helg kom det 500 interessenter på besøk. 25 av leilighetene ble solgt – to av dem for 14 millioner kroner hver, fremholder Meier.

Meglertoppens erfaringer samsvarer med tallene i nyboligrapporten, som viser at nyboligsalget har tatt seg opp.

Størst er økningen på Østlandet: Det siste året har det her blitt solgt 1006 nyboliger, en økning på 37 prosent fra forrige 12-månederseperiode.

Les også

Finanstilsynet frykter langvarig lav rente

Torsdag møtte finansminister Siv Jensen (Frp) pressen etter å ha vært i dialogmøte med ni av landets fremste økonomer og boligeksperter om tiltak for å bremse boliggaloppen.

– Det må bli lettere å bygge nye boliger, sa blant annet Jensen, og viste til at regjeringen kommer med en ny handlingsplan før sommeren.

Les også

NHH-professor: – Vi må gjøre noe med at penger er gratis

Sjekk forskjellen i byene

E24 har gjennomgått forskjellen i kvadratmeterpriser mellom nyboliger og boliger annonsert på Finn i landets største byer.

Finn-gjennomsnittet tar utgangspunktet i prisantydninger pluss fellesgjeld per mars måned. Statistikken inkluderer også nyboliger, men har en klar overvekt av bruktboliger – og gir dermed en god pekepinn på hvor mye mer du må betale for en nybolig kontra bruktbolig av samme størrelse akkurat nå.

Her er resultatet:

OSLO: En nybolig koster i snitt 62.500 kroner kvadratmeteren. Det er 11.600 kroner mer enn snittet for alle Oslo-boliger på Finn, som i mars var 50.824 kroner kvadratmeteren.

BERGEN: En nybolig koster i snitt 50.200 kroner per kvadratmeter. Imens kostet annonserte Bergens-boliger på Finn 37.818 kroner i snitt i mars–12.382 kroner mindre.

TRONDHEIM: Snittprisen for nyboliger er 49.900 kroner kvadratmeteren, mot 38.566 kroner blant alle Finn-boliger i mars. Det gir nyboligene et prispåslag på 11.300 kroner.

STAVANGER: Nyboliger i Stavanger og Sandnes koster 51.000 kroner kvadratmeteren. Snittet blant annonserte Finn-boliger i Stavanger er 40.095 kroner, mens snittboligen koster 36.257 kroner i Sandnes.

TROMSØ: Nyboliger her koster 48.600 kroner kvadratmeteren i snitt. Det er 8871 kroner mer enn Finn-gjennomsnittet på 39.729 kroner.

Les også

Finansminister Siv Jensen sier «de aller fleste» klarer å håndtere gjeld

Les også

NHH-professor: – Vi må gjøre noe med at penger er gratis

Les også

Sjeføkonomer om nordmenns fastrente-hunger: – Fornuftig

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Det er blitt solgt 30 prosent færre nyboliger i år

  2. Nyboligsalget stiger

  3. – Boligprisene lokker frem nye kjøpergrupper

  4. Annonsørinnhold

  5. Her finner du verdens dyreste husleie

  6. E24 sjekket 125 Oslo-boliger til salgs. 90 er priset lavere enn salgsprisene i forrige måned