Venter langt færre skatte-snokere i morgen: – Ingen ønsker å bli tatt

Fra fredag kan du boltre deg i ferske skattelister. Men pass på: Tiden hvor du sporløst kunne grave i naboens inntekt, er forbi.

SLIPPES FREDAG: Fra fredag av kan du sjekke skattelistene - men dem du sjekker vil få vite om det. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl tror det påvirker hvor mange som benytter muligheten.
Publisert:

Det er gøy å snoke i andre økonomi. Det er mindre gøy å bli stemplet som snoker.

Men det blir du, om du søker i skattelistene for 2014 - når de gjøres tilgjengelige fredag 16. oktober.

I fjor ble nemlig ordningen endret, og det er ikke lenger mulig å søke anonymt.

De som blir søkt opp, får vite om det – og med svært utfyllende info om snokeren:

For å vite hvem som har sjekket dine skatteopplysninger, er det bare å klikke på en fane inne i søket. Da får du opp statistikk for navn, fødselsår, postnummer og poststed.

I tillegg blir skattesøkt loggført i Altinn, hvor alle nå må logge seg inn.

FØLG FREMLEGGELSEN PÅ E24: Vi dekker skattelistene fra tidlig fredag morgen

Ser kraftig søkefall

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB tror sporingen vil få mange til å droppe skatesøk i år.

– Vi nordmenn er veldig nysgjerrige på andres økonomiske situasjon, men på den andre siden er økonomi et tabubelagt tema for oss. Ingen vil jo bli tatt for å være en snoker, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Les også

Dette sjekker Skatteetaten ekstra nøye i år

Det tyder også det siste årets søketall fra Skatteetaten på. Siden innføringen i fjor har nordmenn «bare» gjort om lag to millioner søk – mot 16-17 millioner søk per år i de foregående årene.

– Det er fremdeles mange som benytter seg av åpenheten rundt skatteopplysningene, men det gjøres lang færre søk i listene, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

(saken fortsetter under bildet.)

TROR MANGE DROPPER SNOKING: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

– Skattelistene skjuler formuer

Kan du imidlertid leve med snoke-stempelet, kan du boltre deg i informasjon om hva andre tjente i lønn i fjor, hvor mye de betalte i skatt og hvor stor formue de sitter på.

Men skattelistene gir sjeldent hele sannheten, påpeker Sandmæl.

– Har man stort lån og høye renteutgifter vil det i skattelistene se ut som at man har vesentlig lavere nettoformue og inntekt. Minstefradrag og fradrag for utgifter til barnehage og reiseutgifter er også med på å reduserer inntekten slik den fremstilles i skattelisten, sier hun.

Les også

Olav Thon fikk tilbake 88,8 millioner på skatten

Formuesobjekter som bolig og hytte blir dessuten ikke skattemessig verdsatt til virkelig verdi.

– Dette er med på å skjule formuer i skattelisten. Eier du for eksempel en bolig som er verdt fire millioner vil den kun verdsettes til en fjerdedel, altså en million, i formueskatteberegningen. Er du gift kan du gjemme formuen din i skattelisten ved å føre alt over til ektefellen din, sier Sandmæl.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om