Spørsmålsstillere på skattejakt: Hvordan kan samboere dele rentefradrag?

Samboerlån, skatteklasse 2 og reisefradrag var blant problemstillingene da Dine Penger svarte på lesernes spørsmål om selvangivelse og skatt.

Kan dele: Et tema som ofte ble berørt i dagens nettmøte var samboere og gjeldsrenter. De kan dele, men det krever ofte avtale.

Foto: Colourbox
  • Carsten Henrik Pihl
Publisert: Publisert:

800 spørsmål. Samboere og fordeling av gjeldsrenter var et ofte stilt spørsmål da Dine Penger hadde nettmøte om selvangivelse og skatt tidligere tirsdag.

Dette spørsmålet var et av mange spørsmål om temaet:

Vi er samboere med ny enebolig. Boliglån og eierandel er 50/50. Kan rentefradrag på boliglånet fordeles på begge parter? Eller må man ta "hvert" sitt år med rentefradag?

Dine Pengers skatteekspert svarte: Dere kan skrive en låneavtale med 50/50 fordeling og så fordele det slik i selvangivelsen. Følg låneavtalen i de kommende årene. Bare ved større endringer i økonomien kan dere endre i låneavtalen.

Et eksempel på en slik avtale er:

Vi er samboerne knoll (fødselsnr.......) og tott (fødselsnr............)Vi har 50/50 ansvar for gjeld og renteutgifter og har derfor delt disse postene i selvangivelsene våre.

Les på DP+:Slik fører samboere lånerentene og får fradrag

Nye situasjoner. Spørsmålene skyldes ofte at spørsmålsstillerne har kommet i en ny livsfase, og for eksempel har flyttet sammen med og kjøpt leilighet med samboeren:

– Vi får mange spørsmål fra folk som har endret livsituasjon. For eksempel var mange av spørsmålene om samboere og rentefradrag, skatteklasse 2, reisefradrag og boliglån fra de som ikke hadde vært oppe i problemstillingene før, forteller redaksjonssjef Günter Bache i Dine Penger.

Ikke bare enkelt. Selv om selvangivelsen har blitt forenklet og er delvis forhåndsutfylt, er det mange som har spørsmål.

Dine Penger fikk inn rundt 800 spørsmål om skatt og selvangivelse da de hadde nettmøte tidligere i dag.

– Dette viser at skatt og selvangivelse ikke bare er enkelt for folk, forteller redaksjonssjef Günther Bache i Dine Penger.

Les mer: Mer om fradrag finner du også i Fradragsskolen

Er dere samboere og sliter med renter og fordeling i selvangivelsen? Vi ønsker å komme i kontakt med dere. Kontakt vår journalist!

Flere spørsmål og svar

Her er noen av de litt over hundre svarene fra Dine Pengers skatteeksperter

Salg av utenlandske aksjer

Jeg solgte min akjseportefølje i et utenlandsk selskap med tap i år- Fører jeg dette i årets selvangivelse, eller neste års?

Svar: Det blir først neste år, men av erfaring er det ekstremt viktig å ha papirene og dokumentasjon i orden så raskt som mulig, da blir det mye enklere ift selvangivelsen neste år.

Foreldrefradrag. Hvor mye har man rett på?

Har to barn på 7 og 2 år. Minstemann begynte i barnehage høsten 2012.

Svar: Du får fradrag etter hvor mange barn du har ved utgangen av året. Altså fradrag for to barn - 25.000 kroner for den første og 15.000 for det andre. Med andre ord kan dere få fradrag for inntil 40.000 kroner. Men dette er bare for dokumenterte utgifter som barnehagebetaling, SFO og eventuell "omveiskjøring" for å komme til skole/barnehage.

Skatteklasse 1 eller 2?

Hei, det står klasse 2 på min selvangivelse, jeg ble separert i oktober i fjor og har barn boende hos meg. Er enslig forsørger....

Hvilken skatteklasse skal jeg ha og hvordan forandrer jeg det på selvangivelsen.

Svar: Er du enslig forsørger er det riktig at du skal ha skatteklasse 2. Dette bør du derfor ikke endre! Det gir 12.700 kroner i lavere skatt for inntektsåret 2012. Klasse 2 gis for hele skatteåret, uavhengig av når samlivsbruddet skjedde, så fremt man har meldt fra til fylkesmann og folkeregisteret om flytting.

Pendlerfradrag

Jeg pendler 4 dagers uke (søndag-torsdag sover jeg borte), 228km hver vei. Lurer på kan jeg skrive av noe på skatten da?

Svar: Her er de nok både kost, losji og reise som kan trekkes fra. Post 3.2.7 for kost (190 kr døgnet hvis du har kokemuligheter), faktiske utgifter for losji og pendlerreiser i regnestykket i post 3.2.8.

Reisefradrag og buss

Jeg bor 17,5 km fra jobb, men jeg pendler med buss. Ruten bussen kjører er 20,7 km. Kan jeg skrive dette av da?

Svar: Ja! For det er avstanden for korteste strekning med rutegående transportmiddel som skal brukes! Dermed får du akkurat nok kilometer til at du kryper over bunnfradraget på 13.950 kroner!

Renter på restskatt

Jeg har betalt inn skyldig restskatt som ligger noen år tilbake. dette er med renter. er disse rentene fradragsberettiget? Kan ikke se at kommunekassa har levert inn oppgave på dette

Svar: Nei, renter på restskatt er dessverre ikke fradragsberettiget.

Les mer: Flere spørsmål og svar finner du i selve nettmøtet

Rolig åpning av selvangivelsen

Det ble en forholdsvis rolig første dag av selvangivelsesåpningen på Altinn i dag. Omtrent halvparten av de 580.000 e-brukerne som kunne logge inn i dag hadde logget inn ved arbeidsdagens slutt.

Direktør i Altinn Kjersti Lauritzen

Foto: Carsten Henrik Pihl

Selvangivelsene ble sluppet løs ved midnattstider natt til tirsdag, og allerede i morgentimene hadde 90.000 logget inn på Altinn. I løpet av dagen hadde over 100.000 til logget på.

Det var en liten hikke ved innloggingen rundt klokken ni i dag morges. Problemet oppstod mellom innloggingsportalen ID-porten og Telenor.

Sistnevnte klarte ikke å sende ut SMS-er med bekreftelseskoder for de som skulle bruke den statlige MinID som innloggingsmetode. Problemet varte en times tid før det ble løst.

Altinn-direktør Kjersti Lauritzen opplyser i en pressemelding at Altinn-løsningen har fungert problemfritt i dag og at det har vært stor pågang fra publikum på åpningsdagen for selvangivelsen for e-brukere.

Les også: Slik skal Altinn unngå kaos i år

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. Baksmell kan ofte forklares: Må endre selvangivelsen hvert år

  2. Skatteetaten advarer mot skrivekløe: Dette kan forsinke skattepengene dine

  3. Selvangivelsen skal leveres tirsdag: Ni skattetips i siste liten

  4. Uansett reisemåte: Slik kan du få reisefradrag

  5. En av tre får beskjed om baksmell