Refser regjeringens gjeldsinfo-frist: – Slutt å dulle med bankene!

Luksusfellen-profilen riser på hodet av at regjeringen er «tøffe i kjeften» og samtidig lar bankene vente helt til 1. juli med å levere opplysninger til de nye gjeldsregistrene.

REAGERER: Privatøkonom og Luksusfellen-profil Hallgeir Kvadsheim.
  • Karl Wig
Publisert:

Barne- og likestillingsdepartementet bekrefter den nye datoen, som blir aller siste frist for å levere dataene gjeldsregistrene trenger for å bli operative.

– Det gikk som jeg fryktet, tvitrer Luksusfellen-profil og Dine Penger-ekspert Hallgeir Kvadsheim.

Han var i forveien redd for at bankene fikk «lov til å somle helt til sommeren».

– Nå må man slutte å dulle med dem!

Forbrukerminister Linda Hofstad Helleland (H) sier departementet har «jobbet på spreng», og at «det haster med å få på plass tiltak som kan bremse utviklingen» i nordmenns opptak av forbrukslån.

Les også: (+) Markedskommentar: Disse aksjene bør du eie i 2019

Kvadsheim synes ikke ordene følges av handling.

– Regjeringen gjør PR-gevinst av å være litt tøffe i kjeften, men når det kommer til stykket, gir de bankene lange tidsfrister. Dette er for treigt, sier han til E24.

PODCAST: Dette må du vite om gjeldsregisteret

Forbrukerministeren: – De må få nok tid

I juni meldte E24 at de første gjeldsregister-konsesjonene var innvilget til selskaper fra Finans Norge og Evry. Konsesjonene trådte i kraft umiddelbart, fikk E24 opplyst.

Les også

Regjeringen gir to selskaper gjeldsregister-konsesjon

Men ting tar tid.

De formelle gjeldsregister-tillatelsene ble sendt ut denne onsdagen, opplyser departementet til DN. Samtidig er det altså klart at finansforetakene får helt til 1. juli 2019 med å levere opplysningene som skal brukes i disse gjeldsregistrene.

Les også: (+) Disse står bak Norges nye bankbølge

Når E24 spør hvorfor, svarer forbrukerministeren slik:

– Vi forventer at de fleste vil få på plass gjeldsinformasjon i løpet av våren, men noen av de mindre bankene trenger mer tid. Derfor satte vi fristen til 1. juli. Når de største bankene er på plass, vil over 90 prosent være dekket.

– Skjønner ikke at de trenger et halvt år

– Det er svært viktig at alle små og store banker får nok tid til å tilpasse sine systemer, slik at rapporteringen blir så nøyaktig og pålitelig som mulig. Vi må huske på at det vil bli samlet inn og utlevert gjeldsopplysninger for alle nordmenn som har kredittkort og forbrukslån, fortsetter Hofstad Helleland.

Kvadsheim synes bankene skulle vært pushet hardere.

– Nå har det tatt ti år å få dette gjeldsregisteret opp, og det er også lenge siden det ble gitt konsesjoner. At bankene nå trenger et halvt år på å overføre disse dataene, det skjønner ikke jeg, sier han.

Les også

Tror Finanstilsynets grep vil bremse forbrukslån: – Vil helt klart ta ned volumet

Selv om bankene gis en siste frist til sommeren, påpeker forbrukerministeren at noen aktører allerede står klare til å levere informasjonen – og at det ikke er noe i veien for å starte opp gjeldsregistrene allerede nå, så sant gjeldsopplysningene er på plass.

Finans Norge: Kan ikke love noe før sommeren

Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge, som står bak Norsk Gjeldsinformasjon AS, sier imidlertid at de trenger mer tid. Han kan ikke love at de blir ferdige før sommeren.

– Vi vil starte så fort som mulig, men det er en stor teknisk og operasjonell jobb som skal gjøres, så vi kan ikke love annet enn at vi er i mål innenfor fristen, skriver han til E24.

– Det er 200–300 selskap som er pliktige å koble seg opp til løsningen. Vi venter også fortsatt på viktige presiseringer fra departementet, opplyser Fåne.

– Selv om det er flere hundre finansforetak skal levere inn dataene, så klarer de dette raskere. Og har de ikke ressurser til det, så får de kjøpe det, mener Kvadsheim.

– Få opp farten!

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Står klar til å starte opp gjelsregister, må vente på bankene

  2. – Problematisk

  3. Regjeringen planlegger omstridt gjeldsregister-utvidelse

  4. «Gjeldsregister» brukes til å pushe forbrukslån

  5. Ropstad vil piske banker som ignorerer gjeldsregistrene