Tre amerikanske «økonomi-guruer» advarer mot boligsprekk i Norge

Tre av verdens fremste eksperter feller en knusende dom over det norske boligmarkedet.

HAR STEGET FOR MYE: Ekspertene Robert Shiller, Jeffrey Gundlach, Nouriel Roubini mener de norske boligprisene har steget altfor mye.

BRENDAN SMIALOWSKI (AFP) / DoubleLine Capital / Mark Lennihan (Ap) / Heiko Junge (NTB Scanpix)
Publisert:,

- Jeg har forsøkt å forstå dette ut fra et psykologisk perspektiv. Hva er det med nordmennene, spør verdens kanskje fremste ekspert på boligpriser og boligbobler, Robert Schiller.

I en artikkel i det amerikanske finanstidsskriftet Barron's - gjengitt av Business Insider - feller han sin dom over det som presenteres som en av verdens største potensielle boligbobler - Norge.

Det norske boligmarkedet karakteriseres som å være «out of whack» - altså helt uten forankring i virkeligheten.

Så hva er Schillers psykologiske diagnose på nordmenn?

- Vel, de lider av en slags stormannsgalskap. De var smarte nok til å si nei til EU, og de bærer derfor ingen byrde med landene sør i Europa. De har olje i Nordsjøen og økonomien deres ser veldig god ut. Så de tror de er immune mot alle problemene i verden, sier Schiller, som peker på at mange europeere kommer til Norge for å jobbe.

- Da blir det naturlig å tenke at eiendomsmarkedet skal skyte i været.

400 prosent opp

I 2012 sammenlignet San Francisco Fed boligprisutviklingen i USA med den norske (se under). Justert for inflasjon viser indeksen at boligprisene i både USA og Norge har beveget seg ganske vannrett i perioden 1890 til 1990.

Deretter har imidlertid de norske boligprisene steget med nærmere 400 prosent, mens den amerikanske korrigerte tilbake til normen etter finanskrisen.

HISTORISK BOLIGPRISUTVIKLING: Kurven beskriver utviklingen i de amerikanske og norske boligprisene, justert for inflasjon, siden 1890.

Federal Reserve Bank of San Francisco

«King of Bonds» og «Dr. Doom» også kritiske

I artikkelen i Barron's trekker en av verdens fremste eksperter på obligasjoner, Jeff Gundlach, frem flere nøkkeltall, som han mener understøtter Schillers diagnose.

- Se til Norge dersom du ønsker å se et land som virker å ha mistet virkelighetssansen...Folk tenker ikke på Norge som et slikt land. Men se på statistikken, den er ganske enestående, sier Gundlach, og forsetter:

- I juni hadde det norske eiendomsmarkedet steget 77 prosent siden 2004, og er nå på sitt høyeste noensinne. I samme periode har til sammenligning det amerikanske eiendomsmarkedet falt med 3 prosent.

I artikkelen i Business Insider trekkes inn en tredje ekspert for å gi sin dom over det norske eiendomsmarkedet Nouriel Roubini. I en lengre kommentar uttalte han seg tydelig om hva han anså som bobler i flere ulike markeder, deriblant Norge.

- Det kan godt hende at den globale boligboblen ikke sprekker riktig enda, fordi kreftene som forer den - spesielt den enkle tilgangen til penger og behovet for å sikre mot inflasjon - fremdeles er fullt operative. Men jo høyere boligprisene stiger, jo mer vil de falle - og desto større blir den økonomiske og finansielle skaden når boblene sprekker, skrev han.

Tredje mest overpriset

IMF stiller seg også bak de tre overnevnte ekspertenes kritiske synspunkt.

I en ny rapport beskriver de det norske boligmarkedet som det tredje mest overprisede i verden.

Blant annet ser de nærmere på gapet mellom boligprisene og utleieprisene.

I en rapport fra 6. september uttalte IMF at boligprisene i Norge var 40 prosent for høye.

Boligprisene falt tredje måned på rad

Mandag kom eiendomsbransjen med rykende fersk prisstatistikk for boligprisutviklingen i november. Den viste en sesonjustert prisnedgang på 0,9 prosent.

Dette er tredje måned på rad med skarpt fall, og bransjen sa på pressekonferansen mandag at det nå er sannsynlig at årsveksten ender i minus.

- Det er sannsynlig at vi i desember har en negativ 12-månedersvekst for første gang siden 2009, sa Christian Vammervold Dreyer, leder i Eiendomsmeglerforetakenes forening.

Nordea tror på 20 prosent fall

I etterkant av oktober-tallene, de svakeste boligpristallene siden finanskrisen, uttalte Steinar Juel sjeføkonom i Nordea at prisene kan falle med 20 prosent.

- Jeg tror vi må regne med en nedgang på 20 prosent i løpet av de neste par årene, sa Juel til

- Høyere arbeidsledighet og lavere boligpriser legger en demper på privat forbruk som svekker den økonomiske veksten, sa Juel videre.

Folk flest tror på videre nedgang

Alle overnevnte ekspert er ikke alene om å tro på fallende boligpriser. Det gjør også folk flest, skal man tro en undersøkelse Boligmeter som ble utført i regi av Eiendomsmegler 1.

Den viser at tre av fire forventer uendrede eller lavere boligpriser fremover.

- Vi opplever nå en stor usikkerhet i boligmarkedet med synkende boligpriser og mange boliger til salgs. De fleste ønsker å sikre seg før de gjør en stor boliginvestering, sier Odd Nymark administrerende direktør i Eiendomsmegler 1 i en pressemelding.

- Dette bidrar til ytterligere økning av antall boliger til salgs, og det vil ta noen måneder før vi igjen har balanse i boligmarkedet, legger han til.

Forrige rapport, som kom parallelt med oktober-tallene, viste for første gang siden februar 2009 at nordmenn flest venter nedgang heller enn oppgang i boligprisene.

- Dette er en betydelig endring i prisforventning, og vi må helt tilbake til finanskrisen vinteren 2008/09 for å finne tilsvarende situasjon. Den gang varte nedgangen i boligmarkedet i litt over et halvt år, sa Nymark den gang.

Les også:

Her kan du lese mer om