Hit reiser vi i 2016: – Sommer betyr Middelhavet for nordmenn

Januar er høysesong for ferieplanlegging. Omtrent 100.000 pakkereiser vil bli bestilt i løpet av de neste fem ukene, ifølge reiseoperatøren Ving - og flesteparten av dem går til klassiske Syden-destinasjoner.

  • Victoria Armstrong
Publisert: Publisert:

De største reiseselskapene i landet er enige: Nordmenn trives i Syden.

Til tross for at fjerne, eksotiske reisemål har blitt mer tilgjengelig for flere de siste årene, er det de tradisjonelle Middelhavs-destinasjonene som topper de foreløpige salgslistene for 2016 hos både Ving, Startour og Apollo.

Allerede i romjulen startet trykket.

Mange benyttet seg av juleferien til å planlegge og bestille turer. Pågangen når en topp i januar, som er reiselivsbransjens desidert mest hektiske måned.

Ving anslår at de vil selge pakkereiser for omtrent 800 millioner kroner i løpet av årets første måned.

Les også

I disse landene kan du få billig ferie i 2016

– Trygt og enkelt med pakkereiser

Pressekontakt i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett, sier til E24 at det gjerne er barnefamilier som er tidlig ute med bestillingene. Mange ønsker å sikre seg sommerferien og er ute i god tid for å få tak i store hotellrom.

Pakkereiser selger godt og er, ifølge Larsen-Vonstett, fremdeles veldig populært fordi det føles trygt og enkelt.

– Hadde pakkereisen blitt oppfunnet i dag, hadde man tenkt: «Wow, her er det jo noen som har tenkt på alt». Det tar mye tid å bestille en reise, og det kan være vanskelig å vite hvilke hoteller som er ok, og hvordan vi får de beste flybillettene. Det slipper man å tenke på med pakkereiser.

SER EN TREND: Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Tall fra Ving viser at Mallorca, etterfulgt av Kreta, Rhodos, Antalya-kysten og Kypros er de fem mest populære reisemålene for reiseoperatøren.

– Sommeren for nordmenn er Middelhavet. Det er Hellas, Mallorca og de gode klassikerne som teller. Det er kort reisevei, kjent og trygt. De eksotiske reisemålene sparer vi til vinterhalvåret når det er kaldt både i Norge og flere land ved Middelhavet.

Sjekker treningsforholdene først

Også Startour ser at de tradisjonelle Syden-destinasjonene selger best.

I 2016 er det Spania, Hellas og Italia som ligger i toppsjiktet.

Ifølge kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren har Ola og Kari derimot blitt mer opptatt av hvilke fasiliteter hotellet har enn tidligere.

– Trendmessig ser vi at folk er mer opptatt av hva hotellet har å by på enn før. Man vil ha fine hoteller med gode fasiliteter, for eksempel avgrensede soner for voksne og barn, matutvalg og ikke minst treningsmuligheter. Før var det nok å si at hotellet har treningsstudio, men nå vil man vite nøyaktig hva det inneholder og hvilke klassetimer som tilbys.

Les også

Nordmenn dropper IS-nære sydenland

Hos Apollo er Hellas det desidert mest populære reisemålet. Kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera tror denne trenden vil fortsette gjennom 2016, men at flere og flere vil legge opp ferien på en annerledes måte enn før.

(saken fortsetter under grafikken som viser hvor utviklingen gjør det gunstigere for nordmenn å dra på tur)

Hun tror de små og mindre populære greske øyene vil bli mer attraktive for turister.

– Hellas har alltid vært populært. Men jeg tror det vil bli ekstremt populært å utforske Hellas mer og dra til mindre øyer. Folk har veldig lyst til å oppleve øyene med færre turister, der de kan være med lokalbefolkningen og spise på lokale restauranter.

Ifølge Rivera velger mange pakkereiser for å få en ekstra trygghetsfølelse. Hun tror det har blitt viktig, særlig i disse dager, å føle seg beskyttet når man bestiller ferie.

Les også

Slik fikk han luksusreiser til 1000-lappen

– Det er mye som skjer i verden nå, og når du reiser under en pakke er du tryggere. Da er du beskyttet under flere lovverk.

TRYGGERE: Beatriz Rivera tror mange velger pakkereiser for å ha ekstra sikkerhet.

Dollarkursen påvirker USA-ferien

Larsen-Vonstett i Ving sier at det til tross for størst etterspørsel for pakkereiser til Syden, fortsatt finnes en del nordmenn som ønsker å legge ut på lengre reiser når sommeren kommer.

Hun sier at USA er et av de mest populære reisemålene. Men med dagens valutakurser er det imidlertid flere som setter den amerikanske drømmen på vent frem til prisene blir lavere.

Les også

Nordmenn planlegger dyre reiser også i 2016

– Nordmenn er veldig glad i USA, og å leie seg bil og kjøre rundt i landet. Men denne trenden vil nok ha en liten nedgang fordi det har vært så dyrt. Det virker som om dollarkursen spiller en større rolle når man skal bestille ferie enn for eksempel Euroen gjør når man skal ut i Europa.

Les også

I disse landene kan du få billig ferie i 2016

Les også

Flere reiser til varmen i juleferien

Les også

Nordmenn planlegger dyre reiser også i 2016

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Reise

Flere artikler

  1. Hit skal nordmenn reise på ferie i år

  2. Reiseselskap med nedgang på 70 prosent i år

  3. Dette er de nye reisetrendene

  4. Her gir kronen deg mer å rutte med i 2017

  5. Restriksjonslettelser gir reisefeber: – Salg av pakkereiser steg med 49 prosent