Nordmenn på ferie trosser kronesmell: – Vi skal kose oss

En uvanlig svak krone gjør ferien dyrere, men nordmenn på utenlandstur trekker på skuldrene. Utlendinger i Norge sparer penger – men ser fortsatt på Norge som rådyrt.

REISER SOM FØR: Nina Gravdal Bergsrud med mannen Knut Andre og barna Anton og Alba er på vei til Kypros. De er ikke bekymret for at den svake kronen gjør utenlandsferien dyrere.

Foto: Julia Kirsebom Thommessen
 • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert:

Kronekursen nådde denne uken sitt laveste nivå mot euro siden finanskrisen i 2008. Da lå den på 10,09 mot euroen.

Torsdag ettermiddag ligger kronen så vidt under 10 kroner mot euroen, men fortsatt koster en euro 50 øre mer enn for ett år siden og 1,60 kroner mer enn den gjorde for fem år siden – noe som gjør nordmenns ferier i Europa dyrere.

I avreiseterminalen på Oslo Lufthavn på Gardermoen er det få som tror kursfallet vil prege ferien nevneverdig. Nina Gravdal Bergsrud skal være ti dager på Kypros med familien, og der bruker man euro. Men Bergsrud sier kursfallet har lite å si for ferien.

– Det har ingenting å si, vi reiser som vi alltid har gjort. Vi skal kose oss, slappe av, handle, og dra på badeland med barna, blant annet. Kursen påvirker ikke ferieplanene våre, sier Bergsrud.

Også dollaren og pundet har styrket seg mot kronen. Analytikere peker på handelskrigen mellom Kina og USA som en grunnleggende faktor til at kronen er svekket.

Når usikkerheten råder, velger nemlig investorer tryggere investeringer som dollar og gull heller enn norske kroner.

Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

– Ingen voldsomme pengebekymringer

Heller ikke Hege Fossnes og hennes familie tror kursutviklingen vil påvirke dem når de ankommer euro-landet Hellas. Det de stort sett skal bruke penger på, er middager.

– Jeg har registrert kronekursen, men tenker at siden vi bare er borte en uke, har det lite å si. Vi skal bare slappe av og spise middag på kveldene, så vi har ingen voldsomme pengebekymringer, sier Fossnes.

– Hadde vi skullet være borte i flere uker hadde det kanskje vært verre, men siden det er en uke vi skal være borte, er jeg ikke veldig bekymret, legger hun til.

VENNINNETUR: Sonia Kaur, Brita Myreng og Usha Mahe skal til Polen for å feire bursdagen til Mahe. De planla på forhånd å reise et sted der kronekursen ville være stabil.

Foto: Julia Kirsebom Thommessen

Vurderte kursen før avreise

Brita Myreng og venninnene skal til Polen for å feire bursdagen til venninnen Usha Mahe. Hun forteller at kursen var et tema når de planla reisen, og at hun dermed ikke er stresset for kursfallet nå.

– Det er en vurdering man må ta når man velger reisedestinasjon, vi ville nok ikke valgt et sted der kronekursen stiller dårlig. Men jeg tror ikke vi blir bankerott med det første, vi skal kose oss, sier hun.

Hun legger til at hun synes det er greit å skeie litt ut på ferie.

– Jeg er så økonomisk av meg i det daglige at jeg kan ta meg råd til noen utskeielser, og gjøre stas på bursdagsbarnet, sier Myreng.

Norge er uansett dyrt

Les også

Jubler ikke over rekordsvak kronekurs: – Stabilitet er å foretrekke

I ankomstterminalen er det få som har oppfattet at kronekursen har svekket seg betydelig den siste tiden. Utlendinger som er på ferie i Norge sier de allerede har tatt høyde for at det vil bli en dyr tur.

Kanadiske Michael og Kathie, som ikke vil oppgi etternavnet sitt, har lenge drømt om å reise til Skandinavia.

De synes også det er fint at kronen er svekket, men penger var ikke en viktig faktor i ferieplanleggingen.

– Det er absolutt bra at kursen er svekket og at det blir billigere å feriere her, men penger var ikke en faktor når vi bestilte Norgesferie. Vi visste på forhånd at ferie i Norge ville bli dyrt, så vi måtte bare lukke øynene og ikke se på budsjettet, sier Michael.

Da paret får vite at det er handelskrig og oljeprisfall som legges til grunn for kursfallet, er de kjappe til å nevne at de ikke er amerikanere.

– Vi er fra Canada, så du kan si hva du vil om Trump til oss, sier Kathie.

FØRSTE NORGESTUR: Norsk-amerikanske Monica og Andy Barba er i Norge for å besøke slektninger. Det er Andys første tur til Norge.

Foto: Julia Kirsebom Thommessen

Billigere ullgenser og sjokolade

Norsk-amerikanske Monica Barba og sønnen Andy er i Norge for å besøke slektninger. Heller ikke de har tenkt mye over kursvekkelsen, og om ferien blir billigere som følge av den svake kronen. Norge er uansett et dyrt reisemål.

– Vi har ikke tenkt så mye på kursen. Jeg tok ut norske kroner på flyplassen i New York, og vet ikke helt om jeg vinner eller taper på det, sier Barba.

Men det er noen ting på handlelisten det er greit at blir billigere under Norgesbesøket.

– Det er fint å vite at det blir billigere å være her, da blir det mer penger til overs til å handle norske ullgensere og norsk sjokolade, sier Barba.

Her kan du lese mer om

 1. Valuta
 2. Norge
 3. Ferie
 4. Reise

Flere artikler

 1. Kronen ofte svakest i desember: Julehandel i Sverige kan bli dyrere jo lenger du venter

 2. Norske turister i London om rekorddyrt pund: – Kursen er grusomt høy

 3. Kronefall gjør ferien dyrere: Nå koster euroen over 10 kroner

 4. Annonsørinnhold

 5. Kronen faller til det svakeste mot euro siden 2008

 6. Kronekursen holder seg svak: Avgjørende for norske hotell