Ny undersøkelse fra eiendomsmarkedet: Nedgang i antall budgivere

Antall budgivere som byr per solgte leilighet faller, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund. I Oslo er imidlertid kampen om ny bolig fortsatt hard.

ATTRAKTIV: Små leiligheter går unna som varmt hvetebrød i hovedstaden. Denne leiligheten her på Øvre Grünerløkka ble solgt i januar.
Publisert: Publisert:

Syv av ti boligkjøpere stilte i høst til budkrig med minst én konkurrent i jakten etter ny bolig.

Det kommer frem av medlemsundersøkelsen «Meglerinnsikt» utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

I Oslo var det to budgivere i mer enn halvparten av salgene (57 prosent) under høstens boligsalg. I ett av fem boligsalg møttes tre budgivere i prisduell.

Administrerende direktør Carl O. Geving.

Det er en nedgang fra 2012.

I 2012 var det to eller flere budgivere i 97 prosent av alle boligsalg i Oslo og Akershus.

Om tallene fra «Meglerinnsikt» sier Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF:

– Undersøkelsen viser at auksjonsprinsippet fungerer godt i det norske boligmarkedet.

Geving legger til:

– Dette er et lavere gjennomsnitt enn høsten 2012, da NEF gjorde en tilsvarende undersøkelse. På dette tidspunktet var det flere enn to budgivere i ni av ti salg.

I mer enn 30 prosent av tilfellene i 2012 hadde budrunden minst tre budgivere. Høsten 2015 hadde bare 11 prosent av boligsalgene like mange budgivere.

Ellevill budkrig på oppussingsobjekt: Denne boligen gikk åtte millioner over takst!

Opp, opp og opp

Boligprisene var 5,2 prosent høyere i årets utgave av januar sammenlignet med årets første måned i 2015. Det viser boligprisstatistikken til Eiendom Norge.

Eiendomsmegler Kristian Karlsrud

I Oslo har boligprisene steget med 9,0 prosent det siste året. En lav tilbudsside gjør kampen ekstra hard om få objekter og det blir flere budgivere per bolig.

Det kan eiendomsmegler og daglig leder Kristian Karlsrud ved Krogsveen Frogner bekrefte til E24:

– Jeg hadde åtte budgivere som kjempet om en 33 kvadratmeterstor leilighet på Øvre Grünerløkka.

Les saken: Solid bolgprisoppgang i januar

Leiligheten fikk til slutt en salgspris på 2.720.000 kroner. Prisantydningen var på 2.290.000 kroner, 10.000 kroner under verditakst.

I årets første måned har det som regel vært fire eller fem budgivere, opplyser Karlsrud om boligene meglerkontoret han leder har solgt.

BALKONG: En privat sitteplass utendørs løfter boligens verdi og var nok med å fange interessen til flere kjøpere av denne leiligheten på Øvre Grünerløkka.

Lav ledighet, høyere priser

Hamar hadde sammen med Oslo den sterkeste boligprisutviklingen i 2015. Hedmarks-byen har hatt en oppgang i boligprisene på 8,1 prosent det siste året.

Daglig leder Endre Juell-Andersen

– Innlandet er i vinden, så her er det en positiv stemning som rår på flere områder, sier Endre Juell-Andersen til E24, daglig leder i DNB Eiendom Hamar.

En lav ledighet og tidligere lave boligpriser har ført flere budgivere på banen og presset prisene oppover. Markedet justerer seg, mener Juell-Andersen.

Nav-ledigheten i Hedmark per januar 2016 er på 2,6 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,9 prosent for samme periode i 2015.

– Det var et veldig bra fjorår, og vi har hatt en god start på 2016. Det er over snittet antall interesserte på flere boliger, sier en strålende fornøyd Juell-Andersen.

Dette må du sjekke på visning.

Mange budgivere

Hvordan er boligmarkedet på Lillehammer om dagen?

Eiendomsmegler Kristin Dehli Killi.

– Ja, det er god temperatur i boligmarkedet. Leiligheter, rekkehus og fritidsboliger er mest populært, sier Kristin Dehli Killi til E24, eiendomsmegler i Privatmegleren Lillehammer.

Hun kan skilte med opptil tre budgivere på en bolig hittil i år.

– Det er lite boliger ute, og kjøperne er absolutt der. Det er med på å forklare hvorfor det er mange budgivere, sier Killi til E24.

I mer enn seks av ti tilfeller, 63,3 prosent, stilte to budgivere i innlandsfylkene til budkrig. I tre av ti boligsalg er én budgiver på banen.

Les også

Østkanten tar innpå vestkanten i Oslo: Denne gikk 1,8 mill. over takst

Rolige dager

Eiendomsmegler Anders Ege Tjoflåt

At oljebremsen for alvor skylte inn over Rogaland vises i budgivertallene. I mer enn åtte av ti boligsalg, 83 prosent, var det kun én kjøper som la inn bud.

NEF-tallene viser også at det i 12 prosent av boligsalgene, tilnærmet ett av åtte boligsalg, var to budgivere.

– Det er fortsatt ganske labert her, og det er som regel én budgiver her, så budprosessen er mer som en forhandling mellom kjøper og selger, sier Anders Ege Tjoflåt til E24, eiendomsmegler i Eiendomsmegler Vest i Sandnes.

Selv om boligmarkedet i Rogaland er svært rolig om dagen, er Tjoflåt med godt mot.

– Det ble kanskje en naturlig korreksjon etter de gode tidene. Og det vil svinge. Nå er det mye å velge mellom for kjøperne, samtidig som bankene har strammet inn utlånspraksisen, sier eiendomsmegleren med base i oljefylket.

Tall fra Eiendom Norge viser at Stavanger og Sandnes hadde svakest boligprisutvikling i fjor. Byene hadde en nedgang på henholdsvis 5,3 prosent og 4,3 prosent fra desember 2014 til desember 2015.

Les også

Meglertopp til unge boligjaktere i Oslo: – Flytt til Drammen!

Populært tema

– 40 prosent av alle henvendelsene til oss i fjor var om budrunder og budgivning, sier Carsten Pihl, forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Forbrukerrådgiver Carsten Pihl.

Pihl har erfart at en del budgivere misforstår budfristene. De tror fristen er satt for andre budgivere, slik at det holder å legge inn bud bare minutter før fristen går ut.

Han legger til:

– Det de glemmer er at fristene er satt til selger. Budet er et avtaletilbud til selger, og selger må eventuelt akseptere før fristen går ut. Venter man som annen interessent for lenge, vil boligen allerede kunne være solgt.

Forbrukerrådgiveren anbefaler boligkjøpere:

– Det lureste er å være i kontakt med eiendomsmegleren på telefon, få vite hvor mange som er interessenter, hvordan megleren ser på budrunden videre med mer. Jo mer informasjon man klarer å hente inn i en budrunde, jo bedre forhandlingsposisjon sitter man i.

Les også

Slik er det «hemmelige boligmarkedet»

Les også

Desember ble en knallmåned for nyboligsalget

Les også

Slik er det «hemmelige boligmarkedet»

Les også

– Mange er uforberedt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om