Om én måned blir sedler verdt 4,8 milliarder kroner ubrukelig i butikk

Om noen uker trenger ikke butikkene lenger ta imot de gamle 50- og 500-kronesedlene. Fortsatt er nesten 21 millioner av disse i omløp.

BLIR UGYLDIGE: De gamle 50- og 500-kronesedlene kan du bruke frem til 18. oktober.
  • André Haugen
Publisert: Publisert:

De gamle 50- og 500-kronesedlene kan brukes på vanlig måte til og med 18. oktober. Etter dette er ingen forpliktet til å akseptere dem som betalingsmiddel.

Da har det gått ett år siden de nye sedlene av samme valører ble innført.

Per 16. september var det fortsatt 20,9 millioner av disse gamle sedlene ute blant folk, viser tall E24 har hentet inn fra Norges Bank.

Den samlede verdien er 4,8 milliarder kroner.

Norges Bank oppfordrer nå folk til å bruke de gamle 50- og 500-kronesedlene eller sette dem inn på konto innen 18. oktober.

Kan veksles i ti år

Men alt håp er ikke ute selv om du skulle være for sent ute. Etter denne datoen kan nemlig sedlene veksles inn gebyrfritt hos Norges Bank i minst ti år fremover.

Da må man altså sende sedlene til sentralbanken, eller møte opp ved et av Norges Banks depoter.

Slik ser de nye sedlene i den åttende serien ut

Det er fortsatt 8,4 millioner 500-kronesedler av den «gamle» 7. utgaven i omløp, verdt totalt 4,2 milliarder kroner.

Av de gamle 50-kronesedlene er det 12,5 millioner ute blant folk, med en samlet verdi på rundt 600 millioner kroner.

Rekker man ikke å gå til banken eller bruke pengene, er det alltids en mulighet for at du butikken aksepterer de gamle sedlene, selv om det ikke er påkrevd.

– Ingen er forpliktet til å akseptere gamle 50- og 500-kronesedler etter 18. oktober, men butikker, banker og andre står selvfølgelig fritt til å ta imot sedlene også etter denne datoen, skriver presseansvarlig Bård Ove Molberg i en e-post til E24.

– Det så vi mange eksempler på da de gamle 100- og 200-kronesedlene gikk ut i fjor. Sedlene mister jo ikke sin verdi selv om de ikke lenger er tvungent betalingsmiddel.

1,8 milliarder på avveie

De nye sedlene som ble satt i sirkulasjon i fjor har som 100- og 200-kronesedlene fått motiver fra havet. Hovedmotivet på 50-kroneseddelen er hentet fra Utvær fyr i Sogn og Fjordane, mens redningsskøyten RS 14 «Stavanger» er motivet på 500-kroneseddelen.

Av de gamle 100- og 200-kronesedlene er det fortsatt 12,3 millioner sedler med en samlet verdi på 1,8 milliarder kroner som er på avveie rundt halvannen år etter at de ble ugyldige. Fristen for å veksle inn disse hos Norges Bank er i utgangspunktet 31. mai 2028.

Kun 67 prosent av 100-kronesedlene og rundt 83 prosent av 200-kronesedlene i omløp er av den nye utgaven.

Ny tusenlapp

Etter at de gamle 50- og 500-kronesedlene er tatt ut av sirkulasjon, planlegger Norges Bank å innføre den siste seddelen i serien, 1.000-kroneseddelen.

Den kommer i fjerde kvartal i år, og vil få et motiv av en bølge på åpent hav.

«Bølgen forteller oss om havet som en motkraft vi bryner oss på, og om en drivkraft som bringer oss fremover,» skriver Norges Bank på sine nettsider om det nye motivet.

Den nye seddelserien er den åttende i rekken som Norges Bank har lansert. De er samtidig de første som ikke er preget av portretter.

Les også:

Les også

Vurderer digitale penger

Les mer på E24+:

Les på E24+

(+) Hvorfor trenger vi egentlig kontanter?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kontanter
  2. Norges Bank

Flere artikler

  1. Har du disse sedlene? Om femten dager blir de ubrukelige

  2. I dag er siste frist å bruke 50- og 500-kronesedler

  3. Seks milliarder kroner går snart ut på dato

  4. Nå kommer den nye tusenlappen

  5. 4,3 milliarder går ut på dato i helgen