Tinas (22) møte med vårens boligmarked: – Som et slag i trynet

Den første leiligheten de så på gikk over en halv million over takst. Men «vårslippet» vil snart kjøle ned hete tilstander i hovedstaden, tror Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer.

JAKTER LEILIGHET: Tina Jensen (22) og kjæresten fikk pris-sjokk i møtet med hovedstadens boligmarked. Banken har gitt klarsignal på boligkjøp inntil 2,6 millioner, men hva får man for det i dagens marked?

Karl Wig
  • Karl Wig
Publisert:

Tina Jensen (22) vandrer rundt i den 45 kvadratmeter store toroms-leiligheten på Carl Berner på Oslos østkant. Prislappen er 1.950.000 kroner. Med på kjøpet følger fellesgjeld på vel 200.000 kroner. Det gir en kvadratmeterpris på 48.500 kroner.

– Det er jo egentlig dyrt. Men i denne størrelsen går de gjerne for 2,5 millioner, så i forhold til markedet nå er det en grei pris. Alt er jo dyrt nå, sier 22-åringen til E24.

For tiden leier hun og kjæresten bolig i Bergen. Etter at de sikret seg et finansieringsbevis på 2,6 millioner i banken, kunne boligjakten i Norges hovedstad starte.

Les også

DNB Eiendom: Åtte av ti boliger selges over prisantydning

Slag i trynet

De har vært på mange visninger. Allerede etter den første fikk paret erfare at 2,6 millioner ikke er all verden i Oslo:

HETT: Tross mange boliger i markedet er det høyt trykk – spesielt på sentrumsnære leiligheter til førstegangskjøpere, ifølge megler og jurist Rikke Syberg Egnell.

Foto: Privatmegleren

– Vi så på en liten leilighet på Grünerløkka som lå ute for 2,25 millioner. Vi bød aldri, men fulgte med på budrunden. Leiligheten ble solgt for tre millioner! Det var som et slag i trynet, forteller boligdebutanten.

De andre leilighetene de har sett på har gått minst et par hundretusener over takst. Selv har de bestemt seg for å ha is i magen, vente tålmodig og heller by en gang for lite, enn én for mye.

Men å jakte billigere leiligheter utenfor bygrensen er ikke aktuelt.

– Nei, når vi først flytter til Oslo, har vi lyst på byfølelsen. Vi leter etter noe sentralt, og så kan vi heller flytte utenfor når vi blir litt eldre, sier Tina.

Les også

Lik planløsning, ulik standard: Disse leilighetene ble solgt for like mye

– Enormt trykk

– Disse sentrale, typiske førstegangskjøper-leilighetene i prissegmentet 2–3 millioner har enormt trykk denne våren. Flere av budrundene har tatt helt av, sier Rikke Syberg Egnell i Privatmegleren til E24 – mens hun smiler til en nyankommet interessent som entrer Carl Berner-leiligheten.

Hun holdt visning på den samme leiligheten mandag. Da var om lag 25 stykker innom. I tillegg har hun holdt en privatvisning som resulterte i et bud på 2,2 millioner – vel 200.000 kroner over prisantydning – innen budrunden offisielt sparkes i gang onsdag.

– Det er tydelig at mange har lett lenge uten å få napp, til tross for at det er mange boliger til salgs nå. Det viser hvor stor etterspørselen er, mener Egnell.

Tina er usikker på om de har truffet blink.

– Leiligheten er fin, men det er ganske mye støy fra Trondheimsveien, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet).

LEGGER FREM NYE TALL: Onsdag presenterer Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer boligfasiten for mars.

Lise Åserud

– Mot normalisering

Onsdag presenterer Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer boligprisstatistikken for mars.

Dreyer karakteriserer det siste årets Oslo-marked som «ubalansert».

– Det har vært stor etterspørsel, og det har blitt bygget altfor lite. Det er et presset marked, sier han til E24.

Les også

Dansk boligskatt i Norge kan gi tidenes skattekutt

Den siste tiden har imidlertid meglertoppen fått tilbakemeldinger om roligere tilstander.

– Det er fremdeles høy aktivitet og mange salg, men det hender oftere at det ikke kommer inn bud etter visning og at det må holdes ny. Det tyder på en normalisering, sier Dreyer.

Nå er også påsken over, og det såkalte «vårslippet» er på trappene. Etter alt å dømme betyr det at boligmarkedet vil normalisere seg ytterligere, ifølge Dreyer.

– Vi så at tilbudssiden økte i mars, og forventer en god del flere boliger i april.

– Det vil virke avkjølende?

– Ja, definitivt. Prisutviklingen vil nok flate ut frem mot sommeren. Samtidig var det veldig mange boliger ute i februar og mars også – det er bare at etterspørselen har vært så stor, påpeker Dreyer.

Les også

Nordmenn gjør fornuftige valg med rekordlav rente

En som kan knekke etterspørselssiden er finansminister Siv Jensen. Nylig fikk hun servert forslag fra Finanstilsynet til grep mot den bratte boligprisveksten i Norge.

Blant forslagene er at egenkapitalkravet på 15 prosent ikke lenger er fleksibelt, strengere krav til å tåle renteøkning og avdragsfrihet-nekt.

– Å kreve avdragsbetaling og stressteste økonomien i større grad mener jeg kan være fornuftig. Det er viktig at man er i stand til å betjene lånet også dersom man får endret jobbsituasjon. Men et rigid og firkantet egenkapitalkrav er vi kritiske til, sier Dreyer.

Les også

DNB Eiendom: Åtte av ti boliger selges over prisantydning

Les også

Populære oppussingsobjekter: – Nordmenn er født med ski på beina og hammer i hånda

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. – Jeg synes synd på førstegangskjøpere i Oslo nå

  2. Ettroms solgt for 95.500 kroner kvadratmeteren

  3. Hva meglerne snakker om, når de snakker om «normalen» i boligmarkedet

  4. – Folk vil ikke strekke strikken like langt i budrundene

  5. – Prispresset vil dempes