Prognosesenteret: – Dramatisk nedgang i nordmenns eiendomsplaner i utlandet

Nordmenn legger feriehusdrømmen i Syden på is, viser tall fra Prognosesenteret. Eiendomsmeglere mener media og sosiale medier ødelegger for Tyrkia.

TYRKIA: Anslagsvis 5.000 nordmenn har ferieleilighet i Tyrkia. Eiendomsaktørene er ikke redde for terror, men merker labrere interesse for utleie og salg.

Foto: Roger Neumann VG
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Nordmenn har for lengst oppdaget de lange standstrendene og rimelige prisene i Tyrkia.

Siste ligningsstatistikk (2014) viser at 3.922 nordmenn eier eiendom i Tyrkia.

Partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret tar høyde for underrapportering, og anslår at mellom 5.000 og 5.500 nordmenn eide norske fritidseiendommer i Tyrkia i 2014.

Nå merker han en kraftig nedgang i interessen for å kjøpe eiendom i utlandet.

– Vi måler norske husholdningers planer om kjøp av eiendom i utlandet hvert halvår. Den siste undersøkelsen viser en dramatisk nedgang fra september 2015 til mai 2016, sier han.

Undersøkelsen viser at anslagsvis 60.000 nordmenn gikk med planer om å kjøpe fritidseiendom i utlandet høsten 2015.

I mai 2016 var det anslagsvis bare 22.000 nordmenn som gikk svanger med tilsvarende planer.

– Disse plantallene blir veldig usikre når vi fordeler de per land, men det virker som om Spania og Sverige er «skjermet», samt «luksus»-delen av markedet, mens land som Tyrkia og Hellas rammes av økt usikkerhet, sier Øye.

– Færre salgsoppdrag

Eiendomsmegler Mona Nydahl i Ripohomes, det eneste helnorske eiendomsmeglerfirmaet i Alanya-provinsen, merker labrere interesse blant nordmenn.

– Det er noe færre salgsoppdrag, sier hun til E24.

Terroranslagene i Istanbul og Ankara har satt et støkk i nordmenn som ønsker feriebolig. Særlig russere har valgt å selge ferieleiligheter i Tyrkia, forteller Nydahl.

– Det har presset prisene ned. Vi opererer annenhånds, og nå kan man kjøpe billig fra russerne, fordi det har blitt vanskeligere for dem å reise, sier hun.

Selv er Nydahl fastboende med familie i Tyrkia, og hun frykter overhodet ikke for egen sikkerhet etter de seneste terroranslagene.

– De som kjøper eiendom her nede, er ikke her for første eller andre gang. De kjenner Tyrkia godt og er avslappet, fordi det aldri har skjedd store hendelser i Alanya-området.

Feriebyene langs Middelhavet er ikke blitt rammet av terroren. Tyrkisk politi, militære og sikkerhetsstyrker har i hovedsak vært mål for terroraksjonene, ifølge UD.

Oppdatering 16.07.2016: Etter militærkuppforsøket, fraråder UD alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige.

BYMUREN: Alanya Kalesi troner over Alanya by på den tyrkiske solkysten.

Foto: Gisle Oddstad VG

Dyrere å fly

Terroranslagene gir et skarpt fall i pakkereisebestillinger. Feriebyene langs Middelhavet er tradisjonelt blant de mest populære charterdestinasjonene til nordmenn. Ifølge UD foretas over 400.000 reiser fra Norge til Tyrkia hvert år.

De største pakkereiseselskapene har redusert kapasiteten til Tyrkia med mellom 50 og 70 prosent, og feriehuseiere merker færre flyginger til pakkereisedestinasjonene svir i lommeboken.

– Det eneste de klager over er at det blir dyrt å ta de flysetene som er igjen. Men de kommer ned uansett, sier Nydahl.

I tillegg opplever norske feriehuseiere at det er blitt vesentlig tøffere å leie ut ferieboligen.

Boligagent i Alanyaspesialisten, Stine Lund Davanger.

Foto: Privat

– Utleiemarkedet har gått ned en god del på bakgrunn av at all inclusive hotellene har senket prisene, noe som igjen skyldes at de norske turoperatørene har redusert tilbudet. De som har bolig i Alanya leier fortsatt ut, dog i mindre skala og mulig til en noe lavere pris enn i fjor. Prisene på flybilletter er nå skrudd opp og seter er utsolgt, så folk er ikke skremte. Folk ønsker seg nedover til Tyrkia, sier boligagent Stine Lund Davanger i Alanyaspesialisten.

– De som leier er mer skeptiske. De kjenner hverken landet eller geografien. Det er ganske langt til de problemfylte områdene, sier Nydahl.

Les også

Hit skal nordmenn reise på ferie i år

– Media gir fullstendig feil bilde

Eiendomsmegler Mona Nydahl i Ripohomes.

Foto: Privat

Fatale terrorangrep i hovedstaden Ankara og Istanbul har skremt vekk store deler av reisemassen det siste året, senest med terrorangrepet på flyplassen utenfor Istanbul i forrige uke.

– Folk er flinke til å hausse det opp, og media synes jeg ikke har gjort en særlig god jobb, sier Nydahl.

– Jeg tror det vil snu, men jeg tror det vil ta lengre tid. Vi har hatt tilsvarende situasjoner før, men det var før Facebook var til. Hendelser omtales over lengre tid enn tidligere i sosiale medier. I 2003, da amerikanerne invaderte Irak, var det helt tomt i Alanya sentrum i april og mai. Men da skoleferien kom, ble byen fylt opp av europeere igjen, sier Nydahl.

Lund Davanger mener i likhet med Nydahl at media og sosiale medier bidrar til å skape et skremselsbilde av området.

Les også

Booke sommerferie? Gjør et kupp i Brasil

– Det er ikke rart folk blir skeptiske. Media gir et fullstendig feil bilde. Det har aldri vært terror i regionen. Her er det stille og fredelig, og det har det alltid vært.

– Det er opprettet en facebookside for nordmenn i Alanya, og der skrives det mer om terror enn ferie. Folk skremmer opp hverandre, sier hun.

Lund Davanger forteller at nordmenn med lokalkunnskap om Tyrkia i større grad ønsker å kjøpe villaer i Alanya.

– Det er ikke slutt på at folk handler leiligheter i kompleks, men for min del merker jeg en større interesse for villaer. Både fra dem som allerede har leilighet og for førstegangskjøpere. Folk ønsker stillhet og komfort og ser at de kan få utrolig mye for pengene i Tyrkia, sier hun.

Les også

– Mange vil nok avbestille ferien

Les også

Terrorfrykt gir turistboom til Spania – men ikke alle jubler

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Reise
  2. Tyrkia

Flere artikler

  1. Star Tour: - Vi innstiller våre avganger lørdag

  2. Her gir kronen deg mer å rutte med i 2017

  3. Charterturene til Tyrkia går som planlagt

  4. Annonsørinnhold

  5. Reiseselskapene innstiller alle fly til Tyrkia – Norwegian flyr som normalt

  6. Erdogan på plass i Istanbul – fortsatt kaotisk i Tyrkia