Avviser at forbrukslån er pumpet inn i boligmarkedet

En av landets største forbrukslånsbanker går i rette med varsku-anslag om hvor mye forbrukslån som er brukt som egenkapital til boligkjøp.

  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Det har blitt hevdet at store deler av nordmenns forbrukslånsopptak har gått til å kjøpe bolig. Men tallene våre er ikke i nærheten av å underbygge dette, sier kommunikasjonssjef Kai Morten Terning i Bank Norwegian til E24.

Eksperter har mistenkt store mørketall i forbrukslån brukt som egenkapital. Manglende kontroll i bankene og uriktige opplysninger fra lånesøkere trekkes frem som forklaringer.

Det vakte oppsikt da Anders Lund, modell- og analysedirektør i Eiendomsverdi, anslo at inntil 30 prosent av veksten i forbrukslån siden 2015 har gått til boligkjøp.

– Hvis dette tallet stemmer, er det overraskende og skremmende, sa Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer til E24.

Men det stemmer neppe, ifølge Bank Norwegian.

SAVNER BEVISER: Bank Norwegians egne tall indikerer at svært lite forbrukslån har gått til boligkjøp, opplyser kommunikasjonssjef Kai-Morten Terning.

Få oppga egenkapital

Banken har gjort en undersøkelse blant over 5.500 av deres lånekunder de siste fem årene. Kundene ble spurt om hva som var hovedformålet med forbrukslånet.

Refinansiering av annen gjeld er det vanligste svaret (44 prosent), etterfulgt av uforutsette utgifter (12 prosent), oppussing (11,6 prosent) og kjøp av kjøretøy eller båt (6,1 prosent).

Egenkapital til bolig var også et svaralternativ, men kun 1,5 prosent av de spurte oppga at dette var hovedformålet med forbrukslånet.

– Vi finner ingenting i våre tall som tyder på at særlig mange har brukt forbrukslån som egenkapital til bolig. Det er noen som svarer at de har gjort det, men det er en veldig liten andel i forhold til hva enkelte har hevdet, sier Terning.

Les også

Skrekktall: Tusener av nordmenn har minst 20 forbrukslån

Norges Bank-fagfolk: Unge utmerker seg ikke

– Kan det tenkes av folk ikke tør å svare at de har brukt forbrukslånet til bolig?

– Det tror jeg ikke. Dette er en anonym undersøkelse, og den er gjennomført også blant tidligere kunder, sier Terning.

– Fasiten kan sikkert ligge noe høyere eller lavere enn 1,5 prosent, men med så stort utvalg er det trolig små avvik, mener han.

Bank Norwegian er ikke alene om å etterlyse dokumentasjon på at mye forbrukslån har gått til boligkjøp.

– I pressen har man trukket fram forbrukslån som en mulig kilde til finansiering av egenandel ved kjøp av bolig, særlig for førstegangskjøpere, skriver to Norges Bank-ansatte på sentralbankens fagblogg.

De har gjennomgått tallene fra Gjeldsregisteret – som viser forbruksgjeld fordelt på aldersgrupper – og bemerker at førstegangskjøpere gjerne tilhører aldersgruppen mellom 25 og 34 år.

Men denne gruppen «utmerker seg ikke med spesielt høy forbruksgjeld» i statistikken, skriver Norges Bank-ekspertene.

Les også

Analysesjef regnet på boligkjøp med forbrukslån: – Hvis dette tallet stemmer, er det skremmende

– Ikke gitt at de svarer sant

– Dette utelukker ikke at enkelte kan ha benyttet forbrukslån som tilleggsfinansiering ved boligkjøp, presiserer de.

Hallgeir Kvadsheim, Dine Penger-ekspert og programleder i «Luksusfellen», mener tallet fra Bank Norwegian-undersøkelsen kan være for lavt.

– De som har tatt opp forbrukslån til boligkjøp, vet jo at de har gjort noe som boliglån-banken deres ikke setter særlig pris på. Da er det heller ikke gitt at de svarer sant når forbrukslån-banken spør, sier Kvadsheim:

– Når dét er sagt, ble jeg også forundret over anslaget om at 30 prosent av forbrukslån-økningen de siste årene har gått til bolig. Tilbakemeldingene jeg får fra både banker og folk med forbrukslån indikerer ikke at utbredelsen er så stor, sier eksperten.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Banker endrer ikke renten på forbrukslån

  2. Gjeldsregisteret skulle bremse bankene – men i dag sitter enda flere med 20 forbrukslån hver

  3. Nesten én million nordmenn tar julehandelen på kreditt: – Mange betaler for julen helt til sommeren

  4. Oslo-tall vekker oppsikt: Foreldre hjelper halvparten inn på boligmarkedet

  5. Flere førstegangskjøpere tross corona-boligboom