Forsikringssaker i limbo etter konkurs: – Jeg har aldri opplevd lignende

Danske konkurserklærte Alpha Insurance hadde ikke dekning i landets garantiordning for yrkesskadeforsikringer. Nå vet ikke den tidligere tømreren Selim Sinanovic hva han skal gjøre.

TIDLIGERE TØMRER: Selim Sinanovic var helt frisk frem til en yrkesskade inntraff i 2004. Nå er det ikke sikkert han vil kunne gå videre med erstatningssaken.

Foto: Hans Jordheim
 • Hans Jordheim
Publisert:

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg har ikke noen makt. Men jeg må fortsette med min sak uansett. Dette betyr mye for meg, sier Selim Sinanovic, tidligere tømrer.

Etter mange år som delvis yrkesaktiv er 53 år gamle Sinanovic nå pensjonert. Han forteller at han i lang tid slet med både fysiske og psykiske plager etter en yrkesskade han pådro seg i 2004.

Som arbeidstaker hadde han yrkesskadeforsikring hos det danske selskapet Alpha Insurance, og siden i fjor har han jobbet med å få erstatning for tapt inntekt for denne perioden.

Nå er imidlertid saken satt på vent og vel så det. For Alpha Insurance gikk konkurs i mai og nå viser det seg at selskapet ikke hadde dekning i det danske garantifondet for yrkesskadeforsikringer.

– Det betyr at norske skadelidte som har fått ødelagt livet, nå heller ikke får oppgjør, fordi garantifondet sier at de ikke vil utbetale erstatning til yrkesskadesaker. Dette er en skandale og tragisk for dem det rammer, sier Sinanovic' advokat Thorsteinn J. Skansbo i Advokatfirmaet Robertsen.

Kan ta flere år

Skansbo forklarer at konkursen for Sinanovics del betyr at han ikke kan vite noe om status i saken eller hvordan det vil gå med ham.

– Han kan ikke saksøke konkursboet før bobehandlingen er ferdig, og det kan ta flere år. I mellomtiden vil han, som alle andre yrkesskadde med dekning i Alpha Insurance, være uten noen mulighet til å få dekket f.eks. sitt inntektstap eller utgifter, forklarer han og legger til:

– Jeg har aldri opplevd lignende.

Selim Sinanovic fikk i 2004 takstein over seg, noe som gikk hardt ut over særlig knærne. Han forteller at de siden den gang er blitt operert fire ganger og at han aldri etter det har klart å fungere som normalt i arbeidslivet. Men håpet har han ikke mistet.

– Jeg stoler på det norske samfunnet. Det kommer til å ordne seg.

STOLT: Selim Sinanovic forteller at han var glad i yrket sitt og savner livet som tømrer.

Foto: Hans Jordheim

Håp hos YFF?

Advokat Thorsteinn J. Skansbo forteller at Sinanovics sjanser, slik som de øvrige berørte, nå ligger i at man får Yrkesskadeforsikringsforeningen (YFF) til å behandle disse sakene også.

Når et forsikringsselskap tegner yrkesskadeforsikring i Norge, er det pliktig å være medlem av YFF, underlagt Finans Norge. Til E24 forklarer Geir Trulserud, leder for skadeforsikring i Finans Norge, at YFF sitt formål er å dekke uforsikrede arbeidstagere som skulle vært dekket av den lovpliktige forsikringen.

– Ergo dekker ikke YFF yrkesskader som har oppstått når skaden har skjedd under et forsikringsforhold og forsikringsselskapet har blitt insolvent, forteller han.

Plikt til å opplyse

Thorsteinn J. Skansbo stiller seg svært undrende til hvordan dette har skjedd.

– Alpha Insurance burde aldri fått lov til å tilby dette produktet i Norge, mener han.

Det er imidlertid ikke norske myndigheter som skal stå til ansvar for situasjonen, forklarer Finanstilsynet. Fordi Alpha Insurance har konsesjon fra det danske finanstilsynet.

– Forsikringer solgt gjennom norske filialer vil normalt være dekket av den norske garantiordningen, forteller tilsynets direktør for bank- og forsikringstilsyn Ann Viljugrein.

Hun presiserer at det i alle forsikringsavtaler er plikt til å opplyse om forsikringen er omfattet av en garantiordning.

– Særlig vil opplysningsplikten være viktig når forsikringen er tegnet gjennom retten til grensekryssende virksomhet. Dersom en forsikringsformidler ikke har overholdt denne plikten, kan formidler være erstatningspliktig, og kunden vil kunne gå til privat søksmål. sier Viljugreuin.

Det har ikke lyktes E24 å komme i kontakt med det forhenværende Alpha Insurance eller det danske finanstilsynet.

Her kan du lese mer om

 1. Forsikring
 2. Finanstilsynet
 3. Finans Norge

Flere artikler

 1. Forsikringsselskap tapte i Høyesterett – advokat reagerer på forsøket

 2. Betalt innhold

  Mener konkurser vil føre til at avlyste ferieturer ikke tilbakebetales

 3. Betalt innhold

  Forsikringsselskap og advokatar er i full sving etter milliardhavariet i Hjeltefjorden

 4. Annonsørinnhold

 5. Hver fjerde nordmann kan tenke seg forsikring fra nettgigantene

 6. Finans Norge: Klimavennlige skal få billigere lån