Frp: Ikke aktuelt å gå tilbake på et valgløfte

Ap og Krf har løftet striden om momsfri handel i utenlandske nettbutikker frem i lyset igjen. Blir forslaget vedtatt, må du betale moms fra første krone på alle kjøp i utenlandske nettbutikker.

FREM OG TILBAKE? For to år siden økte regjeringen grensen for hvor mye du kan handle for i utenlandske nettbutikker, uten å betale moms. I høstens budsjettstrid har nå Arbeiderpartiet og KrF tatt til orde for å fjerne hele fritaket.

Foto: Robert Schlesinger NTB scanpix
 • Kristin Norli
Publisert:,

For to år siden fikk den store deler av handelsstanden til å true med utflagging til Sverige, og den ble budsjettforhandlingenes heteste sak den høsten.

Vi snakker selvsagt om regelen som sier at norske forbrukere slipper å betale moms på varer kjøpt i utlandet som koster mindre enn en viss sum.

Per i dag gjelder dette momsfritaket kjøp under 350 kroner, inkludert frakt- og forsikringskostnader.

Denne summen ble de borgerlige partiene ble enige om høsten 2014.

Siden striden den gangen, har det vært ganske stille rundt avgiften, helt frem til nå. For nå er tydeligvis fritaket i spill igjen.

Midt budsjettforhandlingene denne høsten, har nemlig Arbeiderpartiet tatt til orde for å fjerne det helt. Regjeringens støtteparti KrF har gått inn for det samme.

Ap og KrF går altså begge inn for at norske forbrukere skal betale 25 prosent moms fra første krone på varer de handler i utenlandske nettbutikker.

Les også

Mobilshopping driver e-handelen opp

– Ikke aktuelt

– Det er ikke aktuelt for oss å gå tilbake på et valgløfte, sier skattepolitisk talsmann i FrP, Roy Steffensen, til E24.

Men hverken Høyre eller Frp avviser at forslagene om å fjerne fritaket som det ble kranglet så mye om for to år siden, er eller har vært oppe til diskusjon.

– Det ligger ingen forslag til justering av denne grensen inne i årets budsjett. Vi kommenterer ikke detaljer i pågående budsjettforhandlinger, sier finanspolitisk talsmann i Høyre, Svein Flåtten.

Både Høyre og FrP gir uttrykk for at de er fornøyd med det de fikk til for to år siden, til tross for at Høyre i utgangspunktet da ville ha en grense på 500 kroner, og FrP ville ha momsfri netthandel på alt under 1.000 kroner.

Lurer du på hvordan reglene er? Les om netthandel hos Tollvesenet

– Mindre handel

Momsfritaket er blitt kalt både en gjøkunge i det norske avgiftssystemet, og rå forbrukerpopulisme av direktør Harald Andersen i handelens hovedorganisasjon, Virke.

Ifølge Virke står tusenvis av arbeidsplasser i fare i den norske handelsnæringen som følge av at nordmenn kan handle ting under 350 kroner (inkludert fraktkostnaden) fra utlandet uten å betale moms. Det kommer i tillegg til de 14.000 arbeidsplassene som organisasjonen mener tradisjonell «svenskehandel» koster hvert år.

Les også

Virke klager inn 350-kronersgrensen til ESA

Høyres Svein Flåtten viser på sin side til at en rapport fra betalingsformidleren Dibs viser at færre nordmenn handler i utenlandske nettbutikker i år enn i fjor.

Tall fra SSB viser også at antall sysselsatte i varehandelen økte fra 373.500 årsverk i 2014 til en topp på 375.000 årsverk våren 2015. Siden da har antall årsverk falt igjen.

Milliardbeløp

Likevel sier også Arbeiderpartiet at de foreslår å fjerne adgangen til avgiftsfri innførsel fra 1. april neste år, for å sikre norske arbeidsplasser.

Dét, og «et stadig økende inntektstap for felleskassen».

– Om forslaget blir vedtatt har regjeringen fire måneder på å få på plass de praktiske løsningene, sier finanspolitisk talsperson for Ap, Marianne Marthinsen.

Både Ap og KrF tar til orde for at Skatteetaten skal opprette en en elektronisk innbetalingsordning for merverdiavgiften. Denne skal kunne knyttes opp til hver enkelt handel som gjøres i utenlandske nettbutikker.

 • Ifølge Ap vil fjerning av momsfritaket bety at staten kan ta inn 933 millioner kroner i ekstra avgifter neste år, dersom lovendringen gjelder fra 1. april. Krf beregner 500 millioner mer til statskassen ved innføring fra 1. juli.
 • Etter det anslås det at å fjerne fritaket vil gi rundt 1,4 milliarder ekstra kroner til statskassen per år.

Her kan du lese mer om

 1. Netthandel
 2. Skatter og avgifter
 3. Solberg-regjeringen
 4. Statsbudsjettet
 5. Høyre (H)
 6. Fremskrittspartiet (Frp)
 7. Kristelig Folkeparti (KrF)

Flere artikler

 1. Ap vil fjerne momsfritaket på netthandel

 2. Frp: – Ikke overraskende at folk bestiller godteri på nett

 3. Flertall for å skrote momsfritaket

 4. Annonsørinnhold

 5. Slaktet regjeringens momsgrep på netthandel: Håver inn millioner

 6. Kutter 350-kronersgrensen for utenlandsk netthandel