Her får du billigst boliglån - men da må du flytte hit

Enten du er ung eller gammel, kan du nå sikre deg ned mot tre prosents rente på boliglånet – uten spesielle særkrav. Men vil du ha markedets beste rente, må du snevre inn boligsøket.

STILLER KRAV? Du må kjøpe boligen i Etne kommune for å få Norges aller beste boliglånsrente nå. Men det er nok av lave renter å velge i.

Foto: Etne Sparebank
  • Karl Wig
Publisert:,

Det blir bare billigere og billigere å ta opp boliglån i Norge. For et halv år siden skulle det godt gjøres å sikre seg bedre effektiv rente enn 3,5 prosent – og det var etter flere runder med heftige rentekutt.

En bank som lokker med effektiv boliglånsrente på 3,5 prosent i dag, er ikke engang blant de 10 beste. Det viser E24s ferske renteoversikt.

Etter sommeren har det nemlig vært full rentekrig igjen. Først ut var en rekke lokalbanker, før storbanker som DNB og Nordea omsider fulgte etter på tampen av september.

Mandag denne uken var det Storebrands tur til å foreta en renteskrell. Og når støvet ser ut til å ha lagt seg, står boliglånstakere igjen med rentetilbud som snuser på 3 prosent-grensen.

2,88 prosent – med én hake

Desidert billigst er Etne Sparebank, ifølge Finansportalens innrapporterte satser.

I E24s ordinære eksempel, hvor du låner to millioner innenfor 70 prosent av boligverdien med 25 års nedbetalingstid, ender den effektive renten på superlave 2,881 prosent for boliglånet «Him til Etne».

Det er én prosent lavere enn SSBs prognose for snittlønnsvekst i 2014.

Haken? Du må snevre inn boligsøket kraftig.

- Vi får masse henvendelser fra folk over hele landet, men de har ofte ikke lest betingelsene. Du må kjøpe boligen i Etne kommune, sier assisterende banksjef Paul Rene Velde til E24.

- Hvorfor ikke bare tilby lånet til alle, og slik få flere kunder?

- Nei nei, det er ikke aktuelt. Denne renten er så lav at vi taper penger på den.

- Hvorfor tilby den i det hele tatt?

- Dette er vårt bidrag til lokalsamfunnet. Mange av de unge har flyttet ut av kommunen vår, til storbyer som Stavanger og Oslo. Vi håper dette kan friste flere til å komme tilbake, sier Velde.

Litt over tre prosent

Er lånebetingelsen om å flytte til Etne vanskelig å svelge, er det Boligkreditt.no som gir det tilbudet akkurat nå. Banken gir 3,18 prosent effektiv rente i E24s ordinære låneeksempel.

Rett i hælene følger Skandiabanken på tredjeplass og BN Bank på fjerdeplass – mens DNB og Nordea glimrer med sitt fravær.

Boliglån 2 millioner, innenfor 70 prosent boligverdi:

BETINGELSER: Lån på to millioner kroner innenfor 70 prosent av boligverdien med 25 års løpetid. Alle tilbud med særkrav til inntekt, formue, sparing og medlemskap i foreninger er utelatt i denne rangeringen. *E24 inkluderer lokale banker i oversikten, men merk at Etne sparebank har et noe spesielt krav om at du ikke bare må ta opp lånet i Etne kommune, men også kjøpe boligen der. OBS: Tabellen er oppdatert 10. oktober, da BN Bank ved en feil var utelatt fra den orginale rangeringen.

Kilde: Finansportalen 9. oktober (BN Bank lagt inn 10. oktober)

Storebrand scorer høyt på førstehjemslån til unge: Vil du låne 1,5 millioner og kan stille 15 prosent egenkapital, tilbyr banken 3,17 prosent effektiv rente med 25 års nedbetalingstid. Det sikrer tredjeplassen.

FORNØYD: Kristin Nøkleby Holth i Storebrand mener E24s oversikter viser at banken innfrir målet om å ha blant Norges beste utlånsrenter.

Foto: Storebrand

- Vi har en ambisjon om å være blant de beste i Norge på utlånsrente. Derfor er det hyggelig å få det bekreftet i denne oversikten, sier kommunikasjonssjef for bank og forsikring i Storebrand, Kristin Nøkleby Holth, til E24.

Må tjene en million

For å få DNBs beste rente må du enten være ung nok, medlem av fagforeningen Akademikerne, eller kvalifisere til bankenes kundeprogram SAGA.

Og tror du det er nok å åpne noen kontoer, åpne spareavtale og få tilsendt en bunke kort, tar du feil:

«SAGA passer for deg som: Har minimum Kr 1.000.000 i årlig inntekt og/eller Kr 2.000.000 i plasserbar formue», står det å lese på DNBs nettsider.

- Alle som søker boliglån i Norge må uansett gjennom en individuell vurdering av hvor mye lån de kan få, hvilken sikkerhet de har og hva de kan klare å nedbetale, gitt at rentene stiger med 5 prosentpoeng. Rentene til den enkelte kunde kan derfor variere noe. Vi ser at våre SAGA-kunder ofte har relativt lav belåningsgrad og god likviditet, og det gjør at vi som bank kan tilby dette kundesegmentet en spesielt god rente, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB Bank.

Refser fordelspakker

I boliglånsjungelen er det vanskelig å sammenlikne epler og epler. Kravene norske banker stiller bak sine beste rentetilbud varierer kraftig.

Mens noen kun krever at du oppretter vanlig brukskonto, krever andre at at du blir «fordel»- eller «totalkunde» og bestiller en rekke produkter.

I slutten av september fastslo Finanstilsynet at bankene ikke lenger får lov til å koble lån med tjenester som fondssparing og forsikringer.

- Med denne endringen er i realiteten fordelsprogrammenes tid i norske banker over, sa direktør for bank- og forsikringstilsyn i Finanstilsynet, Erik Lind Iversen til VG.

Men da E24 skulle sette sammen disse renteoversiktene, kom vi over en rekke særkrav om både medlemskap, kjøp av forsikringer, formue og ulike spareavtaler.

E24 har valgt å ikke inkludere lånetilbud som stiller slike særkrav – blant annet SAGA-lånet til DNB, som ellers ville havnet innenfor topp 10 – mens vi har inkludert mer vanlige krav til VISA-kort og lønnskonto, som nær samtlige banker stiller.

Førstehjemslån 1,5 millioner, 15 prosent egenkapital:

LÅNE 1,5 MILLION: Her er de beste rentetilbudene for deg som er ung, vil låne 1,5 millioner over 25 års løpetid og kan stille 15 prosent egenkapital. Merk at E24 har utelatt alle banker som stiller spesielle krav til inntekt, sparing eller medlemskap i foreninger.

Kilde: Finansportalen 9. oktober

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. E24s rentesjekk: Her får du billigst boliglån nå

  2. Svensk bank sjokksenker lånerenten

  3. Disse bankene tilbyr lavest boliglånsrente nå

  4. Annonsørinnhold

  5. Her får du Norges billigste boliglån

  6. Bankmygg kutter renten med 0,25 prosentpoeng