Årets høyeste strømpris i Nord-Norge De to nordligste strømsonene får rekordhøye priser mandag.
Foto: Jørgen Braastad / VG Publisert: Publisert: 5. mars
Kopier lenke Kopier lenke Del på Facebook Del på Facebook Del med e-post Del med e-post Landets nordligste strømsone (4) får en gjennomsnittlig strømpris på 117,88 øre mandag.
Det viser ferske tall fra strømbørsen Nord Pool. Dette er den rene kraftprisen. Den er oppgitt uten nettleie, avgifter som moms eller påslag til strømselskapene. Eventuell strømstøtte trekkes også fra på strømregningen.
Den dyreste dusjen tar nordlendinger mellom klokken ni og ti på formiddagen.
Da er strømprisen på 201,64 øre. Det er årets høyeste timespris.
Les på E24+
Hyttestrøm: Grepene som kutter regningen Også i strømsone 3, som dekker Midt-Norge, blir det årets høyeste timespris.
Trøndere må mellom klokken ni og ti på mandag betale samme pris som de nordover i landet.
Snittprisen for døgnet, på 134,24 øre, er samtidig årets nest høyeste.
Det blir ingen prisrekorder andre steder i Norge mandag.
I de tre øvrige sonene (1, 2 og 5) blir det snittpris på 152,63 øre.
Dette er nærmest årsrekord i vest (sone 5), der snittprisen har vært høyere kun fem ganger i år.
I februar besluttet regjeringen å utvide strømstøtten ut 2024. Her kan du se endringene:
Her er de konkrete endringene regjeringen foreslår: Overgang til time-for-time-beregning : De siste månedene har det vært prissvingninger mellom ulike dager og uker, som har påvirket månedlig gjennomsnittspris og nivået på strømstøtten. Strømstøtten vil nå følge timesprisen på strøm og slår inn om prisen overstiger 70 øre per kWh. Det betyr at strømstøtten vil reflektere forbruket enda tettere og beskytte forbrukerne mot høye timespriser.Nye forventninger til strømsalgselskapene : For å sikre at forbrukerne får vite hva de faktisk skal betale, utfordrer vi nå strømselskapene til å vise hva strømprisen er time for time, inkludert strømstøtten. Regjeringen vil om nødvendig stille krav om at denne informasjonen fremkommer i strømsalgsselskapenes kommunikasjon med kundene.Endring til 90 prosent hele året : Tidligere har dekningsgraden i strømstøtten variert noe i løpet av året. Nå blir støttegraden på 90 prosent gjennom hele året og ikke bare i vintermånedene. Det gir mer strømstøtte til alle forbrukere.Forlenging av strømstøtteordningen ut 2024 : Regjeringen har sagt at strømstøtten skal vare så lenge prisene er ekstraordinært høye, og støtteordningen blir nå forlenget til å gjelde ut 2024.Landbruk og frivillighet : Den eksisterende strømstøtteordningen for landbruket forlenges ut 2024. Strømstøtteordningen for frivillige organisasjoner følger kompensasjonsgraden for husholdninger og videreføres ut 2024.Private nett : Private nett uten krav til konsesjon, ofte kjent som grendenett, blir nå inkludert i strømstøtteordningen. Strømstøtten vil da utbetales til den kunden som er registrert på målepunktet som er tilknyttet nettselskapet.Endringer i fastprisregimet for næringslivet : Vi ønsker å legge til rette for fastprisavtaler med variabelt forbruk, slik at det ikke må avtales på forhånd hvor mye strøm kundene skal kjøpe til fastpris og når. Vi foreslår også at industribedrifter som tidligere kun har kunnet inngå industrikraftavtaler på 7 år eller lenger, skal ha mulighet til å inngå fastprisavtaler med varighet ned til tre år.Husholdningskunder av nærvarmeanlegg : Regjeringen vil etablere en søknadsbasert strømstønadsordning for husholdningskunder av fjernvarmeanlegg uten konsesjon (ofte kalt nærvarmeanlegg) som baserer seg på strøm. Det vil sikre strømstøtte til en gruppe husholdninger som har falt utenfor strømstønadsordningen.Regjeringen nedsetter et ekspertutvalg som skal vurdere dagens system for å fastsette strømprisen. Utvalget skal vurdere hvilke tiltak på kort og lang sikt som kan sikre strømbrukere lavere og mer forutsigbare priser. Utvalget skal ledes av administrerende direktør Inge Gran i Sintef Energi og skal levere rapport til regjeringen innen 15. oktober.Kilde: Regjeringen
Vis mer