Optimismen tilbake i Stavanger - tror på boligprishopp

Eiendomsmarkedet i oljeregionen begynner å rulle igjen. – Gledelig å se at optimismen er tilbake, sier meglertopp.  

POSITIVE: Blant folk i Stavanger-regionen er det økende positivitet til fremtiden i boligmarkedet.

Foto: Colourbox
Publisert:,

Onsdag morgen slippes den månedlige statistikken over Norges boligpriser. Boligprisene i Stavanger har nærmest blitt et symbol på oljebremsen som slo ekstra hardt inn over Vestlandet. Likevel har det vokst frem en positiv tro på boligmarkedet i oljehovedstaden sammen med at flere indikatorer om at norsk økonomi er på vei til å sette fart igjen.

– Det kommer til å være roligere fremover, men det vil snu neste år. Stavanger stiger sakte, men sikkert, og kommer til å bli boligvinnerne i årene som kommer, sa administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Shcumann til E24 i går.

Boligprisene falt 1,1 prosent i mai hvor utviklingen i Oslo var markant svak, og selgere måtte tåle i snitt 1,4 prosent lavere salgspriser enn i april.

DINE PENGER+: Slik selger du boligen når markedet surner

Lysere tider i oljeregionen

I en rapport fra Eiendomsmegler 1, kommer det frem at det, til tross for at forventningene til prisvekst i boligmarkedet, synker de fleste stedene i landet, er det likevel den underliggende forventningen til egen økonomi positiv på landsbasis.

32 prosent av nordmenn forventer at egen økonomi skal bli bedre de neste 12 månedene.

Les også

Prisfall på Obos-leiligheter i juni

Etter en lang periode med høy vekst, som det har vært i Oslo og andre deler av landet, er det naturlig at man ser en nedgang, men ikke alle steder.

– Et av unntakene nå er faktisk Stavanger-regionen, som lenge har vært preget av et utfordrende boligmarked. Ifølge vår kvartalsrapport tror hele 54 prosent at boligprisene vil stige det kommende året, og det er gledelig å se optimismen i regionen, sier regionsjef i Eiendomsmegler 1 Sør-Vestlandet, Rune Bertelsen.

Flinke til å omstille seg

Både arbeidsmarkedet og boligmarkedet har hatt det tøft i Stavanger-området. Nå er det piler som peker oppover, og flere sakkyndige ser gode tegn.

– I Stavanger har de grunnleggende driverne for boligmarkedet lenge vært svekket,

men som man nå ser en bedring i. Inntektene og arbeidsledigheten nærmer seg et stabilt nivå, lav rente gjør at folk klarer å betjene lån og en generell økonomisk oppgang setter fart på på boligmarkedet, sier Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

NATURLIG: Carl O. Geving i NEF ser på det som naturlig at det nå går bedre for Stavanger-regionen etter en lang nedtur.

Foto: NEF Pressefoto

Evnen til å komme tilbake fra nedgang er, ifølge Geving, noe man har sett i regionen før, og han er ikke overrasket at man ser at omstillingen har fungert.

– De har vært flinke før i tiden til å omstille seg til ny industri – det er bare å se tilbake på det man gjorde med fiske- og hermetikkindustrien i Stavanger, sier han.

Rykter om store investeringer

Når man ser tegn til oppgang er det ikke uvanlig at det tiltrekker seg profittsugne investorer.

– Ryktene har svirret blant meglere at det er flere investorer som ser på mulighetene i regionen nå. Et av ryktene er om en investor som vil kjøpe 15–20 leiligheter for å kunne være med på oppgangen man nå ser en antydning til, sier Bertelsen i Eiendomsmegler 1 Sør-Vestlandet.

Han sier det er stor konkurranse om kjøperne, men kommer også med en advarsel til både de og selgerne:

– Man ser at det begynner å bli et større omløp i markedet, men man skal være forsiktig med å sette prisene opp for mye nå og hva man godtar som kjøper, sier han.

Les også

Ekspertenes råd til boligkjøpere

Les også

Færre visninger av boligannonser i Oslo

Les også

Økonomer: Lavere formuesskatt og arveavgift gir økte forskjeller