Gi riktig tips på ferieturen

Man bør ikke gi for lite tips, men også for mye kan enkelte steder oppfattes fornærmende. Vi forteller deg hvordan du gjør det riktig, avhengig av hvor turen går.

Foto: Colourbox.no
Publisert:

«Når du er i Roma, så gjør som romerne». Men hvordan gjør romerne det? Skal du til Roma eller en annen storby på sensommmeren eller høsten, er det lurt å sjekke hva som er vanlig å gi i driks.
Ellers kan du risikere å søle bort penger uten grunn, eller gi for lite.

Her finner du tipsguiden til 26 land.

Her gir mange nordmenn for mye:

Nordmenn er ofte redd for å bli oppfattet som gjerrige, og har en tendens til å tipse litt for mye i mange typiske turistområder.
- I Sør-Europa er service nå inkludert i regningen i de fleste typiske ferieland. Fastboende i Spania kan føle at turister presser opp prisnivået.
- I velstående Nord-Italia, som Milano, kan enkelte ta det som en fornærmelse hvis du gir for mye tips. De kan oppfatte det som om du tror de er fattige.

LES OGSÅ:

Billigst taxfree i luften

Her gir mange nordmenn for lite:

- I Nord-Afrika, USA og England er det fortsatt en sterk tipskultur: Du risikerer å fornærme blant annet servitører og taxisjåfører hvis du ikke betaler drikkepenger.
- I Egypt forventer de fleste som hjelper deg med noe, som bussjåføren, den lokale guiden, bagasjebæreren å motta en påskjønnelse, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour til Dine Penger.

Inkludert mange steder

I mange land er tips nå inkludert i restaurantregningen. Særlig i typiske ferieland i Sør-Europa. Men det kan likevel variere fra restaurant til restaurant. Se etter på menyen eller regningen om tips er inkludert før du betaler.
Står service included, er det helt greit at du betaler akkurat. Rund eventuelt opp til nærmeste euro.

LES OGSÅ:

Rekordsalg av Syden-reiser

Smakte ikke maten?

Hva skjer hvis du ikke gir tips der det forventes? Noen kan lure på om maten ikke smakte, eller om serveringen gikk sakte. Gir du tips, blir du nok ekstra godt mottatt hvis du kommer igjen senere.

USA spesielt

I USA er det viktigere enn noe annet sted å gi nok. Tips i USA er mye mer utbredt enn vi er vant til, og mange lever av det.
Servitører i USA har svært lav fastlønn. Minstelønn i USA er bare 7,25 dollar timen (45 kr), dermed er mange avhengige av tips. Dette gjelder over hele USA
Selv hos frisøren må du gi tips i USA, forteller Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour til Dine Penger.
- Jeg syntes frisørregningen var mistenkelig lav, inntil jeg skjønte at man gir tips også til frisøren, sier hun. De kan bli skikkelig sure hvis de ikke får tips, som de forventer, sier Larsen-Vonstett.
Også på utflukter er det lurt å tipse guiden og sjåføren. Larsen-Vonstett forteller at hun ble påmint å tipse mannskapet på en båtreise i USA-influerte Bahamas av en venn som hadde bodd i USA.
Mellom 15 og 20 % er det forventet at du gir i USA, sier hun.

Publisert:

Her kan du lese mer om