Britene ut av EU

Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån

Bankbransjen frykter et prishopp både for boliglånskunder og banker dersom EU pålegger bankene å manuelt taksere hver eneste bolig for å kunne gi boliglån.

Et nytt forslag fra EU om å kreve manuell taksering for å få boliglån vil gjøre det langt dyrere for boliglånskunder, mener Finans Norge. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

 • NTB
Publisert:

Finans Norge advarer mot en nytt forslag fra Det europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA) som innebærer manuell taksering av boliger for at bankene skal kunne gi eller refinansiere boliglån.

– Det vil medføre betydelig kostnader både for bankene og boliglånskundene, bli en brems i det gode digitaliseringsarbeidet som nå skjer i og rundt finansnæringen, og det vil få negative samfunnsmessige konsekvenser, sier Gry Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge til NTB.

Les også

Norges Bank går ut mot Finanstilsynets boligforslag

I dag støtter banknæringen seg på statistiske data for verdsettelse av eiendom. Det mener Finans Norge er et godt nok verktøy.

Ifølge EBAs forslag er ikke dette tilstrekkelig. Ifølge forslaget må banken i fremtiden oppdatere boligens verdi ved manuell befaring av for eksempel en takstmann for å kunne innvilge eller refinansiere lån.

– Dette vil få store konsekvenser for bankene, som i dag i stor grad benytter objektive og avanserte eiendomsdata i forbindelse med for eksempel refinansiering av boliglån, sier Nergård.

Les også

BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale

Finans Norge mener forslaget også kan føre til en ugunstig «innlåsingseffekt» hvis kostnadene øker. Kunder kan kvie seg for å gjøre et bankbytte ved for eksempel refinansiering eller for å konkurranseutsette boliglånet sitt på grunn av økte kostnader, mener organisasjonen.

– Dette vil påvirke forbrukeres muligheter til å ta gode valg og samtidig påvirke konkurranse i markedet, sier Nergård.

Les flere saker om bolig på Dine Penger+:

Slik har vi tjent penger på oppussingen

Therese Alice Sanne

Med smarte grep har Rebecca og Fredrik økt verdien på boligen med flere hundre tusen. Les saken

Ikke la deg friste av forsøk på boligkupping

Shutterstock

De fleste som har vært aktive på boligmarkedet de siste årene – og da spesielt i storbyene – har trolig blitt kjent med fenomenet kupping av bolig. Les saken

Enkle og smarte grep som øker verdien på boligen din

Du kan få en solid verdiøkning ved å la boder bli primærareal. Få er bevisste på den viktige forskjellen som kan utgjøre hundretusener. Les saken

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Britene ut av EU
 2. Boliglån
 3. Finans Norge
 4. Banknæringen
 5. Eiendom

Flere artikler

 1. Mener EUs boligforslag ikke er relevant for Norge

 2. Norge skal følge EU-retningslinjer for boliglån: – Kan være fordyrende

 3. Professor mener ID-svindel kan være lønnsomt for bankene

 4. Vedtok boliglånsendring: Lettere å få avdragsfrihet

 5. DNBs bud på Sbanken og det norske boliglånsmarkedet