Julehandelen

Nordmenn brukte 300 kroner mindre på typiske julegaver

Julegavene i 2019, unntatt opplevelser og dagligvarer, kostet oss i snitt 5.810 kroner hver, 300 mindre enn året før, viser tall fra DNB.

Julegavene 2019, unntatt opplevelser og dagligvarer, kostet oss i snitt 5.810 kroner hver, 300 mindre enn året før, viser tall fra DNB.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:

Banken har hver tredje kortbruker som sine kunder, og kortbruken viser at det typiske julegavesalget falt 5 prosent, ifølge Dagens Næringsliv.

– Nedgangen var på cirka 300 kroner i snitt for hver nordmann, bekrefter forretningsutvikler Merete Magnussen i DNB.

Analysen til DNB inkluderer mye av netthandelen, dog ikke dagligvarer, slik at for eksempel matgaver ikke nødvendigvis vil være med i oversikten. Heller ikke tjenester og opplevelser kommer med, som restaurant- eller spabesøk eller løfter om helgetur.

En annen forklaring på nedturen i handelen er at den inkluderer kun desembershopping, der kvinner i 40-årene handler mest, helt fram til siste uken før jul. Da husker menn at det er jul og går på handlerunde.

Virke ser en sammenheng mellom nedgangen i desember og en sterk såkalt Black week-handel i november. Omsetningen på kjøpesentrene falt med 2,5 prosent i desember, sammenlignet med 2018. Omsetningen i Black week i 2019 økte med 6,6 prosent sammenlignet med året før.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Julehandelen
  2. Julegaver
  3. Handel

Flere artikler

  1. Ny statistikk: Markant flere smartklokker under juletreet i år

  2. Nedgang for kjøpesentrene i årets siste måned

  3. DNB venter mindre handel før jul

  4. Kraftig nedgang i julehandelen

  5. Rekordstart på Black Week: 109 prosent økning fra i fjor