NEF tordner mot meglerne bak meglerfritt boligsalg: Ber Finanstilsynet om hjelp

Meglerne som begynte med meglerfritt boligsalg møter beinhard motstand fra eget bransjeforbund – som nå ber Finanstilsynet sjekke om de bryter loven.

FÅR HARD KRITIKK FRA MEGLERHOLD: Daglig leder Christoffer Askjer (venstre) i meglerkjeden Sem & Johnsen har startet tjenesten Propr. På investorsiden står blant annet Paal Karstensen (høyre) – tidligere toppsjef i DNB Markets.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

I et brev som E24 har fått tilgang til, ber Norges eiendomsmeglerforbund (NEF) Finanstilsynet vurdere om Propr driver med eiendomsmegling eller ikke – og serverer argumenter som de mener taler for at svaret er ja.

I så fall er tjenesten ulovlig, ettersom Propr ikke har konsesjon til å drive meglervirksomhet, argumenterer meglerforbundet.

– Kvasi-eiendomsmegling

Selv levner NEF-sjef Carl O. Geving liten tvil om hva de selv mener:

– Dette er kvasi-eiendomsmegling, en light-utgave av tjenestene meglerbransjen tilbyr, som verken ivaretar interessen til kjøpere eller selgere. Den synes heller ikke å være i tråd med loven, sier Geving til E24.

– Det er åpenbart et forsøk på å stanse oss, sier Propr-gründer Christoffer Askjer, som også er daglig leder i meglerfirmaet Sem & Johnsen, til E24.

Meglerbransjen er ikke særlig begeistret for de nye tjenestene som lar deg selge bolig uten megler. Hittil har de imidlertid nøyd seg med å advare mot en utvikling de mener gjør bolighandelen utrygg.

– Kan ikke slippe unna

Men etter at Askjer og meglerkolleger i Sem & Johnsen stablet sammen en gründergjeng og startet Propr, en tjeneste hvor du selger boligen uten megler, har pipen fått en mørkere lyd.

E24 kjenner til at tjenesten har møtt kraftige reaksjoner internt i bransjen. Og nå tar altså Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) affære.

– Dere forsøker å få tjenesten stanset?

– Målet er å sikre at all eiendomsmegling i dette landet oppfyller lovens krav til kvalitet og uavhengighet. Det er lov å tjene penger, men vi mener slike lettvinte tjenester ikke er forenelige med det omfattende rådgivningsansvaret meglere er pålagt.

– Vi kan ikke ha det sånn at noen eiendomsmeglere må drive under strenge lovkrav, mens andre kan omgå reglene og slippe unna. Da svekkes forbrukervernet, sier Geving.

HARDE SKYTS: – Hadde dette vært en fullverdig nettmeglingstjeneste der man fikk god rådgivning, hadde vi ikke reagert på denne måten, sier NEF-direktør Carl O. Geving.
Les også

Eiendom Norge reagerer: Folk tar opp forbrukslån for å kjøpe bolig: – En uting

«Til forveksling likt budgivning i et meglersystem»

I sitt tilbud frister Propr med gode hjelpefunksjoner på veien mot selvsolgt bolig. I brevet til Finanstilsynet fremholder NEF at flere av oppgavene Propr utfører i bakgrunnen, er typiske megleroppgaver.

De viser til Proprs forsikring til kunder om at «våre eksperter sørger for at riktig informasjon blir hentet for akkurat din bolig», og at de også hyrer inn takstmann, profesjonell fotograf og lar boligselgere bruker et «vanntett» system for å håndtere budrunden.

«Dette systemet er til forveksling likt budgivning i et meglersystem», skriver NEF i brevet til Finanstilsynet.

Christoffer Askjer, som i tillegg til å være blant Propr-gründerne sitter som daglig leder i Sem & Johnsen, fnyser av brevet.

Han kaller det et «syltynt» forsøk på å stanse tjenesten de har laget.

Les også

Spekulerer i ekstrem prisvekst: Opplever stadig mer «boligflipping» i Oslo

– Selgerne sitter bak spakene

– Det er ikke så overraskende at de prøver det, fordi det ligger i NEFs rolle å forsvare megleryrket. Men det overrasker meg likevel når en bransjeforening bruker såpass mye krefter på å stanse teknologisk utvikling til gode for forbrukerne.

– De burde heller bruke energien på å finne ut av hvordan megleryrket skal eksistere i fremtiden, sier Askjer.

Han mener meglerforbundets fremholding av hjelpeverktøyene som et bidrag til «kvasi-eiendomsmegling» fremstår oppkonstruert og bakvendt.

– Tidligere har NEF gått knallhardt ut mot andre selvhjelp-tjenester, med argument om at de ikke gir trygghet i budrunden. Nå har vi laget et vanntett system hvor selgere kjøper blant annet får budlogg, og sikret tryggheten på andre måter. Men da blir det plutselig for trygt og for likt meglertjenester, sier Askjer.

Han sier de har brukt store ressurser på å få tjenesten vurdert av advokater, og at de føler seg sikre på at den er «langt unna eiendomsmegling».

– Det er boligselgerne som sitter bak spakene her.

Propr er slett ikke den eneste tjenesten hvor du kjøper deg verktøy for å selge boligen på egen hånd. De siste årene har det kommet flere slike. Gulroten er lavere kostnader enn ved å bruke eiendomsmegler.

Men fallgruven, ifølge meglerbransjen, er at noe går galt – og du sitter igjen med svarteper.

NEF-sjefen sier det imidlertid ligger utenfor deres mandat og kjempe imot disse tjenestene – da så sant de ikke beveger seg over på deres banehalvdel.

Han betegner Propr som en mellomløsning hvor selgere får ansvaret og bærer risiko, samtidig som erfarne meglere gir «overfladisk» rådgivning.

– Hadde dette vært en fullverdig nettmeglingstjeneste der man fikk god rådgivning, hadde vi ikke reagert på denne måten, sier han.

Avviser at de er som taxiforbundet

– Propr mener de er en slags Uber for boligsalg. I så fall er vel dere nå taxiforbundet som setter dere på bakbeina?
– Nei, der er vi langt unna. Jeg bruker både Uber og bestiller rom fra AirBnB, men det er noe ganske annet å kjøpe og selge bolig, som er en kompleks transaksjon med mange fallgruver og stor fallhøyde.

– Jeg er ikke veldig bekymret for at vi blir morgendagens taxibransje, men jeg blir bekymret hvis våre dyktige meglere begynner med lettvinte nettløsninger for å tjene mer penger. Vår utfordring fremover er å konsentrere oss om å styrke rådgiverrollen, og ikke vanne den ut og svekke forbrukervernet.

Askjer tar sterk avstand fra Gevings karakteristikk.

– Igjen blander han kortene. Jeg er leder for Sem & Johnsen, vi driver med eiendomsmegling, og det vil vi fortsette med. Propr er et alternativ til å bruke eiendomsmegler. Faktum er at det i dag er fullt lovlig å selge boligen på egen hånd. Og det er fullt lovlig å lage et system som hjelper selgere med det, uten at det av den grunn blir eiendomsmegling.

Finanstilsynet bekrefter overfor E24 å ha mottatt klagen fra Norges Eiendomsmeglerforbund, men ønsker ikke å kommentere saken utover det.

Les også

Opplever stadig mer «boligflipping»: – Fort inn, fort ut. Det er lettjente penger

Les også

– Det er skyhøyt, men fortsatt gunstig

Les også

– En uting at egenkapitalen finansieres med forbrukslån

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Teknologi
  3. Bolig

Flere artikler

  1. Finanstilsynet vil ikke stanse «kvasi-eiendomsmegling»

  2. Megler tilbyr boligsalg uten megler

  3. – Bør spørre seg om det er lurt å bruke megler

  4. Eiendomsmeglere dumper prisene

  5. Ba folk tenke seg om før de brukte megler - nå bruker han megler selv