Her fortsetter boligprisene å stige: – De blir overrasket over at det går bra

Mens boligprisene har falt i store deler av landet, har prisene i Drammen og Moss fortsatt veksten.

STIGER: Boligprisene i Drammen fortsetter å stige også i september.
Publisert:

Onsdag ettermiddag tok E24 turen til en visning på Bragernes i Drammen for å lodde stemningen i et av områdene med sterkest prisvekst i landet.

I løpet av visningen var det bare én person innom, som var ute for å se seg om i markedet. Hun ville ikke snakke med E24, men sa kort «Drammen er blitt kult» på spørsmålet om hva hun tror gjør at prisveksten fortsetter i byen.

Like etter visningen forteller boligselger Eva-Lotta Tabermann at kollegaene hennes tror det er dårlige tider i boligmarkedet også i Drammen.

– De blir de fryktelig overrasket over at boligmarkedet i Drammen fortsatt går veldig bra, forteller Tabermann.

Etter at bare én kom på visning, begynner hun å bli litt usikker på hvordan det egentlig går i markedet. Men megleren som selger boligen hennes, er raskt ute med å berolige.

– Jeg er fortsatt optimist. Prisutviklingen viser at det fortsatt går bra i Drammen. Slik tror jeg det fortsatt vil være, forteller megler Ronny Abeltun i Aktiv eiendomsmegling.

Tror på fortsatt vekst

Da Eiendom Norge for en måned siden presenterte boligprisstatistikken for august, kunne vi se et boligprisfall i fem av landets seks største byer. Den ferske statistikken for september som ble lagt frem onsdag, viser at den negative trenden nå har bredt seg over store deler av landet.

Noen steder ser man imidlertid fortsatt prisoppgang.

Den sterkeste prisutviklingen i september hadde Moss med en oppgang på 1,3 prosent fra august og en tolvmånedersvekst på 9,8 prosent. I Drammen er prisoppgangen i september 0,9 prosent og tolvmånedersveksten 8,5 prosent.

Selger Eva-Lotta Tabermann og melger Ronny Abeltun i Aktiv eiendomsmegling er positive til boligmarkedet i Drammen.

Abeltun tror prisveksten vil flate litt ut fremover også i Drammen, men tror ikke på noen nedgang med det første.

– Drammen er fortsatt en by med befolkningsvekst, og den positiviteten vi har sett i markedet tror jeg vil vedvare, sier Abeltun.

Han forteller at han har solgt en rekke prosjekter i byen og merker en tilstrømning av mennesker fra andre byer på visninger.

– Jeg har hatt folk både fra Asker og Bærum-området og fra Oslo på visning. Prisene i Oslo er fortsatt høye, og jeg tror kjøpere har begynt forstå at de like gjerne kan pendle herfra, og få mye mer igjen for samme pris.

Megleren tror psykologien spiller mye inn også i markedet her. Han får stadig flere spørsmål fra selgere som har kjøpt og begynner bli litt stresset.

Les også

Boligprisene falt med 1,6 prosent i september (sesongjustert -0,5 prosent)

– Selgerne leser gjerne bare overskriften og får ikke nødvendigvis med seg at det største fallet kommer i Oslo. Dermed kommer gjerne spørsmålet «hva om jeg ikke får solgt?», men foreløpig kjøper de fleste før de selger, sier han.

Han har ikke erfart at noen som har blitt frustrerte over den stadig negative dekningen.

Ser ingen tegn til at utviklingen skal snu

Frustrerte begynner derimot meglerne i Moss å bli over det negative fokuset på boligmarkedet.

– Vi blir litt frustrerte når vi ser det stadige fokuset på stagnasjon i boligmarkedet, for det er ikke tilfelle her i Moss, sier daglig leder og eiendomsmegler Jeanette Hornsletten i DNB Eiendom Moss.

Jeanette Hornsletten, DNB eiendom Moss

Det er tredje måned på rad at Østfold-byen har den høyeste prisveksten på landsbasis.

Hornsletten forteller at i de mest attraktive områdene i byen opplever de fortsatt at noen boliger blir solgt før visning, og at visningene generelt er godt besøkte og ofte med kjøpere fra områdene rundt Oslo.

Mens gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Oslo ligger på 69.596 kroner, er gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Moss 34.768 kroner.

– Ettersom det fortsatt er lavere priser her, kan man få en enebolig med garasje for den leiligheten man selger i Oslo, forteller hun.

– Det trekker særlig en del familier med barn hit.

Hornsletten opplever markedet i Moss som sunt og at tilbudet av boliger er relativt jevnt. Til forskjell fra i vår selges mange flere av boligene nå på prisantydning, noe som skyldes at meglerne har blitt flinkere til å prise riktig. Hun ser ingen tegn til at den positive prisutviklingen skal snu med det første.

Les også

Meglertopper krever full Siv-retrett

– Folk ser at de får mye for pengene i Moss. Vi er fortsatt den billigste byen med kortest avstand til Oslo. Det bygges mye nytt og byen er i vekst, sier hun.

Negativ tolvmånedersvekst flere steder

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge mener det viser at boliglånsforskriften har fått en betydelig sterkere effekt på boligprisutviklingen enn mange ventet da innstrammingen ble kjent i fjor.

– Boligmarkedet er regionalt, på den måten at for eksempel boligbyggingen og befolkningsvekst rammer ulikt forskjellige steder. Men boliglånsforskriften rammer alle, sier Dreyer.

Stadig flere regioner har nå en negativ tolvmånedersvekst. Størst er nedgangen i Bergen (-1,4 prosent) og Kristiansand (-1,1 prosent). Ser man på endring fra måned til måned har nå alle landets seks største byer negativ prisutvikling.

– For Oslos del kan vi fremdeles snakke om en korreksjon, men når vi ser at den negative utviklingen nå sprer seg til Bergen og Trondheim, snakker vi også om nedgang i regioner som har hatt en moderat prisvekst. I Bergen må vi nå tilbake til mars 2016 for å finne et lavere nivå i vår prisindeks, sier Dreyer.

Les også

Storbank: Her er det størst risiko for boligboble

Les også

Meglertopper krever full Siv-retrett

Les også

Sjeføkonomer venter nytt boligprisfall

Publisert:

Her kan du lese mer om