Mange tåler ikke én eneste renteøkning: – Løp og bind renten nå!

Nær én av fire med boliglån klarer maks en liten renteøkning – mens fem prosent ikke tåler renteøkning overhodet. Ta grep nå, oppfordrer forbrukerøkonom Kristina Picard.

ADVARER: Dagens rekordlave rentenivå vil ikke vare evig. Klarer du ikke engang en renteøkning fra dette nivået, bør du sikre deg nå, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.
Publisert: Publisert:

For dagens rekordlave rentenivå kan ikke vare evig – og svarene fra Respons-undersøkelsen, som ble gjort etter det siste rentekuttet fra Norges Bank, tyder på at mange nordmenn er svært utsatt, mener forbrukerøkonomen.

– Har du tøyd strikken så mye allerede – tross dagens svært lave rentenivå – at du ikke klarer én eneste renteøkning, er det bare å løpe og binde renten med det samme, sier Picard til E24.

Boliglånsrentene har krøpet ned på 2-tallet for mange bankkunder, etter at Norges Bank satte ned styringsrenten til rekordlave 1,25 prosent i begynnelsen av desember.

– Alarmklokkene bør ringe

Renteskrellen ble fulgt av en real rentekrig i bankene etter nyttår, og det har knapt vært billigere å låne penger her i landet enn nå.

– ALARMKLOKKENE RINGER: Forbrukerøkonom Magne Gundersen frykter nordmenn kan gå på en rentesmell. Fem prosent av de spurte i en Respons-undersøkelse for banken sier de ikke tåler én eneste renteøkning.

Likevel sier 23 prosent av de med boliglån at de bare vil tåle en beskjeden – eller ingen – renteøkning nå. Fem prosent sier de ikke tåler en renteøkning overhodet. Et landsrepresentativt utvalg på 1048 personer ble spurt.

Det er ikke bare Picard som lar seg bekymre.

– Her bør alarmklokkene ringe, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1, som fikk utført Respons-undersøkelsen, til NTB.

– Kunstig lavt

7 prosent sier at de kan tåle en renteøkning på inntil 1 prosentpoeng, mens 11 prosent svarer at de vil klare en renteøkning inntil 2 prosentpoeng.

Les også

8 av 10 nordmenn ser lyst på egen økonomi i 2015. Banksjef advarer optimistiske nordmenn

– Men bankene gir jo ikke lån med mindre du tåler en renteøkning på 5 prosentpoeng?

– Renten har vært lav helt siden finanskrisen, og mange har vent seg til dagens kunstig lave rentenivå. Mange lar seg friste til å la overskuddet forsvinne i det store sluket, rett og slett finansiere økt forbruk. De kan få seg en overraskelse ved en plutselig renteoppgang, sier Gundersen.

Picard er enig.

– Når folk svarer slik de gjør tross billige boliglån, viser det at mange har blitt vant til et veldig høyt forbruk, sier hun til E24.

– Viser det at bankene er litt for låne-ivrige også?

– Bankene har helt klart et viktig ansvar her, men deres vurderinger pleier å være solide. Det handler nok mer om overforbruk i befolkningen. Uansett bør man nå sikre seg. Og i dag kan du jo binde renten til et veldig lavt nivå, påpeker Picard.

Les også

Har ingen tro på SSBs bolig-spådom

Betal ned ekstra

Etter at du sikrer deg mot faren for å gå på rentesmell, kan det være lurt å utnytte det lave rentenivået.

Dine Pengers råd er å betale ned ekstra på boliglånet, mens du forhåpentligvis har råd til det. Bolig er både en lønnsom og nær risikofri spareform, og når rentene stiger igjen har du allerede minsket gjeldsbyrden – og belønnes med lavere rentekostnad.

Bare sørg for å ikke betale ned så mye at du ikke har penger igjen til uforutsette utgifter, råder Picard.

– Det er viktig å ha en buffer, og dersom du ikke allerede har det bør du sette av et par månedslønner igjen på konto, sier hun.

Les også

Boliglånet steg med 180.000 kroner etter sjokkbeskjeden fra Sveits

Les også

Oppfordrer deg til å klage på valutalån

Les også

DNB stanser valutalån til bolig: – Blir bare et spekulasjonsprodukt

Les også

Rentekrigen fortsetter

Publisert:

Her kan du lese mer om