Sjeføkonom: – Jeg ville ikke bestilt Hellas-ferie nå

– Det er ganske uoversiktlig hva som vil skje hvis det blir en bankkollaps, sier sjeføkonom Steinar Juel.

VILLE IKKE BESTILT FERIE: Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener nordmenn med reisefeber bør se på andre destinasjoner enn Hellas til situasjonen blir avklart.
  • Sophie Lorch-Falch
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Slik situasjonen er nå ville jeg ikke bestilt tur til Hellas, men hadde jeg allerede bestilt ville jeg tatt med kontanter, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til E24.

Hellas har sagt nei til en ny låneavtale med kreditorene, og lyser i stedet ut folkeavstemning 5. juli.

Les også

– Hellas eneste alternativ er å kaste regjeringen

Én av tre kreditorer i Troikaen, Det internasjonale pengefondet (IMF), venter en innbetaling på 1,5 milliarder euro førstkommende tirsdag. IMF har sagt nei til å utsette betalingsfristen.

Det er en betingelse for at Den europeiske sentralbanken (ESB) sørger for utbetalinger slik at bankene og den greske stat fortsatt kan opprettholde normal drift.

(Saken fortsetter under videoen)

Kan flyet lande?

Det hersket en rykteflom om hvorvidt ESB vil kutte nødfinansieringen av de greske bankene, men søndag ettermiddag ble det bekreftet av Mario Draghi at kriselånene opprettholdes.

Det letter presset for å stenge bankene og innføre kapitalkontroll i Hellas.

Men ESB presiserer i pressemeldingen at de står klare til å revurdere dette løpende.

Imidlertid varsler den greske finansministeren Yannis Varoufakis at Hellas kan komme til å stenge bankene og innføre kapitalkontroll mandag.

– Det er banksystemet som er blodårene i systemet her. Man vil få en avklaring i løpet av få dager om det blir et bankrush nå eller om det utsettes til slutten av juli, sier Juel.

– Enhver bedrift trenger et banksystem for å overføre penger hit og dit, for at økonomien skal fungere. Det er ganske uoversiktlig hva som vil skje hvis det blir et bankkollaps, sier han.

– Det kan bli problemet i arbeidslivet og. Når folk ikke får lønnen sin stopper ting opp. Det kan være at flyene ikke får tanket opp bensin, og som turist er du avhengig av at flygelederne er på jobb for at flyet ditt skal lande.

– Det er det som er det kritiske hvis det blir bankkollaps. For små restauranter og slike ting på ferieøyene går livet videre fordi de er vant til kontanter uansett.

Les også

Dette skjer med charterturen din om Hellas går konkurs

Kortbetaling blir trøbbel

Direktør Sverre McSeveny-Åril i Virke Reise utland forteller at i et slikt scenario, hvor banksystemet bryter sammen, kan det være mulig at det blir vanskelig å få gjort opp regningen enkelte steder i Hellas med kort.

– Man må veie opp risikoen for det opp mot hvor mye man kan klare seg med hvis man først skulle havne i den situasjonen, sier han til E24, og stiller seg bak rådet om å ta med ekstra kontanter hvis man skal reise til Hellas.

– Hellas er avhengig av turistnæringen sin, og det er en vesentlig inntektskilde for landet, så da er det mye som tyder på at man vil strekke seg så langt man kan for å verne om turistindustrien og gjøre det man kan for at ikke en så viktig industri for landet skal bli rammet, sier McSeveny-Åril.

Les også

Se bilder av kaoset i Hellas

Én av tre minibanker ble tømt

De siste ukene er greske banker blitt stadig mer avhengig av kriselån fra ESB som følge av at grekerne har strømmet til minibankene for å sikre sparepengene mens landets fremtid i eurosonen vakler.

Siden januar har en femtedel av de totale innlandsinnskuddene i greske banker flyttet seg fra grekernes sparekontoer til under madrassen, viser tall fra Financial Times.

Dette tilsvarer mellom 140 og 160 milliarder euro, skriver avisen. Dermed er det en stadig økende fare for at bankene vil gå tomme for penger.

Lørdag gikk én av tre minibanker i Hellas tomme for penger.

– Og det var da ESB fortsatt tilførte likviditet. Grunnen til at minibankene gikk tomme var fordi de ikke ble raskt nok oppfylt. Man har ikke hatt nok lager av sedler. Så lenge ESB fortsetter å støtte bankssystemet, vil det kun være en forsinkelse for å få tatt ut penger, sier Juel.

ESB meldte også søndag at de ikke vil øke lånetaket til de greske bankene. Dette betyr at når de greske bankene når taket på 89 milliarder euro vil det også sti stopp for utbetalingene fra ESB.

(Saken fortsetter under videoen)

Les også

– Hellas eneste alternativ er å kaste regjeringen

DINE RETTIGHETER HVIS ET LAND GÅR KONKURS:

** Når man har kjøpt en reise, er leverandør av reisen forpliktet til å levere tjenesten. Dersom det blir umulig å levere reisen, har kjøper krav på å få det som er betalt, refundert.

** Dersom det oppstår en ekstrem kaotisk situasjon som truer liv og helse, kan man ifølge Pakkereiseloven avbryte reisen og få refusjon. Terskelen er høy for å heve reisen i forkant. Det er gjerne dersom UD fraråder opphold at denne bestemmelsen trer i kraft.

** Hvis en situasjon oppstår som fører til at siste uke av ferien blir rammet, er det mulig å få prisavslag.

** Pakkereiseloven regulerer rettigheter og plikter. Hvis en konkurs fører til at hotellet du skal bo på går konkurs, har reiseselskapet ansvar for å finne et alternativt hotell eller reisemål.

** Hvis reiseselskapet går konkurs, vil reisegarantifondet sikre at man får pengene tilbake.

** Når man kjøper en pakkereise kan turoperatøren øke prisen med inntil 10 prosent på grunn av valutaendringer. Dersom prisen stiger med mer enn 10 prosent, har kjøper rett til å kansellere reisen. Hvis valutaen blir billigere kan forbruker kreve at prisen reduseres med inntil 10 prosent.

** Standard reiseforsikring gjelder ikke situasjoner som kan oppstå dersom et land blir rammet av konkurs.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. Dette skjer med charterturen din om Hellas går konkurs

  2. 22 spørsmål om Hellas: Alt du vil vite om ferien i krise-landet

  3. DNB: - Ta med kontanter til HELE oppholdet

  4. Ferieklare nordmenn om Hellas-krisen: – Satser på at det skal gå bra

  5. Hellas vurderer å innføre kapitalkontroll mandag